Súčasný majetok: 61,63 miliárd eur.Reuters
StoryEditor

Miliardári, ktorí nerozhadzujú peniaze

17.01.2013, 23:05
Autor:
zajzaj
Zarobili miliardy, no žiadny dekadentný hedonizmus sa v ich prípade nekoná.

Zarobili miliardy, no žijú prekvapujúco skromne. Dokazujú, že ani veľké peniaze životný štýl radikálne zmeniť nemusia. Pozrite si rebríček "najskomnejších" miliardárov tak, ako ho zostavil portál Business Insider.

Warren Buffett
Odhad celkového majetku: 46 miliárd dolárov
Táto investorská ikona stále žije v Omahe, štát Nebraska, v dome, ktorý kúpila ešte pred vyše polstoročím za presne 31 500 dolárov. Majiteľ miliardového holdingu Berkshire Hathaway nevlastní ani jachtu, pretože, ako hovorí, „väčšina hračiek vám aj tak len prekáža“. Aj keď sa druhýkrát ženil, neusporiadal opulentnú oslavu, ako by sa pri veľkosti jeho majetku dalo predpokladať, ale zorganizoval len malé posedenie v dome svojej dcéry.
Na charitu však počas celého života dával milióny a nedávno sa opäť dostal na titulky novín, keď žiadal Washington, aby jemu a ďalším bohatým zvýšil dane.

Mark Zuckerberg
Odhad celkového majetku: 9,4 miliardy
Stojí za úspechom celosvetovo známej sociálnej siete Facebook a na účte má milióny, súkromný život 28-ročného Zuckerberga je prekavajúco „low-key“.
Svoju sedem miliónovú vilu v Palo Alto si kúpil len nedávno, podľa The Los Angeles Times je „výrazne pod jeho možnosti“. Jazdí zásadne na Acure, čo je luxusnejšia divízia japonskej automobilky Honda, pretože je „bezpečná a nepúta veľa pozornosti“. Známy je aj svojim civilným oblečením – vystačí si s tričkom a mikinou s kapucňou.
Ani jeho svadba s dlhoročnou priateľkou Priscillou Chanovou nebola práve prehliadkou dekadentného hedonizmu, pár bol dokonca na svadobnej ceste v Taliansku prichytený na večeri v McDonald's.

Chuck Feeney
Odhad celkového majetku: 2 milióny
Investorský veterán z čias Veľkej depresie a zakladateľ Duty Free Shoppers Group sa podľa svojich slov riadi celý život mottom „chcem tvrdo pracovať, nie zbohatnúť“.
Jeho súčasný majetok sa môže zdať pomerne malý, je to však preto, že Feeney už väčšinu stihol rozdať. Len štyri miliardy šli na pomoc postihnutým deťom a rôzne iniciatívy na podporu verejného zdravotníctva.
„Nemá ego. V reštaurácií si vždy objedná druhé najlacnejšie víno,“ opisuje Feeneho životný štýl jeho životopisec Conor O’Clery. „Vždy, keď sme spolu niekam cestovali, bol oblečený ako prototyp amerického turistu,“ píše sa v jeho knihe.

Azim Premji
Odhad celkového majetku: 12,2 miliardy
Tento indický majiteľ technologického gigantu Wipro v šetrení zašiel až tak ďaleko, že podľa klebiet má prehľad aj o počte roliek toaletného papiera použitého v jeho firme. Striktne dožaduje, aby jeho zamestnanci po odchode vypli všetky svetlá.
Keď sa vracia z obchodnej cesty, z letiska v Bangalore domov si berie typickú indickú trojkolesovú rikšu a podľa časopisu Businesweek v roku 2003 stále jazdil na Forde z deväťdesiateho šiesteho. Či toto auto používa stále, sme nezistili, jedno je však isté. Medzi zamestnancami sa veľkej popularite neteší. „Vedľa Premjiho vyzerá aj Ebenezer Scrooge, (postava s Dickensovej Vianočnej koledy), ako Santa Claus“, povedal jeho nemenovaný blízky spolupracovník.

David Cheriton
Odhad celkového majetku: 1,3 miliardy
Aj tento profesor na Stanforde a majiteľ významného podielu akcií spoločnosti Google nemá rád myšlienku miliardárskeho životného štýlu. „Táto predstava ma skôr uráža,“ vyhlásil pred rokmi v interview s Edmonton Journal. „Všetci títo ľudia, čo si stavajú domy s trinástimi kúpeľňami a neviem s čím ešte...niečo s nimi nie je v poriadku.“
Cheriton sa nedávno opísal ako „rozmaznaný“, lebo bol na dovolenke na Hawai. Časopisu Forbes zasa povedal, že jeho najväčší luxus v roku 2012 bol, keď si kúpil Hondu Odyssey.

Karl Albrecht
Odhad celkového majetku: 25,4 miliardy
Zakladateľ nemeckej siete lowcostových obchodov Aldi spolu so svojim bratom Theom zarobili počas rokov miliardy. Vyšli však zo skromných pomerov – ich matka vlastnila malý obchod a otec bol baník. Skromný životný štýl si bratia zachovali aj keď rozprávkovo zbohatli. Jeden príklad za všetky – keď bol v roku 1971 Theo unesený a páchatelia za jeho prepustenie požadovali veľké odstupné, neústupný Karl tvrdo vyjednával dovtedy, kým nesúhlasili so sumou štyri milióny dolárov. Aj tie si však odpísal ako firemné náklady.

Ingvar Kamprad
Odhad celkového majetku: 3 miliardy (osobne však nevlastní takmer nič, celý majetok previedol na pre tieto účely zriadený fond)
Zakladateľ švédskeho nábytkárskeho gigantu IKEA podľa informácií agentúry Reuters ešte v roku 2006 jazdil na 15-ročnom Volve. Aj jeho dom vo Švajčiarsku, kam sa presťahoval, je zariadený takmer výlučne lacnými doplnkami a nábytkom, ktorým sa jeho firma preslávila.
Aj napriek miliónovým darom na charitu však mnohí upozorňujú, že s jeho skromnosťou to nebude až také horúce (po celom svete má vlastniť niekoľko lukratívnych nehnuteľností), no jedno sa mu uprieť nedá: je majstrom mediálnej prezentácie.

Carlos Slim Helú
Odhad celkového majetku: 69 miliárd
Môže byť síce oficiálne najbohatším mužom planéty, ale to neznamená, že míňa, kam príde. Tento mexický self-made milionár a majiteľ telekomunikačného impéria Telmex podľa magazínu The Week stále žije v dome, ktorý kúpil ešte pred tridsiatimi rokmi a do práce si to odšoféruje sám.

Amancio Ortega
Odhad celkového majetku: 57,5 miliardy
Minulý rok bol pre tohto zakladateľa španielskeho odevného reťazca Zara zvlášť dobrý – prišiel si na 22,2 miliardy eur. Ani tento fakt ho však neprinútil zmeniť zabehnutý životný štýl. So svojou manželkou žije v diskrétnom byte v španielskej La Coruñe a aj napriek keriére v módnom priemysle každý deň nosí to isté – uniformu modrého saka, bielej košele a šedých nohavíc.
Už roky navštevuje svoju obľúbenú kaviareň a obedy trávi spolu so svojimi zamestnanncami v kantíne Zary. Jazdí na Audi A8. Jednu extravaganciu si však odpustiť nevedel – privátne lietadlo The Global Express BD-700.

Zdroj: Business Insider

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rebricky, menuAlias = rebricky, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:21