StoryEditor

Nárastu cien sa určite nedá zabrániť

12.08.2010, 00:00
V súčasnosti sme svedkami ďalšieho cyklu prudkého cenového nárastu poľnohospodárskych surovín. Opätovne sa zdôrazňujú nepriaznivé klimatické podmienky v jednotlivých oblastiach sveta.

Každodenná snaha vypestovať, kúpiť alebo predať potraviny je pre jednu miliardu ľudí vo svete celoživotným zápasom a dotýka sa nás všetkých. Potravinová bezpečnosť zahŕňa niekoľko rizík: suchá a záplavy spôsobené klimatickými zmenami, kolísanie svetovej ekonomiky, ktorá ovplyvňuje ceny potravín a náhle nárasty cien ropy, ktoré zvyšujú náklady na prepravu. Potravinová bezpečnosť teda nie je len o potravinách.

Pred troma rokmi sme boli svedkami jedného z najdlhšie trvajúceho a najrozsiahlejšieho nárastu cien od druhej svetovej vojny. Výrazný rast cien poľnohospodárskych produktov na svetovom trhu sa prejavil všeobecným rastom spotrebiteľských cien potravín. Dôvody zvyšovania komoditných cien boli v tom období identifikované ako multifaktorálne a zahŕňali okrem iného zrážkový deficit, rekordne nízke zásoby obilia, štrukturálne zmeny v ponuke a dopyte, rast dopytu na ázijskom trhu a produkcia biopalív.

V súčasnosti sme svedkami ďalšieho cyklu prudkého cenového nárastu poľnohospodárskych surovín. Opätovne sa zdôrazňujú nepriaznivé klimatické podmienky v jednotlivých oblastiach sveta. Rast cien obilia sa odôvodňuje nepriaznivými klimatickými podmienkami, a síce záplavami v strednej Európe a v Ázii, historickým suchom a požiarmi v Rusku, neúrodou v Kanade. Na druhej strane Rumunsko už avizovalo neočakávane vysokú úrodu obilia. Vysokými zásobami obilia disponuje Austrália, Argentína a Spojené štáty. V ostatných rokoch sa zvýšili svetové zásoby obilia v dôsledku rekordných úrod obilia, najmä pšenice. Preto sa Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a ani mnohí analytici neobávajú možnej potravinovej krízy.

Médiá však už avizovali nárast cien pekárskych výrobkov, mäsa a piva. Rovnako vyjadrili obavy z možnej potravinovej krízy. Cenovému nárastu sa zabrániť určite nedá. Najmä ak zohľadníme skutočnosť, že na Slovensku bola v minulom roku deflácia na úrovni 5 % a v tomto roku sa doteraz ceny potravín v priemere takmer nemenili. Predpovedať konkrétne hodnoty rastu cien v percentách by nebolo korektné v prípade, že poskytnutá informácia má byť relevantná. Podľa vyjadrenia médií sa ceny pekárskych výrobkov môžu zvýšiť až o 10 percent. Rovnako treba počítať s cenovým nárastom mäsa a mäsových výrobkov, ktorý však zaznamenávame každoročne v poslednom štvrťroku. Z cenového vývoja predchádzajúcich období sa dá dedukovať, že opätovne pôjde o dočasný stav. Bez podceňovania vážnosti situácie je potrebné si uvedomiť, že nepriaznivé klimatické podmienky vytvárajú dobrú živnú pôdu pre šírenie znepokojujúcich informácií, ktoré sú základom zvyšovania cien. Predpokladá sa, že v súčasnom vývoji budú mať najvýznamnejší vplyv na ceny surovín špekulácie na komoditných trhoch. S novou úrodou obilia jeho cena začne klesať.

Svetová banka vykonala dôslednú analýzu zvyšovania cien v období rokov 2006 – 2008, ktorú publikovala v júli 2010. Záver analýzy poukazuje na skutočnosť, že kľúčovú úlohu v enormnom náraste cien zohrali zvyšovanie cien energií a špekulácie v jednotlivých komoditách. Analýza poukázala na silné prepojenie cien energetických a neenergetických komodít, ktoré má dominantný vplyv na rozvoj komodít, najmä však na potraviny a obchod.

 Jarmila Halgašová

 riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska

 

01 - Modified: 2005-02-15 07:32:00 - Feat.: 0 - Title: USA uľahčujú bezpečnostné procedúru prii vízach pre určitých študentov 02 - Modified: 2005-02-15 07:45:01 - Feat.: 0 - Title: Nový ročník F1 s mnohými rošádami 03 - Modified: 2005-02-15 07:50:00 - Feat.: 0 - Title: Paríž: Ankara musí zhodnotiť svoj postoj ku genocíde Arménov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:31