Ilustračná fotografia. FOTO: Profimedia
StoryEditor

Vedci v USA testujú novú metódu boja s otepľovaním. Snažia sa odrážať slnečné svetlo v atmosfére

07.04.2024, 12:40
Autor:
ČTKČTK

Experti si od rozprašovania aerosólov do mrakov sľubujú, že posilnia odrážanie slnečného svetla a dočasne tak znížia teplotu v danej oblasti.

Tím vedcov z Washingtonskej univerzity prvýkrát v USA vo vonkajších podmienkach otestoval technológiu, ktorá by mohla s postupom klimatických zmien pomáhať s ochladzovaním planéty.

Koncept je označovaný ako cloud brightening (zvyšovanie lesku mrakov) a vychádza zo snahy odrážať slnečné svetlo v atmosfére. O pokroku vo výskume napísal denník The New York Times (NYT).

Zariadenie pripomínajúce snežné delo

Premiérový vonkajší pokus usporiadali výskumníci v utorok na vyradenej lietadlovej lodi kotviacej v zálive pri meste San Francisco. Na palubu umiestnili zariadenie pripomínajúce snežné delo, ktoré po spustení posielalo do vzdialenosti desiatok metrov jemnú hmlu napodobňujúcu slané morské aerosóly.

Tím vedený fyzikom Robertom Woodom, ktorý sa špecializuje na meteorologické procesy, sa snaží zistiť, či ich zariadenie dokáže mimo laboratória dostatočne stabilne rozprašovať čiastočky soli potrebnej veľkosti. Ak bude táto fáza úspešná, ďalším krokom bude nasadenie systému v oblakoch nad oceánom.

image

Nielen klimatická kríza a katastrofy, dejú sa aj dobré veci v prospech planéty. Toto sú pozitívne ekologické správy za rok 2023

Od rozprašovania aerosólov do mrakov si experti sľubujú, že posilnia odrážanie slnečného svetla a dočasne tak znížia teplotu v danej oblasti.

Výskum reaguje na silnejúce obavy z otepľovania klímy spôsobeného človenkom, ktoré pravdepodobne presiahne hranicu 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s obdobím pred priemyselnou revolúciou. Očakáva sa, že klimatické zmeny budú sprevádzať okrem iného stále intenzívnejšie vlny horúčav.

"Každý rok, kedy zažívame nové rekordy klimatických zmien a rekordné teploty, vlny horúčav, tlačí to náš odbor do skúmania ďalších alternatív," povedal o snahe "rozjasniť" mraky Wood. "Aj do takých, ktoré kedysi mohli byť relatívne extrémne," dodal.

Rozprašovanie aerosólov do mrakov 

Vedci po celom svete pracujú na rôznych metódach navrhnutých s cieľom tlmiť dopady klimatických zmien. Tou zrejme najznámejšou je takzvané zachytávanie oxidu uhličitého, ktorej rozvoj by mohol v budúcnosti znižovať koncentráciu skleníkového plynu v atmosfére.

"V porovnaní s inými možnosťami... by rozjasňovanie morských oblakov bolo lokalizované a využívalo by pomerne neškodné slané morské aerosóly," napísal NYT. Napriek tomu sa v radoch odbornej verejnosti stretáva aj s kritikou.

Expert organizácie Greenpeace David Santillo namieta, že keby sa metóda odrážania slnečného žiarenia významne rozšírila, následky by bolo ťažké nielen predpovedať, ale aj merať.

image

Menej snehu v zime ohrozuje lyžiarske strediská, vysokohorské druhy aj zásoby vody

Karen Orensteinová, ktorá vedie program "klimatickej spravodlivosti" pri neziskovej organizácii Friends of the Earth, označila experimentovanie s aerosólmi za nebezpečné rozptýlenie.

Najlepším spôsobom, ako sa vysporiadať s klimatickou zmenou, je podľa nej rýchly odklon od spaľovania fosílnych palív.

V tomto bode sa s ňou zhodujú aj výskumníci z projektu úpravy mrakov. "Dúfam a myslím si, že všetci moji kolegovia dúfajú, že tieto veci nikdy nepoužijeme, že nikdy nebudeme musieť," povedala členka tímu z Washingtonskej univerzity Sarah Dohertyová.

 

01 - Modified: 2024-03-02 22:33:00 - Feat.: 1 - Title: Klimatická zmena už stála americký lyžiarsky priemysel miliardy dolárov 02 - Modified: 2024-02-25 09:47:43 - Feat.: 1 - Title: Najjužnejší svetadiel sa vytráca. Morský ľad okolo Antarktídy už tretí rok klesol na alarmujúce minimum 03 - Modified: 2024-02-14 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ľad sa rýchlo topí a prichádza k invázii vegetácie. Zelené Grónsko je však hrozbou pre svet 04 - Modified: 2024-02-14 14:43:12 - Feat.: 1 - Title: Krajiny Európskej únie mali vlani najnižšiu úroveň emisií za posledné tri roky, Slovensko si pohoršilo 05 - Modified: 2024-02-02 13:00:00 - Feat.: 0 - Title: Konečne dobrá správa pre planétu? Grónsko pohltí viac metánu, než ho vypustí do ovzdušia
01 - Modified: 2024-04-25 21:36:56 - Feat.: - Title: Kampusy sú otrasené. Zatýkanie propalestínskych demonštrantov na amerických univerzitách pokračuje 02 - Modified: 2024-04-25 20:38:20 - Feat.: - Title: Americké akcie klesli kvôli údajom o ekonomike, výrazne oslabila Meta 03 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael 04 - Modified: 2024-04-25 19:28:05 - Feat.: - Title: Vedeli sme, že nemal spravodlivý súdny proces, tvrdí Weinsteinov právnik. Rozsudok zrušili 05 - Modified: 2024-04-25 18:59:51 - Feat.: - Title: Biden bojuje proti zmene klímy. USA zverejnili pravidlá na zníženie emisií pri výrobe elektriny
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 01:46