StoryEditor

Nie každá akcia bude ako Apple

27.02.2012, 23:05
Ak sa pri investovaní budete držať zdravého rozumu, ďalší rýchly rast už neminiete.

Ak sa vám nepodarilo naskočiť do januárovej rally, nezúfajte. Počkajte si na korekciu, ktorá skôr alebo neskôr príde, a po zrelej úvahe nakúpte akcie alebo iné aktíva s rastovým potenciálom. Trh totiž stále kolíše, ale dlhodobo pozná predovšetkým smer nahor.

Áno, je potrebné uznať, že posledných desať rokov nebolo pre akcie práve hviezdnych, avšak je to z historického pohľadu výnimka potvrdzujúca pravidlo. Ak sa pri investovaní budete držať zdravého rozumu a dlhodobého horizontu, ďalší rýchly rast už neminiete. Úplne bez pravidiel však na burze "hrať" nemôžete.

1. Kupujte akcie stredne veľkých a veľkých firiem, ktorým rastú zisky a tržby.

2. Kupujte akcie stredne veľkých a veľkých firiem, ktoré pravidelne vyplácajú dividendu a nie sú vôbec (alebo len málo) zadlžené.

3. Správy týkajúce sa firiem, ktorých akcie držíte, si prečítajte maximálne raz za týždeň.

4. Vo chvíli, keď vás zamrzí, že držíte určitý titul, alebo vás daná akcie nejako sklame, predajte ju. Okamžite a bez ohľadu na cenu. Život je príliš krátky na to, aby ste dúfali, že sa zlý nákup nakoniec vyplatí.

5. Neopúšťajte trh a nevracajte sa na neho, len prispôsobujte svoju expozíciu podľa toho, čo sa podľa vás na trhu deje. Váš úsudok na základe dostupných informácií je rovnako dobrý ako úsudok kohokoľvek iného. A ide o vaše peniaze, takže na vašom mienky naozaj záleží.

6. Musíte byť pripravení na ktorúkoľvek investíciu stratiť 20%. Nie, to nie je investičný cieľ, ale psychologická príprava na možné straty. Obchodovanie môže bolieť, preto neinvestujte peniaze, ktoré potrebujete "na život".

7. Nekupujte akcie s P/E (pomer ceny akcie a zisku na akciu) vyšším ako 30 alebo nižším ako 7. V oboch prípadoch je pravdepodobne niečo zle. A vyhýbajte sa akciám, ktoré sú na tom za uplynulý rok najhoršie zo všetkých - porazení sú porazení, na tom niečo je.

8. Nekupujte akcie firiem s menšou kapitalizáciou ako 500 miliónov USD (na americkej burze). Alebo sa pripravte na možnú 100% stratu investície a berte to ako hru - špekuláciu.

9. Zbavte sa akcií každej firmy, ktorá prekonáva nejaký kontroverzný príbeh. Nikdy neviete, ako to s ňou dopadne. Úlohu hrdinu, ktorý úspešne naskočil do pozície v neistej dobe, nechajte pokojne niekomu inému. O tých zvyšných prípadoch sa totiž väčšinou články nepíšu.

10. Ak v nejakom sektore vidíte príležitosť, využite k investícii burzový obchodovaný fond (ETF), ktorý celý sektor pokrýva. Nesnažte sa vytipovať konkrétnu akciu, ktorá ten trend "ťahá". Nie je každý Apple.

11. Podielové fondy až na výnimočné situácie nechajte tým, ktorí si šetria na dovolenku v dôchodku. Mnohokrát zaostávajú za trhom, za jednotlivými akciami a podobne. Diverzifikácia je fajn vec, ale dá sa zabezpečiť aj inak. Buďte svojim "portfóliomanažérom".

12. Nesnažte sa byť traderom, ak to nechcete robiť ako svoju hlavnú prácu. Denné obchodovanie nie je koníček, od ktorého si odskočíte na obed a stolný futbal s kamarátmi. Je to oveľa menšia zábava.

13. Neverte večným pesimistom. Aj keď veci vyzerajú dosť čierno, buďte si istí, že ten tunel má koniec. Rok 2008 bol najväčšou ranou pre trhy za 70 rokov, a napriek tomu už teraz napríklad Nasdaq prekonal svoje vtedajšie maximá (pochválený buď, Steve Jobs a jeho odkaz).

Prečítajte si aj ďalšie pravidlá

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 11:33