StoryEditor

Zlato poletí nahor. Peniaze strácajú hodnotu

20.09.2012, 00:09
Autor:
dujduj
Oplatí sa investovať do zlata? Poletí jeho cena nahor? Poznáme názory expertov.

 

Kamil Boros

analytik X-Trade Brokers


Prílev nových peňazí do finančného systému je hlavným hnacím motorom cien drahých kovov. Ceny zlata v očakávaní ohlásenia QE a aj jeho následnom ohlásení (a aj v súvislosti s krokmi ECB) sa v dolároch vyšplhali na polročné maximá, v eurách dokonca na historické maximá. Dávať nejaké explicitné cieľové úrovne je šarlatánstvo. Prílev nových peňazí je pre komodity vo všeobecnosti pozitívnym faktorom. Je ale potrebné mať na mysli, že predovšetkým pri komoditách, ktorých dopyt závisí od stavu ekonomiky, nie je možné očakávať pri súčasných vysokých cenách dlhotorvajúci rast. A to z toho dôvodu, že ich vyššie ceny tlačia nadol marže v podnikovej sfére, ktorá je potom nútená k úsporným opatreniam, čo negatívne dolieha na ekonomiku a spätne aj dopyt po nich.

Stanislav Pánis

analytik J&T Banka


Vo všeobecnosti, nové menové stimuly FEDu vyvolali tlaky na oslabovanie dolára, čo sa odzrkadlilo aj na cenách v ňom obchodovaných komodít, teda aj zlata. Obavy o infláciu z „tlačenia peňazí“ sú ďalším faktorom podporujúci žltý kov ako reálneho aktíva a uchovávateľa hodnôt potvrdeného históriou. V prospech zlata pôsobí aj fakt, že uvoľnená menová politika FEDu a ostatných hlavných svetových centrálnych bánk pre spomaľovanie globálnej ekonomiky bude naďalej udržiavať negatívne reálne úrokové sadzby.
Vzhľadom k tomuto sa domnievame, že ceny zlata by sa mohli posunúť vyššie. To znamená, že zlato by mohlo útočiť na tohtoročné februárové maximá (1790 USD) a výhľadovo atakovať úroveň 1900 USD a následne historické maximá. Výhľadovo, v historickom porovnaní je americký hospodársky rast krehký a nárast dlhu bezprecedentný, čo by mohlo udržovať rotory  tlačiarne nových dolárov a teda znehodnocovanie dolára v chode. Preto sa domnievame, že súčasné ceny zlata môžu byť zaujímavou príležitosťou k stávke na jeho rast zo strednodobého a dlhodobého hľadiska.

Tento výhľad podporuje aj aktivita centrálnych bánk, ktorá sa v roku 2010 prvý krát po 15 rokoch stali čistým nákupcov zlata a v minulom roku urobili najväčšie nákupy od roku 1964. Pričom  záujem možno vidieť najmä od centrálnych bánk rýchlo rastúcich ekonomík ako Čína, India, či Rusko, ktoré sa snažia diverzifikovať svoje devízové rezervy od dolára.
Zlato by mohla podporovať aj skutočnosť, že z ekonomických a burzových kríz v ostatných 25 rokov si zlato viedlo podstatne lepšie ako akciové indexy. Zdá sa byť preto vhodnou formou zaistenia voči negatívnym udalostiam. Navyše investičný dopyt po zlate nie je špekulatívneho charakteru, ale skôr fyzického rázu (tehly, mince).

 

Tomáš Plavec

analytik Trim Broker

Prudký nárast cien zlata možno očakávať. Zlato je však už pomerne vysoko a preto ešte nemožno vylúčiť silnejšiu korekciu pred ďalším rastom. Ak sa nezhorší situácia v eurozóne a Fed bude skutočne robiť nelimitované QE, môžeme tento rok vidieť nové vrcholy (teda nad 1780) a v priebehu budúceho roka možno aj prekonanie historických vrcholov, teda cena nad 1900 USD.

 

Boris Tomčiak

analytik Colosseum

Pokračujúca uvoľnená menová politika FEDu (ale aj ECB a čínskej centrálnej banky) je veľmi priaznivá pre cenu drahých kovov. Peniaze postupne strácajú svoju hodnotu a v súčasnosti je ekonomicky nevýhodné držať prostriedky na bežných a termínovaných účtoch v bankách. Podľa nášho názoru by zlato mohlo v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov otestovať historický rekord na úrovni 1920 USD za trójsku uncu. Liatie lacných peňazí tlačí nahor nielen ceny drahých kovov, ale aj priemyslne orientovaných komodít. Medzi ne patrí napríklad i ropa. Špekulatívna aktivita na finančných a komoditných trhoch výrazne vzrástla, keďže sadzby, za ktoré si špekulanti požičiavajú, sú veľmi nízke.

 

Martin Vlachynský

analytik INESS

Trh sa bude snažiť umiestniť záplavu voľných dolárov do konkrétnych aktív tak ako pri minulých kolách kvantitatívneho uvoľňovania. V poslednom období to boli niektoré akcie, ropa, potraviny a zlato, ktoré je však skôr menovou alternatívou, ako bežnou komoditou. Konkrétne predikcie a investičné odporúčania však nechám na kolegov z komerčných subjektov.

01 - Modified: 2005-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nielen pre rozhlasových pracovníkov 02 - Modified: 2005-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo sa očakáva v EÚ 03 - Modified: 2005-05-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko z Európskej únie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 11:33