StoryEditor

Slováci si cez bankomat kúpili už 80 Bitcoinov

21.01.2014, 23:00
Marián Jančuška, majiteľ firmy, ktorá nainštalovala prvý jednosmerný bankomat na Bitcoin na Slovensku.

Odkedy funguje váš bankomat na bitcoin a  koľko ľudí si doteraz z neho „vybralo“ peniaze?
Automat sme predstavili 21. 11. 2013 v bratislavskom hackerspace ProgressBar. 8. 12. 2013 bol inštalovaný v pasáži medzi ulicami Laurinská a Gorkého, a tak sa stal prvým bitcoinovým automatom prístupným verejnosti v Európe. Svojich zákazníkov poznám len podľa adries ich bitcoinových peňaženiek. Podľa aktivity bitcoinovej peňaženky sa dá povedať, že sa predalo vyše 80 bitcoinov, ktoré odišli na viac než 140 rôznych adries (80 Bitcoinov je podľa aktuálneho kurzu je to asi 56 tisíc eur, pozn. red.).
Koľko je takýchto bankomatov na svete?
Jednosmerných bankomatov tohto typu je na svete asi 15 a v Európe sú asi tri. Vo svete sú potom ešte obojsmerné bankomaty, ktoré dokážu bitcoin nielen predávať, ale aj nakupovať.
Ako tento bankomat vlastne funguje?
Zjednodušene povedané, klient príde, vloží bankovku, stroj overí jeho pravosť a vygeneruje QR kód, pomocou ktorého sa bitcoiny odošlú do virtuálnej peňaženky zákazníka. Doteraz to fungovalo tak, že ja som bitcoin nakúpil na trhu a dal som ho do peňaženky bankomatu. Problémom bolo, ak som musel bitcoin nakúpiť za vyššiu cenu, za akú ho neskôr bankomat predával. Preto chcem zmeniť systém tak, že bankomat bude obchodovať priamo na burze, pričom mne pôjdeš malá marža.
Ako hodnotíte záujem Slovákov o bitcoin?
Ti, ktorí si už našli čas na oboznámenie sa s touto virtuálnou menou, vo väčšine prípadov odhaľujú príležitosti, ktoré bitcoin ponúka. Či už je to nákup bitcoinov ako investície, zapojenie techniky do procesu ťaženia bitcoinov, prijímanie bitcoinov ako platidla za predávané tovary a služby, alebo využitie bitcoinu ako transakčného systému, nedá sa poprieť, že na Slovensku je dosť šikovných a podnikavých ľudí, ktorí majú odvahu chopiť sa aj príležitosti s nemalou mierou rizika. Iní ešte len získavajú dôveru v celý systém a čakajú na správny čas na vstup. No a napriek viacerým článkom a reportážam v médiách, mnoho ľudí stále nemá o virtuálnych menách ani tušenie.

Do slovenského bankomatu vložíte peniaze a on vám pošle Bitcoin na účet.


Ako sa vyvíjal záujem Slovákov o bitcoin? Bol to ošiaľ na začiatku, ktorý pomaly upadá, alebo sa, naopak, zvyšuje, znižuje alebo je rovnaký?
Najväčší záujem bol práve pri uvedení automatu, počas ktorého cena bitcoinov prudko rástla vďaka dopytu v Číne. Po prudkom zakolísaní by sa dalo hovoriť o istom vytriezvení. Očakávam, že ďalšie zvýšenie dopytu bude opäť reakciou na rast ceny. Ten môže byť spôsobený špekulatívnymi nákupmi, no skutočne udržateľný rast ceny bitcoinov môže byť len dôsledkom rastúcej bitcoinovej ekonomiky. A dá sa povedať, že viaceré ukazovatele nasvedčujú takému vývoju.
Plánujete aj ďalšie bankomaty na Slovensku, prípadne v zahraničí?
V súčasnosti podnikám kroky vedúce k uvedeniu ďalšieho bitcoinového automatu v Košiciach. Nechcem však zostať len pri automatoch, bitcoinovú ekonomiku na Slovensku chcem podporiť aj ďalšími projektmi.
Akými?
Mojím cieľom je zvýšiť povedomie o bitcoine a robiť aj projekty, ktoré nie sú komerčné. Napríklad teraz som oslovil jednu charitatívnu organizáciu, ktorá zvažuje, že začne akceptovať bitcoin.
Ako Slováci vnímajú bitcoin? Je to pre nás skôr špekulácia, alebo platidlo?
Myslím si, že Slováci nie sú vo vnímaní bitcoinov iní ako ostatné národy. Pri prvom oboznámení sa s bitcoinom väčšina ľudí nad ním mávne rukou a prisúdi mu vlastnosti pyramídovej hry alebo iného podvodu. Ti, ktorí si však  nájdu k bitcoinu cestu aj napriek prvotnému odporu a venujú jeho štúdiu nejaký čas, sú zvyčajne odmenení otvorením nových obzorov a precitnutím do novej reality a do nového vnímania súčasnej ekonomickej reality.
Čo má vaša firma z toho, že prevádzkuje bankomat, resp. prečo ste sa rozhodli nainštalovať ho práve v Bratislave?
Moja spoločnosť 0011 prevádzkuje bitcoinový automat s malou maržou, ktorá pokrýva náklady a aktuálne slúži aj na pokrytie volatility ceny bitcoinov. Po aktualizácii softvéru automatu, ktorú pripravuje výrobca, bude dokonca priestor na zníženie marže a celkovej nákupnej ceny. Tá  bude  v každom prípade nastavená tak, aby automat nebol stratový, no ziskovosť tu nehrá hlavnú rolu. Dôvodom investície do automatu bolo sprístupnenie bitcoinov verejnosti, ktoré umožní rozmach bitcoinovej ekonomiky. Týmto smerom sa chce v budúcnosti orientovať aj naša firma.
Bratislava je vhodným mestom na vytvorenie ohniska bitcoinovej ekonomiky pre vysokú koncentráciu ľudí a obchodu, a tiež širokú akademickú obec. Zároveň v Bratislave žijem, takže je to aj otázka praktickosti.
Obchodujete aj s inými virtuálnymi menami?
V súčasnosti nie. Do budúcnosti nie je vylúčená možnosť predávať prostredníctvom bitcoinového automatu aj iné virtuálne meny. Najpopulárnejšou medzi alternatívnymi menami je litecoin. Zatiaľ však nevnímam žiadnu z alternatívnych mien ako niečo, čo by do tejto sféry prinieslo zásadne zlepšenie oproti bitcoinu.


Marián Jančuška je IT konzultant, ktorý vlastní firmu 0011. Tá v novembri minulého roka nainštalovala v Bratislave prvý bankomat na Bitcoin na Slovensku a jeden z prvých bankomatov tohto typu v Európe. Koncom januára by chcel ďalší bankomat v Košiciach.

01 - Modified: 2005-12-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vodafone získal turecký Telsim
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:36