StoryEditor

Kríza neskončí a akcie porazia dlhopisy

01.02.2012, 23:05
Investorov čakajú prekvapenia. Pozrite si najhorúcejšie investičné trendy súčasnosti.

Neuveriteľný vzostup zlata v minulom roku predpovedal len málokto, rovnako ako nečakanú korekciu, ktorá nasledovala v druhej polovici roka. Aj tento rok si iste pre investorov prichystá nejaké tie prekvapenia. Skúsme sa však sústrediť na trendy, ktoré možno odhadnúť a pripraviť na ne investičné portfólio.

Začnime akciami. Aj keď sa väčšinou snažíme predikovať vývoj pomocou zložitých projekčných metód, často sa spoliehame na opakovanie histórie. V tomto kontexte je čoraz populárnejšie odhadovať budúci vývoj amerických akcií podľa "prezidentského cyklu".

Podiel rokov, kedy akcie rástli

Od druhej svetovej vojny bola druhá polovica amerického prezidentského obdobia (a najmä mesiace pred voľbami) v znamení zlepšenia ekonomického rastu a podmienok pre podnikanie. Je to vcelku logické, vládnuca garnitúra sa snaží stimulovať ekonomiku, aby získala hlasy voličov.

Medián výnosov amerických akcií podľa prezidentského cyklu


Historické trendy však nemôžu zaručiť, že americký akciový trh tento rok skutočne čaká rally. Odborníkov znepokojuje okrem iného vysoká volatilita, podľa mnohých investorov "nový normál". Na čo teda pripraviť investičné portfólio v tomto roku?

1. Dlhová kríza v Európe nebude mať konca

Podľa Erica Markowitza z Firstrust Financial Resources budú európske problémy doliehať na portfólia klientov po celom svete. Kapitálové trhy sú previazané a je ťažké zostaviť portfólio tak, aby sa vám podarilo úplne vylúčiť exponované sektory.

2. Opatrný optimizmus vo výhľade pre americkú ekonomiku

Debaty o amerických verejných financiách a potrebách škrtov ustupujú do pozadia, čo by podľa Markowitza mohlo byť dobrým signálom pre americký akciový trh. Niektoré oblasti ekonomiky vykazujú zlepšenie. Investori sa budú chcieť na vlne optimizmu "zviezť" a presunú viac kapitálu do akcií.

3. Akcie porazia v roku 2012 dlhopisy

Jeff Layman, hlavný investičný manažér BKD Wealth Advisors, si myslí, že zvýšená volatilita síce asi neprestane, ale atraktívne valuácie prilákajú investorov do akcií, pretože budú chcieť využiť veľký rastový potenciál.

Naproti tomu pri amerických štátnych dlhopisoch je výnosový potenciál značne obmedzený. Príležitosť na dlhopisovom trhu tak dnes ponúkajú skôr "periférne" bondy, teda dlhopisy mladých trhov alebo junk bondy (dlhopisy špekulatívneho stupňa s vysokými výnosmi).

4. Akcie a dlhopisy mladých trhov majú stále veľký potenciál

Búrka na akciových trhoch v roku 2011 so sebou zmietla aj akcie mladých trhov, ktoré sa teraz často obchodujú pod 10-násobku ziskov. Očakáva sa, že zisky v roku 2012 porastú v priemere o viac ako 10%. Dlhopisy emerging markets ponúkajú výnos okolo 7%, ale ich úverová kvalita sa zvyšuje, pretože mnoho rozvíjajúcich sa ekonomík hospodári s prebytkom.

5. Obavy z globálneho spomalenia ustupujú, komodity posilnia

Predikcie pre americkú ekonomiku počítajú s miernym zrýchlením rastu. "Opatrné očakávania sú ideálnym prostredím pre pozitívne prekvapenie," pokračuje Layman. "Zlepšenie výhľadu svetovej ekonomiky by malo zvrátiť negatívny trend minulého roka na komoditnom trhu."

10 dôvodov, prečo by akcie mali posilňovať

6. Zemný plyn na vzostupe

Z rastúceho dopytu a v nadväznosti na to vyšších cien zemného plynu by mali benefitovať najmä ťažiari a dodávatelia skvapalneného zemného plynu (LNG).

7. Internet je v kurze

Počet užívateľov internetu sa za posledných päť rokov zvýšil osemnásobne a naďalej sa očakáva silný rast, najmä vďaka rozmachu chytrých mobilných telefónov. Ťažiť z toho budú IT firmy, ktoré sa budú špecializovať na skvalitnenie internetových služieb pomocou modernejšieho softvéru, hardvéru i aplikácií.

Ďalšie trendy nájdete tu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rebricky, menuAlias = rebricky, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 15:54