StoryEditor

Muži, ktorých vyniesli na vrchol krvavé peniaze

24.11.2011, 23:09
Autor:
dujduj
Prinášame vám prehľad desiatich najväčších bossov svetového organizovaného zločinu.

1. Charles "Lucky" Luciano

Charles "Lucky" Luciano je nepochybne najdôležitejší Taliansko - americký gangster aký kedy bol.
"Nie je bitky, do ktorej sa nepustí. Začal s tým už v troch rokoch. Rastie pre šibenicu!" hovorili o ňom susedia a mali pravdu. Charles už ako malý vyberal od svojich spolužiakov peniaze za ochranu a bil ich.

V roku 1931 Luciano vytvoril to, čo sa dá nazvať americká mafia. A prečo "lucky"? Pretože mal toľko šťastia, že napriek mnohým pokusom o vraždu sa nikdy nikomu nepodarilo tohto slávneho mafiána zavraždiť.

Spolu s Mayerom Lanskym, založili zločinecký syndikát, sieť multi-etnických kriminálnych gangov, ktoré viedol viac ako pol storočia. Počas týchto rokov pripravil americkú spoločnosť o miliardy dolárov.

V roku 1936 úrady nahromaždili dosť dôkazov o nezákonnej činnosti Luciana, bol zatknutý a obvinený za rôzne trestné činy týkajúce sa prostitúcie a vydierania.  Luciano dostal 30 - 50 rokov za prevádzkovanie prostitúcie.  Napriek tomu aktívne pokračoval a udržiaval syndikát z poza mreží. V roku 1946 je Lucky prepustený a odlieta do Neapola, kde naberá druhý dych a vytvára najväčšiu sieť na pašovanie heroínu. Viac a viac sa mu ale cnie po Amerike. V januári 1962 si teda kúpi letenku za veľkú mláku. Ešte pred tým, než nastúpi do lietadla, do seba kopne dvojitú whisky a pod náporom mozgovej mŕtvice padá mŕtvy k zemi. Do svojej milovanej Ameriky sa dostal v zinkovej rakve.



2. Salvatore Lo Piccolo

Salvatore Lo Piccolo, tiež známy ako "Baron", je jedným z najmocnejších bossov Palerma, hlavného mesta Sicílie a domova mafie.

Od roku 1983 bol na úteku až kým ho polícia v roku 2007 nechytila. Ani to mu však nezabránilo vládnuť organizovanému zločinu. Pri zatknutí u neho polícia našla niekoľko zaujímavých dokumentov. Takzvané "Desatoro prikázaní". Pre Cosu Nostru musíš byť vždy k dispozícii, aj keď tvoja žena rodí. Musíš si ctiť svoju ženu. Nesmieš navštevovať bary a herne.



3. Al Capone

Al Capone, vlastným menom Alphonse Gabriel Capone, je považovaný za typického predstaviteľa mafiánskeho bossa. Predstavuje symbol americkej mafie 20. rokov dvadsiateho storočia.

Na konci dvadsiatych rokov mu celé Chicago ležalo pri nohách. Úplatky bral každý, od policajtov cez politikov a sudcov až po starostu. Jeden mestský radca vyhlásil: "Chicago je jedinečné. Je to jediné absolútne skorumpované mesto v Amerike." Počas jediného týždňa v roku 1919 tam došlo ku 250 lúpežiam, každú hodinu vylúpili v meste banku alebo obchod.

Chicago bolo strediskom organizovaného zločinu a Al sa stal jeho vládcom. Kto sa mu postavil, zmizol.  Ale ani šéf nebol nedotknuteľný. V apríli roku 1930 vydalo Chicago zoznam verejných nepriateľov a Al bol na prvom mieste. Pasca nakoniec zaklapla v podobe žaloby za krátenie daní.

Jeho kriminálna kariéra sa skončila 24. októbra 1931, kedy ho poslali na jedenásť rokov do väzenia. Od roku 1934 si trest odpykával v Alcatraze. Odtiaľ bol o päť rokov neskôr prepustený ako zlomený muž s rozvinutým syfilisom, ktorá sa prejavovala demenciou. Do Chicaga sa už nikdy nevrátil, zomrel v roku 1947 na zástavu srdca.



4. John Gotti

John Joseph Gotti, Jr. bol americký gangster, ktorý sa stal šéfom zločineckej rodiny Gambino v New Yorku.

Vyrástol v biede v časti Ozone Park v Queense. V šestnástich rokoch odišiel zo školy. V tom čase bol už zapojený do činnosti pouličných gangov v New Yorku. Kradol autá a stavebný materiál.

Gotti bol najmocnejší zločinecký šéf svojej éry, a stal sa široko známy pre svoje okázalé správanie, čo viedlo aj k jeho pádu. Vyžíval sa popularite, čo bolo tŕňom v oku viacerým ľuďom. To sa mu stalo osudné a polícia ho po dlhom získavaní dôkazov zatkla.

Za cenu zníženia trestu začal spolupracovať s políciou a však v roku 1992 ho odsúdili na doživotie bez možnosti odvolania. Bol odsúdený za 5.vrážd, sprisahanie s cieľom spáchať vraždu , vydieranie , marenie spravodlivosti, ilegálny hazard, vydieranie , daňové úniky, a úžeru. V roku 1998 mu diagnostikovali rakovinu hltanu a v roku 2002 zomrel vo väzenskej nemocnici.


5. Pablo Escobar

Pochádzal z radov obchodníkov s drogami. Členstvo v prominentných kruhoch si vyslúžil vďaka osobnostným kvalitám, vplyvným stykom a bohatým finančným  rezervám. Ovládal ríšu, ktorej produkcia kokaínu predstavovala osemdesiat percent pašovaného kokaínu do USA. Magazín Fortune a Forbes ho zaradil do rebríčku desiatich najbohatších ľudí sveta.

Striebro alebo olovo – to bola voľba, ktorú veľkodušne dával svojim nepriateľom alebo oponentom. Ak jeho soka nepresvedčil úplatok, tak to bola guľka, ktorá ho odstránila z cesty za cieľom. Presné číslo žien a mužov, dokonca celých rodín, zabitých Eskobarom nie je známe avšak zoznam obetí obsahuje troch kolumbijských prezidentských kandidátov, generálneho prokurátora, ministra spravodlivosti, viac ako 200 sudcov a novinárov, vrátane viac ako tisíc policajtov. Toto si mohol dovoliť iba vďaka gigantickým rozmerom a sily ríše. Vlastnil obrovskú rezidenciu s lietadlami, súkromnú zoo a vlastnú armádu vojakov a ťažkých zločincov.

 

6. Nicodemo ‘Little Nicky’ Scarfo

S povesťou márnivého, arogantného a bezcitného muža je Nicodemo Scarfi v mnohých ohľadoch v súlade s bežnou predstavou o šéfovi mafie. Svoju prezývku dostal kvôli výške - 1,65 metra - ale len málokto by mal tú odvahu povedať mu to do tváre. Potom čo sa stal vodcom zločineckej rodiny Philadelphie, sa stal notoricky známy pre použitie extrémneho násilia a vrážd pri zavádzaní svojej "pouličnej dane". Všetky nezákonné činnosti mimo mafie museli odovzdať polovicu svojich príjmov, alebo čeliť následkom. Scarfi je rád stredobodom pozornosti a rád číta noviny, ktoré sú plné plodov jeho práce.


7. Salvatore "Toto" Rinna

"Gentleman, robíte veľkú chybu," povedal sicílsky mafián Salvatore Riina polícii, keď bol v januári 1993 zadržaný. Polícii unikal takmer 20 rokov pre svoje spojenie s viac ako 100 vraždami spáchanými počas svojho výstupu na vrchol organizovaného zločinu. Riina, tiež známy ako "Toto," začal svoju kariéru ako nájomný vrah. Skrývať sa začal v roku 1969 potom, čo bol obvinený zo zabitia troch ľudí. Ale ani to mu nezabránilo v organizovaní krvavej sicílskej mafiánskej vojny v roku 1980, ktorá si vyžiadala desiatky životov a zaistil si tak svoje miesto na vrchole organizácie. V októbri 1993 bol Riina odsúdený na doživotné väzenie, najtvrdší trest povolený v Taliansku. Je považovaný za predstaviteľa "starej školy" mafie, ktorý sa držal kódexu Cosy Nostry. Na rozdiel od mladšej generácie mafiánov odmietal spolupracovať s úradmi.


8. Meyer Lansky

Mejor Suchovľanskij, alias Meyer Lasky (1902 - 1983) sa narodil v Grodne ako syn židovských rodičov. V americkom podsvetí ho pokladali za finančného génia. Na rozdiel od iných bossov po zrušení prohibície zanechal obchodovanie s nevestincami a heroínom a stal sa multimilionárom iba vďaka ilegálnym hazardným hrám. Vybudoval obrovské hráčske impérium, v ktorom zamestnával niekoľko sto profesionálnych zločincov.

V päťdesiatych rokoch investoval na Kube; okrem toho pomáhal kolegom pri praní peňazí z obchodu s drogami a zbraňami. Keď v roku 1959 prevzal vládu na Kube Fidel Castro, mnohé z týchto obchodov sa skončili; Cosa Nostra vtedy zrejme prišla o veľký majetok. Lansky však neschudobnel a zohral rozhodujúcu úlohu pri decentralizácii mafiánskych financií.


9. Hisayuki Machii

Kórejský narodený gangster začínal v japonskom podsvetí potom, čo sa usadil v Tokiu po druhej svetovej vojne. Hisayuki Machii sa stal bežnou súčasťou vybavenia na čiernom trhu. Urobil si meno vo všetkom od cestovného ruchu, prostitúcie až po obchod s ropou. Založil Tosei-kai gang, ktorý dosiahol svoj ​​vrchol v roku 1960.

Hlavnou úlohou gangu bolo robiť spojku medzi Japonskom a Južnou Kóreou. Machiiho gang na to využil trajektovú dopravu, ktorá spájala Japonsko a Južnú Kóreu.  Machii odišiel z biznisu v roku 1980, prakticky bez konfliktu so zákonom, a zomrel v roku 2002.


10. Giovanni Brusco

Meno Giovanni Brusco bude vždy synonymom sicílskej mafie. Bol to Brusco, kto vykonal zabitie protimafiánskeho sudcu Giovanniho Falconeho v roku 1992 (explózia, ktorá zabila aj Falconeho manželku s piatimi bodyguardami). To na druhej strane nakoniec viedlo k otvoreniu mnohých tajomstiev mafie. Brusco, prezývaný "prasa", pre jeho nenásytnosť a otrhaný vzhľad, raz vyhlásil, že zabil 100 až 200 ľudí. To by mohlo byť pripísané chvastaniu, ale čo nemožno poprieť je Bruscova priama účasť na únose, mučení a hrôzu naháňajúcemu rozpúšťaniu v kyseline 11-ročného syna vodcu súperiaceho gangu. Brusco nakoniec skončil ako spolupracovník úradov a odpykáva si doživotný trest

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 22:50