StoryEditor

Osem najhorších predpovedí pre ceny zlata

28.06.2013, 00:05
Autor:
zajzaj
Títo "Superbýci" to s optimizmom prestrelili. Pozrite si ich pamätné predpovede.

Zlato za posledné týždňe hlási jeden rekord za druhým - v rýchlosti jeho prepadu. Nie je to tak dávno, keď všetci čakali, kedy sa prehupne cez dvojtisícovú hranicu (v septembri 2011 totiž dosiahlo doteraz neprekonanú hranicu 1923,70 dolára za uncu). Zlato má tieto časy už dávno za sebou a momentálne sa prepadlo dokonca pod hranicu 1200 dolárov. A hoci v súčasnosti sa prognostici a investori pretekajú v predpovediach, až kam tento kov klesne, pripomeňme si opačné extrémy. Pozrite si osem predpovedí "superbýkov", ktorí v minulom roku veštili tomuto drahému kovu "zlaté časy".

1. MacNeil Curry z Merrill Lynch: 5000 dolárov za uncu
Rebríček otvárame MacNeil Currym, ktorý pracuje ako technický stratég v Merril Lynch, ktorý v máji minulého roka dokonca prekonal predošlé predpovede ekonómov tejto investičnej a poradenskej spoločnosti, ktorí očakávali, že zlato dosiahne až trojtisícovú hranicu. "Na trhu vidíme býčie tendencie, ktoré povedú k tomu, že cena zlata sa môže vyšplhať až na 5 000 dolárov za uncu," napísal 22. mája vo svojej prognóze, ktorú nazval "čas kupovať zlato".

2. Ben Davies z Hinde Capital: 6000 dolárov za uncu a viac
Tento pán, prezident fondu Hinde Capital predošlú predpoveď ešte prekonal, keď 24. júna minulého roka v rozhovore pre King World News neskrýval svoj optimizmus a vyhlásil, že zlato má pred sebou naozaj zlaté časy. "V krátkodobom horizonte síce môže prísť pád na 1400 dolárov za uncu, no v dlhodobom horizonte sa cena zlata dostane dokonca až za hranicu 6-tisíc dolárov za uncu."

3. Tom Fitzpatrick z Citigroup: 6300 dolárov za uncu
Technický analytik Citi Fitzpatrick patril svojho času takisto k "zlatým ultrabýkom," keď v 16. augusta minulého roku tomuto kovu veštil len do konca roka 2012 pokorenie 2400-dolárovej hranice. "Nevidím dôvod, prečo by sa zlatu nemohlo dariť tak, ako medzi rokmi 1970 a 1980. Keď tento vývoj zreplikujeme aj na súčasné pomery, dosiahneme hranicu až 6300 dolárov za uncu," povedal vtedy King World News.

4. Bob Janjuah z Nomury: 7000 alebo 14 000 dolárov za uncu
Investičný stratég tejto japonskej investičnej skupiny šiel v predpovediach ešte ďalej . 21. marca minulého roku totiž vyhlásil, že zlato je síce jedna obrovská bublina, ale on ho má stále rád. "Jediné, v čom si nie som celkom istý je to, či sa cena zlata zastaví na plus mínus 7-tisíc alebo plus mínus 14-tisícoch dolárov za uncu," šokoval vtedy finančný svet.

5. Ronald-Peter Stöferele z Erste Group: 8300 dolárov za uncu
"Keď na vývoj aplikujeme Paretov princíp, prídeme na teoretickú cieľovú hodnoty ceny zlata na úrovni 8300 dolárov za uncu," píše sa v prognóze tejto rakúskej banky z desiateho júla 2012. Hlavný ekonóm prognostickej skupiny, ktorá za reportom stála, v tom čase predpokladal, že "parabolická fáza v zlate bude trvať ďalších minimálne 29 mesiacov a skončí na jar v roku 2015." Práve v tom čase mal tento kov dosiahnuť hodnotu 8300 dolárov za uncu, pričom ekonóm hovoril o pravdepodobnosti 80 ku 20.

6. Societe Generale: 8500 dolárov za uncu
Banka ešte 19. júna minulého roka analyzovala vývoj na cenách zlata v histórii a všímala sa najmä koreláciu medzi jeho cenou a americkou monetárnou politikou. "Ak by ceny zlata pokračovali v tejto korelácii, akú sme videli od roku 1920, cena zlata sa môže dostať až na hranicu 8500 dolárov za uncu," písal analytický tím banky v reporte.

7. Michael Pento: 10 000 dolárov za uncu
"Nezabúdajte, že ešte v tridsiatych rokoch sa unca zlata obchodovala za 21 dolárov za uncu. Nikdy by bol vtedy neveril, že o osemdesiat rokov neskôr sa jeho cena priblíži hranici 1900 dolárov za uncu," povedal 28. decembra minulého roka King World News investor Pento. Ten takto zdôvodnil svoju šokujúcu predpoveď, pričom podľa neho je to ešte "konzervatívny scenár".

8. Jean-Marie Eveillard: 15 000 dolárov za uncu
Hlava 60-miliardového investičného fondu First Eagle 17. októbra minulého roka takisto neskrýval optimizmus. "Nemyslím si, že zlato môže byť nadhodnotené," vyhlásil vtedy a upozornil na bezprecedentný megabalík peňazí, ktorý centrálne banky napumpovali do ekonomiky. "Zlato je náhradná mena a pri jeho súčasnom objeme si myslím, že jeho cena môže stúpnuť až na 15-tisíc dolárov za uncu."

Spracované podľa Business Insider

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rebricky, menuAlias = rebricky, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 00:21