Flickr.com/Vaping360.com
StoryEditor

Šesť mŕtvych a stovky chorých. Na paniku v tejto chvíli nie je dôvod, reaguje expertka na kauzu s e-cigaretami

26.09.2019, 15:25
Posledné týždne riešia Spojené štáty otázniky nad šiestimi úmrtiami a takmer päťstovkou prípadov, keď ľudia ochoreli na záhadnú pľúcnu chorobu. Hospitalizovaní naprieč štyridsiatimi štátmi USA majú jedno spoločné. Užívali elektronické cigarety a prevažná časť priznala, že aj s THC. Na závery amerických odborníkov sa však stále čaká.

„Ľudia v Amerike nepoužili klasické elektronické cigarety, ale vapovali ilegálne oleje s THC, teda s výťažkom z marihuany. Boli zrejme kontaminované a momentálne sa nevie, čím. Panika okolo klasických elektronických cigariet nemá v tejto chvíli žiadny dôvod,“ myslí si odborníčka na závislosť od tabaku Eva Králíková.

Zároveň nesúhlasí s vyhlásením amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré vydalo varovanie pred užívaním elektronických cigariet. „Nie je to tak úplne trefa do čierneho. Prirovnáva sa to k tomu, ako teraz v Spojených štátoch došlo k úmrtiu na salmonelu z kuracieho mäsa. Analogicky to je, akoby som povedala: nejedzte kurčatá. Nie je to označované za šťastné rozhodnutie, pretože to nebolo klasickými elektronickými cigaretami, ale nejakými olejmi z neoficiálneho predaja,“ mieni. Domnieva sa, že substancia pochádza z jedného nelegálneho zdroja.

CDC však uviedlo, že v niektorých prípadoch chorí užili iba nikotín. „Vzhľadom na to, že sú elektronické cigarety na trhu 13 rokov a nič také sa zatiaľ nestalo, myslím si, že sa skôr títo chorí báli priznať, že užili aj niečo iné,“ dodáva pre Lidovky.cz.

Pľúca „násťročného“ ako sedemdesiatnika

Známy je napríklad prípad osemnásťročného Adama Hergenredera zo štátu Illinois, ktorý zverejnila stanica CNN. Hospitalizovaný mladík mal pľúca ako sedemdesiatročný človek a zásah lekárov prišiel v poslednej chvíli. Priznal, že vapoval nikotín aj THC.

„Moje pľúca už nikdy nebudú stopercentne v poriadku. Fajčiť e-cigarety som začal, aby som zapadol. Chutilo to dobre, nie ako klasické cigarety,“ zveril sa novinárom s tým, že najobľúbenejšou príchuťou bolo mango.

Prezident českej Komory elektronického fajčenia Robert Hrdlička si takisto nemyslí, že by bol dôvod na paniku. „Keď si zmesi človek kúpi ako legálnu vec, nemali by sa v nich toxické látky vyskytovať,“ zhoduje sa s Králíkovou.

„Stáva sa, že si ľudia objednávajú nikotín z Číny. V celej Európe je striktne daná maximálne povolená koncentrácia nikotínu vo fľaštičke s objemom maximálne 10 mililitrov, pričom z Číny si môžu kúpiť 100 mililitrov balení čistého nikotínu. Čo je jed a je to zakázané. Ale stáva sa, že si to niekto nechá poslať poštou a prejde mu to, mieša si vlastný liquid. Ale je to skôr na úrovni pálenia vlastnej slivovice.“

Škodia menej?

Medzi odborníkmi sa dlhodobo vedie debata o miere škodlivosti módnych elektronických cigariet. Niektorí upozorňujú, že s nimi nemáme takú dlhú skúsenosť na to, aby sme mohli vyvodiť dôsledky pre ľudské zdravie.

Králíková považuje riziko e-cigariet za veľmi malé v porovnaní s bežným fajčením. „Pred pár dňami sa konala konferencia, kde zaznelo, že počas 44 dní zaznamenali v Spojených štátoch šesť úmrtí na vapovanie olejov, zatiaľ čo za rovnakých 44 dní zomrelo 57-tisíc Američanov na následky fajčenia klasických cigariet,“ uvádza.

Lekárka Marie Nejedlá z českého Štátneho zdravotného ústavu už skôr pre Lidové noviny uviedla, že by bolo predčasné tvrdiť, že je tento spôsob fajčenia zdravší, „pretože sa to nevie“. „Tiež nikotín má zdravotné dosahy. Zdá sa však, že v e-cigaretách nie je až taký obsah karcinogénov, ktoré vznikajú pri horení tabaku,“ povedala.

01 - Modified: 2019-09-06 09:50:43 - Feat.: 0 - Title: Američanov straší záhadná choroba. Podozrenie padá na e-cigarety 02 - Modified: 2019-08-22 08:57:24 - Feat.: 0 - Title: E-cigarety menia krvný obeh už po jednom použití, ukázala nová štúdia 03 - Modified: 2018-06-28 11:40:39 - Feat.: 0 - Title: Ničia vlasy aj dôležité orgány. Pozrite sa, čo s vaším telom urobia cigarety
01 - Modified: 2020-08-20 11:16:30 - Feat.: - Title: Tínedžeri a mladí ľudia, ktorí vapujú, majú päť až sedemkrát väčšiu šancu, že chytia COVID-19 02 - Modified: 2020-01-20 10:57:50 - Feat.: - Title: "Mentolky" už od mája nekúpite. Brusel stopol predaj ochuteného tabaku 03 - Modified: 2019-11-14 10:55:29 - Feat.: - Title: Nová štúdia varuje pred e-cigaretami: Nemá zmysel podstupovať riziko 04 - Modified: 2019-10-04 08:03:47 - Feat.: - Title: Počet úmrtí v súvislosti s e-cigaretami stúpa. Môže to byť len špička ľadovca 05 - Modified: 2019-09-06 09:50:43 - Feat.: - Title: Američanov straší záhadná choroba. Podozrenie padá na e-cigarety
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 19:33