StoryEditor

Klientov je síce menej, ale splácajú poctivejšie

16.04.2014, 15:38
Autor:
red, turred, tur
Rozhovor. Alain Van Groenendael, zástupca výkonného riaditeľa Cetelem pre Finweb.

Pre koho sú určené vaše pôžičky?

Nemyslím si, že požičiavame iba ľuďom, ktorých banky odmietli. Banky a my máme iný biznis model. My sa skôr snažíme dostať ľudí do obchodov, alebo ich povedzme motivovať ku kúpe auta. Ak si chcete kúpiť televízor, kuchyňu, alebo domáce kino, radšej si ich kúpite na splátky, ako by ste mali chodiť do banky a riešiť úver. A v tomto predajnom segmente sme veľmi silní. Toto totiž tradičné retailové banky nerobia.

Ako dlho pôsobíte na Slovensku?

Na slovensku sme takmer 14 rokov. Poskytujeme osobné pôžičky a kreditky.

Vo Francúzsku poskytujete aj sporenie a poistenie, chystáte sa tento produkt uviesť aj na náš trh?

Vo Francúzsku to už beží asi tri roky a spustili sme to preto, aby sme zákazníkom poskytli väčšie portfólio služieb. Ak zákazník nechce pôžičku ani splátky, potom by sme mu nemali čo ponúknuť. Začali sme tu vo Francúzsku, kde si našu značku cenia a naša pozícia je tu silná. Takže sme iba rozšírili služby o poistenie auta a sporiace účty. Na Slovensku to tak skoro nevidím. V oblasti e-commerce a spotrebiteľských úverov sme tu trhová jednotka, takže ani nevidím dôvod meniť to. V tomto regióne sa nám darí, takže služby by sme tu chceli rozšíriť až o niekoľko rokov.

Pomerne nedávno ste spustili aj pôžičky cez internet. Čo od tohto kroku očakávate?

Dôvod zavedenia možnosť objednať si pôžičku online je jednoduchý- zákazníci to chcú. Všetko sa dnes presúva na internet a kamenné predajne doslova upadajú. Uvediem príklad- pred dvomi rokmi sme uviedli elektronické pôžičky v Nemecku a dnes tvoria drvivú väčšinu všetkých našich pôžičiek v tejto krajine. Takže zákazníci to prijali veľmi dobre. Má to výhodu 24 hodinovej dostupnosti a je to veľmi pohodlné, keďže nemusíte nikam chodiť.

Na slovensku je to asi 20 percent a tento podiel stále rastie. Máme teda riešenie aj pre elektronické, aj kamenné obchody. Je to doslova fenomén a som veľmi rád, že zákazníci našu online ponuku prijali tak dobre.

A čo kríza? Znižuje sa počet pôžičiek?

Samozrejme, kríza postihla aj nás, keďže postihla celý bankový segment. Klienti mali celkom problém splácať pôžičky. V kríze ľudia neradi utrácali. Ale postupne zberajú dôveru v ekonomiku a opäť si môžu dopriať niečo navyše. Problém to bol najmä na juhu, v Taliansku a Španielsku.

Pocítili ste krízu aj na výsledkoch?

Nie. Je to kvôli dobrej diverzifikácii, kedy nám dobré regióny pomohli vykryť straty z iných krajín. Snažili sme sa preto najmä udržať existujúcich zákazníkov. Zaujímavé je, že región strednej a východnej Európy patril k tým lepším.

Pomohli vám aj internetoví zákazníci?

V podstate áno. Sú to obvykle dobre zarábajúci mladí ľudia žijúci vo veľkých mestách, ktorí sú schopní splácať pôžičky.

Ako kríza ovplyvnila váš biznis?

Znížil sa počet zákazníkov, ktorí nie sú schopní pôžičky platiť. Ich celkový počet sa síce tiež znížil, no máme vysoký podiel splatených pôžičiek. Vyprofilovala sa nám pekná cieľová skupina, ktorú banky ignorujú, ako napríklad dočasní zamestnanci s pracovnou zmluvou na dobu určitú. Tí obvykle nie sú pre banky zaujímaví, no často sú to študenti, ktorí si požičiavajú na školné. A tí pôžičky splácajú do posledného centu.

 

01 - Modified: 2006-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EasyJet prepravil v marci 2,75 milióna ľudí
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:04