StoryEditor

Slováci idú zachraňovať gigantické banky

25.07.2012, 00:05
Autor:
lulu
Schopnosť Slovenska splácať dlh sa zhorší, tvrdí pre Finweb Juraj Karpiš z Iness.

Slovensku rýchlo rastie dlh. Sú opatrenia tejto vlády dostatočné pri boji s ním?
Tieto opatrenia situáciu pravdepodobne ešte zhoršia. Nie sú totiž postavené na šetrení vo verejných výdavkoch a adresnejšom sociálnom systéme, ale na zvyšovaní daní súkromnému sektoru. Uvalenie vysokých daní na ekonomiku v čase globálneho hospodárskeho spomalenia a vysokej domácej nezamestnanosti zníži ekonomickú aktivitu, životnú úroveň a zhorší budúcu schopnosť Slovenska dlh splácať.

Je možné, že Ficova politika sa naozaj zameria na správnu cestu a peniaze reálne ušetrí?
Úplne vylúčiť sa to nedá.

Je pre Slovákov eurozóna s odstupom času výhodný projekt? Nedoplácame na zadlžené krajiny?
Náklady a výnosy členstva v európskej menovej únii sú nerovnomerne rozdelené medzi rôzne skupiny obyvateľstva, preto sa ťažko odpovedá na to, či sa euro Slovákom "oplatilo". Pomerne jasné však už dnes je, že cez naše členstvo v eurozóne budeme zachraňovať gigantické banky v niekoľkonásobne bohatších krajinách, čo je veľmi zlá správa pre slovenských daňových poplatníkov. Napríklad susedné Česko sa týmto priamym nákladom pravdepodobne vyhne a aj z tohto dôvodu bude atraktívnejším hráčom v konkurencii o zahraničné investície. Garancie, ktoré sme za bohatších členov eurozóny už dnes prisľúbili, dosahujú takmer dvetisíc eur na jedného Slováka.

Koľko krajín ešte môžeme zachrániť cez eurovaly, aby to ešte eurozóna zvládla?
Kapacita eurovalov možno nebude stačiť už ani na Španielsko. Je preto možné predpokladať, že rukávy opäť vyhrnie Európska centrálna banka.

Hrozí podľa vás koniec spoločnej meny? Ktoré krajiny v Európe na to doplatia viac, tie s vlastnou menou alebo tie s eurom?
Koniec tohto politického projektu síce hrozí, ale vzhľadom na momentálne prevládajúcu ideológiu súčasných lídrov EÚ a fakt, že euro je vlastne ich dieťaťom, verím, že budú z našich peňazí ochotní zaplatiť akúkoľvek cenu na jeho záchranu.

Juraj Karpiš

analytik INESS

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:06