Vysoké ceny nehnuteľností nútia Slovákov siahať po prenájmoch. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Rozdiely v prenájmoch sú v stovkách eur. Kde zaplatíte najviac? (+ tabuľka cien)

18.12.2022, 00:00
  • Aké sú aktuálne ceny prenájmov?
  • Koľko zaplatíte v Bratislave a koľko v regiónoch?
  • Dopyt prevyšuje ponuku a to sa odráža na cenách.

Ceny prenájmov na Slovensku sa momentálne ustálili, no napriek tomu zohnať byt do prenájmu nie je jednoduché. Podľa aktuálnych dát je momentálne veľmi málo voľných bytov. Napríklad v druhom Bratislavskom okrese je podľa jedného z realitných portálov dostupných 87 voľných jednoizbových bytov, trojizbových je na prenájom 120.

O tom, aký je o ne obrovský záujem, potvrdzuje aj prax. Napríklad súkromný vlastník dvojizbovej nehnuteľnosti Michal Máľus ju, ako uviedol pre HN, nedávno prenajal v Petržalke do jedného dňa.

Veľký záujem

„Dal som ju do ponuky asi 12 hodín predtým, než sa uzavrela zmluva. Na inzerát sa ozvalo asi päť záujemcov, no obsadil ho hneď prvý, ktorý reagoval. Cenu sa nesnažil zjednávať, keďže išlo o prémiovejší byt,“ hovorí pre HN. Záujemca podľa neho podobný objekt zháňal dlhšie a cenu preto nezjednával, pristal na sumu 700 eur plus 150 eur za energie.

Priemerná cena jednoizbového bytu v Petržalke je 534 eur a trojizbového 714 eur. Ak by ste chceli bývať napríklad v Starom Meste, za nájomné v byte s troma izbami uhradíte ako rodina v súčasnosti 900 eur. Na základe dát najdrahšie lokality sú v Starom Meste, Ružinove a v novom centre, v Downtowne. Naopak, najnižšie ceny evidujú makléri v okrajových štvrtiach ako sú Vrakuňa, Podunajské Biskupice alebo Dúbravka.  

Ako je to v iných mestách? V Košiciach za trojizbový byt zaplatíte aj 640, v Banskej Bystrici 662 a v Žiline 716 eur. Pri jednoizbových bytoch nie je rozdiel veľký. V Košiciach cena nájomného sa vyšplhá na 450 či 430 eur v závislosti od toho, v ktorej časti bývate. Pod hradom Matúša Čáka zaplatíte momentálne 507 eur a v Nitre 496 eur.

Tabuľka aktuálnych cien nájmov

Zdroj: Nehnuteľnosti.sk

Momentálne platí, že dopyt prevyšuje ponuku a podľa hovorcu spoločnosti Nehnuteľnosti.sk Petra Porubského na to vplýva viacero faktorov. „Rasty sú pomerne dynamické najmä oproti minulému roku a ponuka na prenájom je veľmi nízka. Ceny začali rásť už vo februári, následne kontinuálne rástli. Aktuálne je situácia stabilná, ale ponuka na trhu je stále veľmi nízka. Navyše tu máme veľké množstvo migrantov z Ukrajiny, nový školský rok, keď sa po dvoch rokoch vracajú vysokoškolskí študenti naspäť k prezenčnej výučbe a, samozrejme, nesmieme zabudnúť na rastúce ceny energií. To všetko sa významne prenáša nielen do nízkej ponuky bytov na prenájom, ale aj do dynamicky rastúcich cien prenájmov. Najväčšie zdražovanie sa dotklo určite Bratislavy,“ hovorí pre HN.

Platíte depozit

S tým súhlasí aj analytik Realitnej únie Vladimír Kubrický, podľa ktorého voľné prenájmy od marca klesli na celom Slovensku o desiatky percent. Počet ponúk podľa jeho dát klesal najviac v Bratislave, a to až o 57,5 percenta pri jednoizbových bytoch. Pri dvojizbových bolo zníženie o 41,6 percenta a pri trojizbových 32,2 percenta.

Ako sa budú vyvíjať ceny nájmov v najbližšom období, je ťažké odhadnúť. Hypotekárny trh je v súčasnosti stabilný, no Peter Porubský nevylučuje, že sa to môže zmeniť. Ďalší rast nájmov môže priniesť aj zvyšovanie nákladov za energie či situácia na Ukrajine. Pred hľadaním vhodného bývania musíte dopredu myslieť na niekoľko dôležitých vecí.

Pri prezeraní inzerátov si poriadne preverte, od koho si budete prenajímať byt. Vyžaduje si to istú dávku všímavosti a dôrazu na detaily, čím môžete predísť prípadným sklamaniam. Rovnako podstatná je aj majiteľova komunikácia, vystupovanie či dodržanie termínu obhliadky. Ak máte možnosť si ho preveriť napríklad prostredníctvom sociálnych sietí či e-mailovej adresy, tak to využite.

image

Veľké porovnanie: Byt za 77-tisíc eur v hlavnom meste? Je to možné, ale v Budapešti

Budúci nájomca musí rátať aj depozitom. Ten zvyčajne zahŕňa jednomesačnú platbu za prenájom vrátane platby za energie. Tú vám majiteľ vráti v prípade, ak odovzdáte nepoškodený byt s prihliadnutím na obvyklé opotrebenie. Ak sa tak nestane, sumu potrebnú na úpravy vám odpočíta a rozdiel vráti.

01 - Modified: 2022-12-09 09:41:52 - Feat.: 1 - Title: Developer ide na hranici s Rakúskom proti prúdu. Žiadne malé byty, preraziť chce viladomami 02 - Modified: 2022-12-18 14:29:41 - Feat.: 1 - Title: Čierne more láka Slovákov presťahovať sa. Stačí jeden byt predať a ďalší kúpiť 03 - Modified: 2022-12-10 22:43:22 - Feat.: 1 - Title: Kto kupuje na Slovensku miliónové byty? Cudzinci sú pri záujme o luxus v menšine
01 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:04