StoryEditor

Bitcoin ako pyramída? Určite nie, je skôr ako zlato

10.12.2013, 23:00
Juraj Bednár hovorí o vzniku a fungovaní najpopulárnejšej virtuálnej meny na svete.

V súvislosti s Bitcoinom sa hovorí o ťažení, ale aj kupovaní. Aký je rozdiel medzi týmito spôsobmi získavania Bitcoinov?
Čo sa týka ťažby Bitcoinov, je Bitcoin veľmi podobný zlatu. Ťažba je veľmi náročný proces a momentálne sa robí špecializovaným hardvérom, ktorý je vyvinutý na tento účel. Tak ako pri zlate, väčšina ľudí, ktorí chcú získať zlato (a Bitcoin) si ho kúpia na trhu a nejdú ho ťažiť. Ťaženie pri zlate znamená, že potrebujú špecializované stroje, čím kvalitnejšie, tým lepšie. A tiež znalosti, napríklad o náleziskách zlata.

Oplatí sa viac ťažba, alebo kúpa?
Ťaženie je potrebné pre zabezpečenie siete a treba si uvedomiť, že každých desať minút na celom svete je vyťažených 25 Bitcoinov, o ktoré všetci ťažiari "súťažia". Pre väčšinu bežných užívateľov je na používanie Bitcoinov ťaženie nepodstatné.

Nie sú teraz prví ťažiari v oveľa väčšej výhode, ako ostatní?
Znova funguje analógia so zlatom. Teda tí, ktorí ho ťažili prví, vyťažili najjednoduchšie nájditeľné kusy zlata. Pri Bitcoine je to však isté riziko. Na začiatku nikto nevedel, či Bitcoin bude mať vôbec nejakú hodnotu, takže momentálne je to odmena za to, že investovali do veľmi rizikovej virtuálnej komodity bez istej návratnosti a risk sa im oplatil.

Nepripomína to tak trochu pyramídovú hru? Kto vstúpil do Bitcoinu prvý, má najvyšší zisk.
Na rozdiel od pyramídových hier má Bitcoin jednu zásadnú vlastnosť – nikto v Bitcoine nesľuboval budúce zisky. Pyramídová hra je založená na tom, že tí, ktorí do nej vstúpili skôr zarábajú na úkor tých, ktorí prišli neskôr, aj napriek sľubom, že všetci zarobia. Sľub, že všetci zarobia tu chýba. Bitcoin bol vymyslený ako nový prostriedok výmeny, nie ako rýchly spôsob zbohatnutia.


Aj tak do neho mnoho ľudí investuje s vidinou zisku.
Treba si uvedomiť, že Bitcoin ako taký nie je investícia. Nič nové nevytvára, je to len prostriedok výmeny. Dá sa na ňom zarobiť, ak je človek ochotný riskovať a "staviť si" na budúcu hodnotu Bitcoinu. Rovnako je však možné, že človek príde o hodnotu, ktorú do toho investoval. Špekulácie sú pre trh veľmi prospešné, lebo z dlhodobého hľadiska stabilizujú cenu, ale nebol to zárobok bez rizika. Zároveň ľudia, ktorí ho začali ako prví používať, popularizovať a stavať okolo neho potrebnú infraštruktúru si podľa mňa zaslúžia odmenu.

Prečo sa stal najpopulárnejšou virtuálnou menou práve Bitcoin?
Pretože bol prvou plne decentralizovanou virtuálnou menou. Technologicky ide o niečo naozaj nové, autori tejto meny vynašli niekoľko naozaj unikátnych riešení dovtedy neriešiteľných problémov.  Zároveň ľudia počas finančnej krízy aspoň nachvíľu stratili ilúzie o stabilite medzinárodného finančného systému založenom na štátnych fiat peniazoch a uvítali alternatívu. Alternatívnych mien bolo v histórii množstvo, napríklad e-gold založený na zlate, ale všetky boli centralizované, čo sa im stalo osudnými, ak neskrachovali už kvôli zlému nastaveniu meny, napríklad priveľkej inflácii alebo slabej akceptácii.

Ktoré z virtuálnych mien majú podľa vás najlepšie vyhliadky?
Momentálne si myslím, že najsľubnejší je práve Bitcoin, vďaka tomu, že je najväčší a najakceptovanejší. Ak sa niečo má stať univerzálnym prostriedkom výmeny, najdôležitejší parameter je likvidita, teda to, za čo ho môžete vymeniť. Bitcoin je stále oproti napríklad  platobným kartám veľmi málo rozšírený, ale všetky ostatné alternatívne meny sú len malým zlomkom Bitcoinovej ekonomiky.

Na trhu je dnes ale viac ako 40 takýcto mien.
Iné virtuálne meny nezískali až takú popularitu preto, lebo nepriniesli nič extra. Väčšina úprav je kozmetických a neprinášajú užívateľovi nič zásadne nové. Čo sa ale týka technologických inovácií, zaujímavým sa ukazuje byť ZeroCoin a ďalšie meny, ktoré implementujú takzvaný „proof of stake“. Je to v podstate alternatíva k ťažbe meny a implementuje ho napríklad TerraCoin. Je trochu ekologickejší, nakoľko na vyťaženie nového "bloku" nie je potrebný vždy komplikovaný výpočet, ale nový blok môže vytvoriť niekto, kto drží nejakú časť meny a dlhší čas s ňou nepohol. Opäť pripomínam, že ťaženie nie je samoúčelné a okrem vzniku nových mincí je potrebné pre udržanie bezpečnosti siete.

Bitcoin vznikol relatívne neskoro, v roku 2009. Má nejakých predkov?
Pokusov bolo niekoľko. Myšlienkovým predchodcom Bitcoinu bol pravdepodobne systém hashcash, ktorý bol určený na boj proti spamu. Používal podobné výpočty ako Bitcoin na zvýšenie ceny poslania e-mailu. Pre jeden e-mail musel počítač vykonať výpočty podobné ako pri ťažení -- ak chcel človek poslať jeden e-mail, trvalo to pár sekúnd. Ak chcel človek poslať milióny e-mailov, trvalo by to pridlho a stálo by to veľa výpočtového výkonu a elektrickej energie. Overenie výpočtu (rovnako ako pri Bitcoine) je jednoduché a trvá veľmi krátko. Druhým predchodcom Bitcoinu bol systém Bit Gold, ktorého autorom je Nick Szabo. Má veľmi veľa podobných vlastností ako Bitcoin a mnoho ľudí sa domnieva, že autorom Bitcoinu, ktorý sa skrýva za pseudonymom Satoshi Nakamoto je práve Nick Szabo.

Bitcoin má v súčasnosti hodnotu asi tisíc dolárov. Hodí sa aj na menšie platby?
Vysoká hodnota Bitcoinu určite nie je problém. To, čo vidíte ako Bitcoin je v skutočnosti sto miliónov kusov jednotky zvanej Satoshi. Keď pošlete jeden Bitcoin, v skutočnosti pošlete sto miliónov satoshi. Autori Bitcoinu rátali s možnosťou, že cena Bitcoinu vzrastie. Ja som si vo svojej peňaženke prepol zobrazovanie na milibitcoiny (jeden bitcoin je 1000 mBTC) a viem, že 100mBTC je približne 100 amerických dolárov. Bitcoin je vhodný aj na posielanie malých transakcií.

Je možné Bitcoin falšovať, kradnúť alebo inak s ním manipulovať? 
Bitcoin momentálne nie je možné falšovať. Je ale možné ho kradnúť -- vaše Bitcoiny sú na počítači uložené v peňaženke, čo je súbor na disku s "privátnymi kľúčmi", ktorý je zašifrovaný. Najjednoduchší spôsob ukradnutia je infikovanie počítača vírusom, ktorý si počká, kým zadáte dešifrovacie heslo k peňaženke a v tom momente prevedie všetky Bitcoiny zlodejovi. Pri Bitcoine je potrebné dodržiavať všetky zásady bezpečnosti rovnako ako pri akejkoľvek inej manipulácii s elektronickými peniazmi. Riešení je niekoľko. Je možné používať offline peňaženku, to je transakciu vytvoriť na počítači, ktorý nemá potrebné privátne kľúče a potom ju podpísať na inom počítači, ktorý nie je pripojený do Internetu a je dostatočne zabezpečený proti krádeži.

Čo na to legislatíva? Pozerá sa na Bitcoin ako na majetok?
Dúfam, že každá krádež je nelegálna a legislatíva sa na Bitcoin pozerá ako na majetok, ale je to skôr otázka na právnika. Ešte zaujímavejšia otázka je, či s tým štátne orgány dokážu aj niečo reálne robiť - tak ako pred desiatimi rokmi bol Internet pre orgány činné v trestnom konaní priestor neznámejší ako španielska dedina, neverím, že naša polícia by dokázala reálne vyšetriť krádež Bitcoinov. Tým, že Bitcoinové transakcie sú nevratné a relatívne anonymné je to tvrdý oriešok aj pre skúsených bezpečnostných expertov - a ak sa im aj podarí nájsť páchateľa, náprava je väčšinou takmer nemožná.
Odporúčam preto všetkým, ktorí majú väčšie množstvá Bitcoinov, aby sa zamysleli nad bezpečnosťou. 


Juraj Bednár

zakladateľ spoločnosti DIGMIA a fanúšik virtuálnej meny Bitcoin

 

01 - Modified: 2005-10-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DNEŠNÝ PROGRAM
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:58