StoryEditor

Náš podnikateľ na Ukrajine: S Ruskom by som neobchodoval, je to zločinecký režim

06.08.2014, 15:34
Podnikal na Ukrajine, po posledných udalostiach sa však preorientoval na humanitárnu pomoc. Michail Šapiro v rozhovore pre HNonline.

Michail Šapiro (1981) vyštudoval marketingovú komunikáciu na Univerzite Komenského v Bratislave. Od roku 2008 pôsobí na Ukrajine, kde prostredníctvom svojej poradenskej spoločnosti pomáha slovenským firmám rozvíjať ich biznis. Po posledných udalostiach sa cez svoju neziskovú organizáciu Partner v spolupráci so slovenským veľvyslanectvom v Kyjeve venuje humanitárnej pomoci na Ukrajine.

Dotkli sa sankcie únie vášho biznisu?
Nemohli sa ho dotknúť, pretože sú namierené proti Rusku. Spoločnosť, ktorá obchoduje s Ruskom, musí vždy počítať s tým, že obchoduje so štátom, voči ktorému môžu byť zavedené sankcie. Tým pádom si toto riziko musí premietnuť do cien alebo do hodnoty dlhodobej investície. Čo sa týka Ukrajiny, spoločnosť, ktorá tam teraz podniká musí počítať s tým, že jej biznis môže byť obmedzený vojnovými udalosťami alebo menovou nestabilitou, ktorá z toho vyplýva. Veľa firiem odtiaľ momentálne odchádza, pretože nie sú schopné to riziko znášať.

Je rizikovejšie obchodovať s Ruskom alebo Ukrajinou?
S Ruskom. Pretože ruská vláda časť výnosov využíva zločinným spôsobom. Bohužiaľ. A obchod so zločineckými režimami, rovnako ako napríklad podpora teroristov, sa v civilizovanom svete nevypláca. Ukrajina má za sebou podporu EÚ, USA a celého civilizovaného sveta. Preto sa investície tam skôr či neskôr výrazne zhodnotia. Ten, kto teraz príde na Ukrajinu, získa pozície, ktoré by potom získaval s obrovskými nákladmi. Čo sa týka Ruska, tak ak sa jeho politika nezmení, podnikanie s ním nebude v budúcnosti možné. A to sa dnes západné krajiny snažia Rusku ukázať. A keď si porovnáme HDP Ruska a HDP civilizovaného sveta, je jasné, že v tomto boji Rusko nemá šancu. Preto je investorsky oveľa atraktívnejšia Ukrajina, ktorá je podporená západným kapitálom. Pre EÚ a USA je otázkou cti, aby nenechali Ukrajinu padnúť.

Čim je odlišné podnikanie v tejto krajine?
Vláda, ktorá tam v posledných rokoch bola, nevytvárala podmienky pre prilákanie zahraničných investícií, ktoré by vytvorili pracovné miesta a priniesli peniaze do rozpočtu. Na druhej strane ani veľmi nevyžadovala daňovú disciplínu a neplnila si ani iné, pre štát dôležité funkcie. V dôsledku toho tam bola obrovská miera korupcie a šedej ekonomiky. Podmienky podnikania, vymožiteľnosť práva, služby a infraštruktúra pre podnikateľov nie je natoľko rozvinutá. To so sebou prináša na jednej strane nové príležitosti, na druhej mnohé komplikácie.

Ale v súčasnosti firmy z Ukrajiny odchádzajú.
Nemôžeme si odmyslieť riziká, ktoré sa momentálne s Ukrajinou spájajú. Ak medzinárodná firma potrebuje redukovať náklady, v prvom rade to urobí tam, kde je vysoké podnikateľské riziko. Avšak to neznamená, že riziko na Ukrajine je vyššie ako v Rusku. Ak by som mal veľkú spoločnosť, ktorá by musela optimalizovať, tak Rusko by som zatvoril ako prvé a Ukrajinu až potom. A naopak, ak by som expandoval, tak by som v tejto chvíli išiel v prvom rade na Ukrajinu.

Aký vývoj môže biznis na Ukrajine očakávať?
Očakávam, že ešte nejakú dobu sa krajina bude musieť brániť voči vnútornej nestabilite, ktorá je po prvé spôsobená destabilizáciou zo strany Ruska a po druhé nedostatočne zreformovaným systémom. Voči prvému sa Ukrajina naučila brániť, aj keď ešte niekoľko rokov na to ekonomika bude doplácať. Skôr či neskôr sa však Rusko bude musieť začať venovať svojim vnútorným problémom a tým pádom to skončí. Čo sa týka reforiem, v najbližších dvoch rokoch ich Ukrajina musí urobiť. Momentálne tam biznis nemá šancu normálne zarábať peniaze a nedostať sa pri tom do stretu s absurdnými problémami, ktoré na Slovensku nemáme už hádam 20 rokov. Ukrajinci potrebujú reformy a tento proces už aj zahájili. Existuje názor, že Rusko obsadí celú Ukrajinu, to však bude znamenať vojnu pre všetky krajiny v okolí a ani Slovensko to neobíde. Pre takú eventualitu sa však nedá nič plánovať.

Hrozí však, že Rusko vyšle svoju armádu nie do celej Ukrajiny, ale len do Donbasu.
Áno, to je možné a Doneck a Luhansk budú v takom prípade destabilizované na štýl Podnesterska. Avšak aj vtedy môže na zvyšku Ukrajiny pokračovať normálny život a môžu sa teda uskutočniť reformy. Ak by taký krízový stav nastal, bude trvať len do momentu, dokým Putin nepríde o moc.

Podľa mňa jediným dôvodom, prečo by to Rusko mohlo urobiť, je snaha v nejakej podobe obnoviť Sovietsky zväz. Ruská ekonomika by však musela zaplatiť veľmi vysokú cenu za to, aby dostala dva, v tejto chvíli totálne zdevastované regióny. Ak Rusko má záujem aj o ostatné regióny, tak sa problém začína bytostne týkať aj ďalších krajín – Pobaltie, Poľsko, Maďarsko, my.

Akú vidíte budúcnosť pre slovenský biznis na Ukrajine?
Slovensko má vynikajúce vzťahy s Ukrajinou. Na rozdiel od Poľska, Maďarska, Rumunska či Ruska nemáme nejaké historické konflikty. Máme k Ukrajincom blízko aj v oblasti jazyka a psychológie, to nám dáva určitý náskok v jednaní a využívaní podnikateľských príležitostí, ktoré tam budú vznikať. Teraz ide o to, nakoľko si slovenskí podnikatelia urobia biznis plán, či sa im za daných podmienok tam oplatí investovať. Myslím, že veľa Slovákov tam bude expandovať práve teraz, pretože je to nesmierne lacné, niekedy takmer až zadarmo.

01 - Modified: 2006-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vyššie odvody štátu vláda odložila
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 23:04