StoryEditor

Bankrot Ameriky majú v rukách politici

28.07.2011, 00:05
Autor:
lulu
Aktualizované| Diskusie o navýšení dlhového stropu pokračujú. Kam sú až schopní americkí politici zájsť?

Pozrite sa, ako sa dnes vyvíja dianie na trhoch:

00:00 Republikáni odložili hlasovanie o svojom návrhu na zvýšenie stropu pre dlh. Pre plán nezohnali dosť hlasov kvôli odporu časti konzervatívnych zákonodárcov.

21:45 Američania sú medzitým s tým, čo predvádzajú politici, značne nespokojní. Len štyria z desiatich podporujú spôsob, ako sa v kríze správa Obama. Republikánsky šéf Snemovne reprezentantov John Boehner má ešte nižšiu podporu. Jeho kroky schvaľuje 31 percent obyvateľov Spojených štátov. Vyplýva to z prieskumu denníka USA Today a Gallupovho ústavu.

20:50 Americkí republikáni vyzvali demokratov, aby prijali ich plán na ukončenie dlhovej krízy. Jedine tak vraj možno odvrátiť bankrot krajiny. Snemovňa reprezentantov by mala o návrhu hlasovať dnes v noci.  

20:45 Pokračujúca neistota v súvislosti s dlhom USA znížila cenu ropy WTI na 97 dolárov. 

Commodity Futures Charts

19:01 Nečakaný týždenný pokles nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti prospel akciovému trhu v USA, kde hlavné indexy dopoludnia rástli. Vo Washingtone pritom pokračuje patová situácia okolo snahy predísť platobnej neschopnosti USA.

17:00 Zdanlivo nekonečný proces riešenia americkej dlhovej krízy môže dávať Amerike a jej demokratickej forme vládnutia zlé meno v Číne, ktorá vlastní väčšinu tohto dlhu.

15:50 Novú krízu by rozpútal až skutočný krach Ameriky, tvrdí v online rozhovore analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.

14:40 Kto prispel najviac k rekordnému zadlženiu- demokrati či republikáni? Zadlžovanie sa začalo zrýchľovať za Georgea W.Busha.

14:00 Na amerických politikov v uplynulých dňoch vyvíjali tlak aj ratingové agentúry, ktoré hrozili znížením ratingu USA v prípade neschválenia zvýšenia dlhového stropu a výrazného zníženia deficitu (hovorilo sa o 4 biliónoch).

13:35 Náklady na poistenie amerických štátnych dlhopisov proti riziku ich nesplatenia vystúpili na nový rekord. Trh tým dáva najavo, že berie do úvahy aj takú možnosť, že by Spojené štáty mohli svoje splatné záväzky uhradiť s oneskorením.

10:00 Podľa Béžovej knihy americkej centrálnej banky sa rast ekonomiky vo väčšine územia v júni a prvej polovici júla spomalil. Aj trh práce zostáva slabý.

09:45 Dnešné obchodovanie, ktoré sa opäť začalo v červenom, bude opäť predovšetkým o dlhovom strope, hlasovať o mierne upravenom republikánskom návrhu sa bude vo večerných hodinách v Snemovni reprezentantov.

09:30 Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň najhlbším prepadom za posledné dva mesiace: DJIA -1.6 %, S&P 500 -2 %, Nasdaq -2.7 %%.

08:50 Cena ropy klesá. Aj neschopnosť amerických politikov dohodnúť sa na zvýšení limitu pre štátny dlh a vyhnúť sa bankrotu vyvoláva obavy o ďalší vývoj najväčšej svetovej ekonomiky, a tým aj o dopyt po rope.

08:35 Investori vo štvrtok požičali americkej vláde asi 12 miliárd dolárov vo forme týždenných pokladničných poukážok.  Dopyt po cenných papieroch bol veľmi vysoký, rovnako tak narastá ale aj nervozita.

00:00 Rokovania o zvýšení dlhového stropu v USA stopli republikáni. Ich plán totiž nerieši rastúci deficit.

 

 

Z bankrotu USA by neťažil nikto

Aby Spojené štáty predišli zníženiu ratingu, pravdepodobne uprednostnia výplatu dlhopisov pred výplatou sociálnych dávok a podobnými výdavkami. Ratingové agentúry ale neoficiálne varovali, že takéto riešenie nie je udržateľné a rating môže byť znížený aj kvôli takýmto kľučkám.    

Ján Beňák

Dlhový strop je tým najmenším problémom USA

Najväčším problémom (nielen) Spojených štátov nie je z môjho pohľadu dlhový strop, ale prehnaná spotreba, ktorá sa v rokoch 2001-2008 udržiavala za cenu rastu súkromného zadlženia a od roku 2009 za cenu rastu verejného zadlženia.  

Kamil Boros

Strop pre dlh je neúčinný nástroj

Ako ukazuje história, dlhový strop je možné zvyšovať neustále. Od roku 1940 bol posunutý 90-krát. Ide preto o neúčinný nástroj kontroly rastu verejných výdavkov.  

Juraj Karpiš

Americké defaultové gangy

Čo všetko by potenciálne nezvýšenie limitu mohlo rozpútať v ekonomike svetovej (znižovanie ratingu, vytlačenie či dobrovoľný odchod niektorých investorov z trhu amerických dlhopisov, dolár ...), si zatiaľ netrúfam dať na papier (obrazovku).    

Jiří Soustružník

 

 

You need to upgrade your Flash Player

Údaje sú vždy ku koncu fiškálneho roka (k 30.9.), za rok 2011 ide o doterajší dlhový strop

 

Slovníček pojmov súvisiacich s rokovaniami o štátnom dlhu:

ŠTÁTNY DLH - súhrnné zadlženie vlády. V Spojených štátoch sa teraz pohybuje okolo 14,5 bilióna dolárov, z toho na 14,3 bilióna dolárov sa vzťahuje strop pre štátny dlh schvaľovaný Kongresom. Zadlženie prudko rastie najmä v posledných rokoch, keď rozpočtové deficity pravidelne prekračujú hranicu bilión dolárov. Len v aktuálnom fiškálnom roku by sa mal schodok pohybovať okolo 1,5 bilióna dolárov.

 

STROP PRE ŠTÁTNY DLH - hranica, po ktorú sa americká vláda môže zadlžiť. Kongres ju začal pre dlhopisy stanovovať od roku 1917, od rokov 1939 až 1941 potom rozhoduje o strope pre prakticky všetky federálne pôžičky. Dovtedy americkí zákonodarcovia schvaľovali každé nové dlhopisy, ktoré americká vláda vydala. Len od roku 1962 sa strop zvýšil sedemdesiatštyrikrát, z toho desaťkrát od roku 2001. Podobný systém, kedy parlament schvaľuje požičiavanie a výdavky zvlášť, má podľa stanice ABC News z demokratických krajín už len Dánsko.

DEFICIT - schodok medzi príjmami a výdavkami v štátnom rozpočte. Americký rozpočet na finančný rok 2011 končiaci v septembri počíta s výdavkami 3,82 bilióna dolárov a príjmami 2,17 bilióna dolárov. V auguste USA očakávajú príjmy okolo 172 miliárd dolárov a výdavky približne 307 miliárd dolárov. Ak sa nezvýši strop pre zadlženie, nebudú mať na zaplatenie asi 44 percent svojich účtov.

ÚVEROVÝ RATING - hodnotenie dôveryhodnosti dlžníka, teda toho, ako je schopný splácať záväzky. Spojené štáty v súčasnosti majú najvyššie hodnotenie AAA. Pre investorov to znamená, že v prípade nákupu amerických dlhopisov nečelia prakticky žiadnemu riziku. Ratingové agentúry však pohrozili, že toto hodnotenie USA kvôli súčasnej neistote okolo dlhu znížia, čo by mohlo spôsobiť otrasy na finančných trhoch.

ŠTÁTNY DLHOPIS - cenný papier vyjadrujúci záväzok štátu voči veriteľovi. Ich úroková miera sa odvíja od toho, za ako bezpečné investori tieto dlhopisy považujú. Čím riskantnejšie podľa nich sú, tým je úroková miera vyššia. Investori sa pritom okrem iného riadia hodnotením ratingových agentúr. Zníženie ratingu USA by tak mohlo zvýšiť náklady na obsluhu ich dlhu.

MAJITELIA AMERICKÉHO DLHU - podľa údajov z mája tohto roku držia najväčšiu časť amerického štátneho dlhu americká vláda a americkí investori. Ide o 9,3 bilióna dolárov. Zahraniční veritelia potom vlastnia 4,9 bilióna dolárov, ich podiel však rýchlo rastie. Najväčším zahraničným veriteľom je Čína, ktorej USA v máji dlhovali 1,12 bilióna dolárov. Čína už tiež Spojené štáty vyzvala, aby terajšie spory okolo rozpočtu rýchlo vyriešili.

14. DODATOK - dodatok americkej ústavy z roku 1868, ktorý sa vzťahuje k výhodám spojeným s občianstvom a je okrem iného zameraný proti diskriminácii. Obsahuje aj ustanovenia, ktoré malo zabezpečiť splácanie dlhu po občianskej vojne. Jeho formulácia je však všeobecná a podľa niektorých názorov umožňuje prezidentovi zvýšiť strop pre zadlženie aj bez súhlasu Kongresu. Terajší šéf Bieleho domu Barack Obama to vylúčil, aj keď nie kategoricky. V každom prípade by išlo o veľmi kontroverzný krok, ktorý by navyše nemusel upokojiť trhy.

GROVER NORQUIST - šéf nátlakovej skupiny Američania pre daňovú reformu, ktorého výzvu proti zvyšovaniu daní podpísala väčšina republikánskych zákonodarcov. Práve odpor republikánov proti novým daniam sa ukazuje ako hlavná prekážka pre dohodu o zvýšení stropu pre dlh Spojených štátov. Norquist tak teraz patrí medzi najvplyvnejšách Američanov.

Zdroj: ČTK

01 - Modified: 2005-04-01 08:27:36 - Feat.: 0 - Title: Drobní akcionári obvinili majiteľa Slovglassu 02 - Modified: 2005-04-01 08:35:00 - Feat.: 0 - Title: MH SR: Vláda musí vytvoriť prostredie pre trvalý rozvoj automobilového priemyslu 03 - Modified: 2005-04-01 08:57:12 - Feat.: 0 - Title: Milióny veriacich na celom svete za modlia za zdravie pápeža Jána Pavla II. 04 - Modified: 2005-04-01 09:05:22 - Feat.: 0 - Title: Záver vyšetrovania: Ukrajinský exminister vnútra Kravčenko spáchal samovraždu 05 - Modified: 2005-04-01 09:08:00 - Feat.: 0 - Title: Reálna mzda učiteliek MŠ klesla podľa Gašperana v minulom roku o 5 percent 06 - Modified: 2005-04-01 09:10:11 - Feat.: 0 - Title: Fed uvažuje o inflačnom cielení menovej politiky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:29