StoryEditor

Z Ameriky miznú peniaze. Môže za to Fed

03.07.2013, 00:05
Trhy reagovali po slovách centrálnej banky prehnane, tvrdí analytik X-Trade Brokers.

Z amerických dlhopisových fondov v júni zmizlo 80 miliárd dolárov, čo je dvojnásobok krízového októbra roku 2008. Sú za takýmto výpredajom slová Fedu?
Áno, ide výhradne o dopad komentára americkej centrálnej banky.

Prečo je to horšie ako v čase, keď vypukla finančná kríza?
Odlev je výraznejší než v roku 2008 jednoducho z toho dôvodu, že dopyt po bondoch počas krízy rástol ako po bezpečnom prístave. Dlhodobé úrokové sadzby preto vďaka kríze a očakávaniu uvoľnenia menovej politiky klesali. V súčasnosti sadzby rastú, čo vedie na trhu s dlhopismi k výpredajom.

Nebola reakcia trhov po naznačení šéfa Fedu Bernankeho prehnaná?
Z môjho pohľadu áno. Prekvapila zjavne aj predstaviteľov americkej centrálnej banky, ktorí minulý týždeň niekoľkokrát spomenuli, že očakávania, ktoré viedli k zmenám na ďalšom konci výnosovej krivky, nie sú v súlade so zámerom centrálnej banky.

Japonskí investori, ktorí patria medzi najväčších amerických veriteľov, sa tiež masívne zbavili podielov vo fondoch. Ktoré ďalšie štáty sa obávajú situácie v USA?
Skôr ako o jednotlivých štátoch by som hovoril o investoroch všeobecne. Ide o úplne prirodzenú reakciu na to, že centrálna banka oznámi, že plánuje uťahovať menovú politiku. Výnosy v tomto prípade prosto musia rásť a pri fixnom kupóne môžu rásť len vtedy, ak klesá cena dlhopisu a investori dlhopisy predávajú. Zatiaľ sa teda nedeje nič mimoriadne.

Nie je už také bezpečné držať americké dlhopisy? Budú výnosy ešte stúpať?
Americké dlhopisy sú stále jedny z najbezpečnejších na svete. Významný rast výnosov v blízkej dobe neočakávam, aj keď rast o pár desatín percenta rozhodne nemôžeme vylúčiť. Ak by však došlo k nejakému výraznejšiemu nárastu, je takmer isté, že sa skôr či neskôr ozve Fed a bude sa snažiť dlhodobé sadzby opäť stlačiť nadol.

Ako by zareagovali trhy, ak by sa stopol nákup dlhopisov?
Dlhodobé sadzby by mohli vystúpiť ešte o niečo vyššie. Omnoho prudšiu reakciu by však pravdepodobne zaznamenali rizikové aktíva, ako sú napríklad akcie, kde by sme mohli byť svedkami výrazných výpredajov. Práve QE3 a záplava lacných peňazí totiž v minulosti tlačila ceny akcií nahor. 

Čo je teraz najväčší problém pre ekonomiku USA?
Vysoké zadlženie domácností a federálnej vlády, ku ktorému došlo vďaka politike extrémne nízkych úrokových sadzieb, už začal Alan Greespan a v ktorej pokračuje tiež Ben Bernanke.

Je vôbec americká ekonomika pripravená na vyššie sadzby, keď je dlhodobo trend opačný? Či už si na to príliš "nezvykla".
Ekonomika bude pripravená na vyššie sadzby najskôr vtedy, akonáhle bude jej celková zadlženosť v pomeru k HDP nižšia. Ak sa domácnosti a vláda oddlžovať nezačnú, znamená každý ďalší rast sadzieb zhoršenie situácie dlžníkov, čo sa musí skôr či neskôr prejaviť tiež na reálnej ekonomike.

Jaroslav Brychta

analytik X-Trade Brokers

01 - Modified: 2005-05-25 15:56:00 - Feat.: 0 - Title: Poľská centrálna banka ponechala úrokové sadzby nezmenené
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 03 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 04 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:21