StoryEditor

Zarábajte aj vtedy, keď trhy padajú

28.03.2011, 00:05
V súčasnosti začínajú podielové fondy zahŕňať do svojich portfólií aj managed futures.

Za posledné dve dekády zažili managed futures priam až explozívny rast dosahujúci 266 miliárd amerických dolárov pod správou z pôvodných “len” 11 v roku 1990. Hlavným faktorom k takému vysokému nárastu je fakt, že investori oceňujú mnohé výhody, ktoré managed futures nesporne prinášajú. Pozerajúc sa na posledných 10 rokov – managed futures priniesli 127% zisk, kým akciové trhy sa stále trápia v podstate s nulovým ziskom.

Len pre porovnanie spomeňme dva najpopulárnejšie akciové indexy. Index S&P 500 bol 1. januára 2000 na hodnote 1469, dnes (marec 2011) sa pohybuje na hranici približne 1290 bodov, čo je za celé obdobie stále pokles 12,19%. Pri pohľade na Dow Jones Industrial Average index je to zase mierny nárast za rovnaké obdobie z hodnoty 11497 na 11965, čo predstavuje 4,07% za vyše 10 rokov. Toto nie sú práve najlepšie výsledky pre zarytých “buy&hold” investorov. Tento fakt prispieva k stále rastúcej obľube investovania do hedgeových fondov a do managed futures.

Ďalšími atribútami managed futures za poslednú dekádu sú nižšie tzv. drawdown-y (poklesy v hodnote), nižšia volatilita výsledkov (kolísavosť) a taktiež takmer nulová korelácia ku klasickým investičným nástrojom ako sú akcie, dlhopisy alebo komodity.

V súčasnej dobe začínajú podielové fondy zahŕňať do svojich portfólií aj samotné managed futures vďaka ich spomínaným výhodám a zaujímavým odlišnostiam. Týmto spôsobom dostanú aj menší investori šancu podieľať sa na investíciach, ktoré boli doménou hlavne inštitucionálnej klientely, ktorej investície sa pohybujú v desiatkach miliónoch eur.

Jedna z výhod investície cez podielové fondy je možnosť dennej likvidity, čo v preklade znamená okamžité ukončenie obchodovania daným money managerom a odoslanie financií naspäť k pôvodnému investorovi, ak sa rozhodne ukončiť investíciu. Napriek dennej likvidite sa managed futures radia skôr k stredne až dlhodobým investíciam. Výskumy odborníkov a ich kvantitatívne analýzy na Harvard University ukazujú vhodnosť investovania na aspoň 2,5 roka na objektívne posúdenie výkonnosti zvoleného portfólia managed futures. Zároveň konštatujú, že táto doba je štatisticky potvrdená ako minimálna doba držania daného portfólia na to, aby bola v zisku. V priemere to je už po prvých troch mesiacoch.

Ďalej treba spomenúť, že fondy zamestnávajú desiatky analytikov, ktorí konštantne vykonávajú “screening“ daného sektoru s cieľom zefektívniť investičné portfólio. Teda zamestnanci takýchto fondov nevystupujú iba ako predajcovia – kde samozrejme, vzniká konflikt záujmov.

Nevyhnutne je potrebné spomenúť širokú diverzifikáciu, takže participujúci investori majú možnosť zveľadiť svoje financie aj počas klesajúcich alebo nestabilných trhov. Koniec koncov, o tom svedčia aj hore uvedené výsledky. Je nutné podotknúť, že existuje niekoľko meradiel výkonnosti programov managed futures a to sú indexy, ktorých je niekoľko.

Na záver si žiada prakticky poukázať na vhodnosť zaradenia managed futures do investičného portfólia akéhokoľvek druhu. Os “x“ znázorňuje kolísavosť portfólia, čiže risk. A os “y” ukazuje výkonnosť. Zaradením managed futures je investor schopný znížiť risk svojho portfólia a taktiež zvýšiť potenciál profitu. Takže v kocke, menej risku a lepšia výkonnosť. Toto je dôkaz prehodnocovania stratégie “buy&hold” za poslednú dekádu. Priaznivcov stále pribúda...

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

www.brevia.eu

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:24