StoryEditor

Na internet majú dnes prístup už aj kravy

19.03.2014, 09:40
Web oslavuje 25 rokov. Za ten čas stihol zmeniť tvár sveta. A pomáha najmä ekonomike. Pre HN hovorí riaditeľ Cisco Slovensko Marcel Rebroš.

Kde je budúcnosť webu? Ako za 25 rokov svojej existencie prerástol s našimi životmi? A ako nám uľahčuje prácu a pomáha zarábať peniaze? Pýtali sme sa Marcela Rebroša zo spoločnosti Cisco.

Internet ako taký sa od vynálezu webu za štvrťstoročie zmenil na nepoznanie. Čo považujete za najväčšiu zmenu?

Nebudem hodnotiť obsah, ten s rozšírením internetu neustále rastie a dnes už naozaj možno nájsť na webe čokoľvek a v akejkoľvek forme. Pre mňa je však najväčšou zmenou to, že kým kedysi bol internet takpovediac statický a pripojenie bolo možné len vďaka pevnej sieti na niektorých počítačoch, dnes sa vďaka mobilným zariadeniam k internetu možno dostať prakticky zovšadiaľ. To je aj trend budúcnosti. Podľa našich štúdií už v priebehu niekoľkých rokov počet mobilných pripojení prerastie počet obyvateľov planéty a mobilných dát sa prenesie v porovnaní s pevnými až trojnásobok. Odhadujeme, že v porovnaní s vlaňajškom stúpne množstvo mobilných dát do roku 2018 až 11-násobne a dosiahne 190-násobok celej internetovej prevádzky v roku 2000. Najrýchlejšie pritom bude rásť video, ktoré bude o štyri roky tvoriť takmer 70 percent mobilných dát. Rozširovať sa bude aj použitie Wi-fi, pričom funkcie všadeprítomných bezdrôtových sietí umožnia napríklad úplne zmeniť fungovanie miest a priniesť množstvo funkcií pre ich obyvateľov – inteligentným parkovaním počnúc a úsporou energií končiac.

S otázkou internetu súvisí aj otázka bezpečnosti. Zlepšila sa, alebo sú naopak hackeri čoraz mocnejší?

Tak ako v prípade všetkých iných nástrojov platí, že s rozšírenosťou rastie aj množstvo pokusov o ich zneužitie. Potvrdzuje to aj fakt, že bezpečnostné hrozby sú momentálne na rekordnej úrovni, veď len vlani medziročne stúpol počet napadnutí až o 14 percent. Nielen útočníci sú však stále rafinovanejší, stále rastú aj schopnosti tých, ktorí sa snažia ich plány prekaziť. Naša spoločnosť sa bezpečnosťou na sieti intenzívne zaoberá. Podľa našich štúdií už prakticky neexistuje firma, ktorá by sa nestala terčom kybernetického útoku. Mení sa aj štruktúra cieľov, podľa ich meniacej sa atraktivity. V minulom roku sme tak napríklad zaznamenali zvýšený počet stretnutí so škodlivým softvérom napríklad v poľnohospodárstve či v ťažobnom priemysle.

Je podľa vás nejaké odvetvie, ktoré internet úplne zmenil?

Odpoviem protiotázkou – je nejaké odvetvie, ktoré možnosť pripojenia na internet nezmenila? Internet a informačné a komunikačné technológie zasiahli takmer všetky oblasti života. Poviem príklad – istá holandská firma pripojila na internet stádo kráv. Každá kravka je vybavená senzormi, ktoré sledujú jej hodnoty, ako je napríklad telesná teplota. Každá členka stáda takto ročne vyprodukuje stovky megabajtov dát a keďže zvieratá sú pripojené na wi-fi, farmár má v ktorejkoľvek chvíli prehľad o stave stáda. Vie tak okamžite napríklad identifikovať choré zviera a oddeliť ho od stáda skôr, ako by príznaky choroby boli viditeľné.

Existuje aj príklad použitia vo väčšom meradle?

Katalánska Barcelona sa rozhodla prilákať do jednej z renovovaných štvrtí mladých a kreatívnych obyvateľov a inovatívne firmy. Už pri plánovaní prestavby preto stavili na moderné technológie. Nová štvrť počíta s inteligentným parkovaním, zberom odpadu, pouličným osvetlením, či šetrením energie, to všetko založené aj na princípoch, využívajúcich pripojenie na internet a dáta.

Kde vidíte internet o ďalších 5, 10, či viac rokov?

Internet bol spočiatku internetom ľudí. Jeho hlavnou funkciou bolo spájať ľudí, či už medzi sebou alebo s informáciami. Ďalšou fázou, ktorú sledujeme už dnes, je internet vecí. Na sieť je pripojených stále viac prístrojov a senzorov, ktoré navzájom komunikujú aj bez ľudského zásahu. Budúcnosť je však v internete všetkého. Pôjde o prepojenie ľudí, vecí, dát i procesov. Realitou budú napríklad inteligentné autá, pripojené na internet. Budú komunikovať navzájom, ale dokážu využiť aj informácie zo siete. Ak napríklad vaše pripojené auto zaregistruje, že väčšina áut na vašej trati o kilometer ďalej zapína stierače, upozorní vás na zmenu počasia.

Nie je to len vízia, ktorá nemá reálne podklady?

Už dnes si firmy uvedomujú, že vo väčšej konektivite sa skrýva pre ne hodnota. Podľa štúdie Cisco v spolupráci s MIT Center for Digital Business medzi 7500 biznis a IT lídrami z 12 krajín sveta väčšina opýtaných tento trend vníma už teraz a mnohí dokážu aj priamo vyčísliť, ako väčšia pripojiteľnosť ich spoločnosti pomohla. Existujú dokonca odhady, podľa ktorých by spoločnosti na celom svete mohli vhodným využitím princípov internetu počas nasledujúcej dekády všetkého zarobiť 14,4 bilióna dolárov. To isté platí aj pre štáty, ktoré by zefektívnením svojich procesov vďaka pripojiteľnosti mohli získať ďalšie 4,4 bilióny.


Marcel Rebroš, generálny riaditeľ spoločnosti Cisco Slovensko

01 - Modified: 2006-03-05 21:19:40 - Feat.: 0 - Title: Čína chce zmenšiť rozdiely medzi mestami a vidiekom
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:54