StoryEditor

Bankrot Argentíny by bol prehrou všetkých

01.08.2014, 09:45
Na bankrote Argentíny môžu všetci iba stratiť, hovorí šéf Saxo Bank.

Argentína je tesne pred krachom, pretože sa nedohodla s veriteľmi na splatení dlhu, ktorý mala podľa súdu vyrovnať do stredajšej polnoci. Ak sa investori o svoje peniaze prihlásia, spustí sa faktický bankrot krajiny. Na ňom by však tým stratili všetci vrátane veriteľov. Šéf Saxo Bank Pavel Drahotský preto verí, že k dohode nakoniec dôjde.

Argentína nezaplatila dlh a mieri k bankrotu. Kedy presne sa spustí a čo proti nemu môže ešte Argentína robiť?

Jediné, čo môže Argentína v tejto chvíli získať, je čas, ale to závisí od jej veriteľov. Ak sa prihlásia o peniaze, ktoré im podľa súdu mali byť splatené v lehote, ktorá sončila, spustí sa bankrot krajiny so všetkými dôsledkami pre Argentínčanov aj pre veriteľov. Oficiálne sa vyhlási bankrot krajiny a všetky dlhopisy sa stanú predčasne splatnými. Argentína peniaze na okamžité splatenie všetkých dlhov nemá, tak sa bude musieť dohodnúť s veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu a vyplatení len časti ich záväzkov.
Hoci Argentína technicky splnila podmienky bankrotu, v záujme samotných držiteľov dlhopisov je neiniciovat splatnosť istiny dlhopisov, pretože návratnosť ich investícií by v tejto chvíli bola hlboko pod ich nominál nej hodnoty. Preto sa domnievam, že rokovania budú pokračovať, pokiaľ sa nenájde obojstranne prijateľné riešenie a situácia sa upokojí. V tejto chvíli by nebolo víťaza, iba porazených.

Ak by však k dohode nedošlo, aké dôsledky to bude mať na argentínskou ekonomiku?

Ak by zo strany veriteľov skutočne došlo k výzve k predčasnému splateniu všetkých dlhov, tak aktuálna výška záväzkov dosahuje podľa agentúry Bloomberg 29 miliárd dolárov, čo sa približne rovná devízovým rezervám Argentíny, ktoré sú teraz na osemročných minimách. Pravdepodobne by sa opakoval scenár z minulého bankrotu, keď veritelia dostali 30 percent nominálnej hodnoty dlhopisov.

Ako by bankrot ovplyvnil životnú úroveň Argentínčanov?

Argentínčania by sa ocitli v nepríjemnom ekonomickom mixe. Už teraz má ich krajina jednu z najvyšších inflácií na svete. Bankrot by k tomu pridal znehodnotenie meny, čo by zdraželo všetky dovážané veci. Znehodnotenie meny v kombinácii s infláciou spôsobí nedostupnosť alebo významné obmedzenie základných spotrebných statkov pre obyčajné Argentínčana, čo by začalo vyvolávať nepokoje. Vláda by zároveň bola nútená aplikovať úsporné opatrenia podobne ako v Grécku, čo by mohlo vyústiť v občianske nepokoje a niekoľko medzinárodných súdnych sporov. Najmä vďaka sekundárnym dôsledkom bankrotu možno celkové vplyvy ťažko vyčísliť. Ja však verím, že k takémuto kritickému scenáru nedôjde.

Ako sa líši súčasný bankrot od bankrotu v roku 2002? Je to vôbec bankrot, keď Argentína fakticky nesolventná nie je?

Súčasný bankrot je iný. Je to zvláštna situácia, keďže súčasný stav so všetkými negatívnymi dôsledkami spôsobilo jedno rozhodnutie sudcu v New Yorku. Ten priznal právo na splatenie celej istiny veriteľom. Väčšina veriteľov sa však v minulosti nároku na splatenie celej istiny vzdala a uspokojila sa s vyplácaním časti istiny spolu s novými úrokmi. Tie by Argentína rada zaplatila a počítala s tým. Toto súdne rozhodnutie ju však núti najprv uspokojiť oveľa vyšší záväzok, na ktorý peniaze nemá. Je tak v problémoch kvôli niečomu, čo už považovala za v minulosti uzavreté.

01 - Modified: 2006-08-30 19:02:17 - Feat.: 0 - Title: Berdych i Hájek na US Open postupují dál
01 - Modified: 2024-04-18 18:39:06 - Feat.: - Title: Argentína sa usiluje o štatút globálneho partnera NATO 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:23