StoryEditor

Zbohatnite na Grécku. Vďaka centrálnym bankám

21.01.2013, 23:05
Ekonomiky riadia centrálne banky. Obchodovanie s akciami sa mení. Zarobiť môžete aj na Grécku.

V roku 2013 by ste určite mali vlastniť akcie. Z pohľadu alokácie aktív by akcie mali vždy tvoriť jadro portfólia investora. V priebehu obchodného cyklu predstavujú akcie v portofólio neutrálnu pozíciu. Netreba sa teda zameriavať na to, či mať alebo nemať akcie v portfóliu. Naopak treba sa zaoberať otázkou aké akcie držať v roku 2013.


Môžu talianske a španielske akcie prekvapiť?

Ak nás doba po finančnej kríze naučila jednej veci, potom je to fakt, že predtým úspešné metódy, ako obchodovanie na základe momentu, už nie sú tak efektívne v čase, keď ekonomiky riadia centrálnej banky. Naopak metóda, ktorá počíta s návratom hodnôt k svojmu priemeru, bola u väčšiny aktív tou najlepšou stratégiou.

Tento fakt implikuje, za predpokladu, že úspešnosť tejto stratégie bude pokračovať, niekoľko zaujímavých príležitostí pre rok 2013. Pozrime sa na výkonnostne najlepšie a najhoršie trhy za posledných 12 mesiacov. Je zrejmé, že rozptyl celkových zhodnotení odráža rozptyl ekonomických situácií na vyspelých trhoch. Belgicko je prekvapivo najvýkonnejším trhom, tento rast je však nadsadený 169,6 percentuálnym rastom finančnej skupiny KBC Groep.

Keď bude návrat k priemeru naďalej vládnuť aj v v tomto roku, môžeme sa podobného prekvapenia dočkať aj v Grécku, Španielsku alebo Portugalsku. Čo by mohlo vyvolať rast týchto trhov?

Zrejmým impulzom by bol návrat ekonomického rastu do eurozóny. Avšak ekonomické dáta nenaznačujú obrat súčasnej situácie. Ekonomika eurozóny tak bude v roku 2013 naďalej balansovať medzi slabým rastom a recesiou.

ECB môže pomôcť

Ak sa však ekonomická aktivita v eurozóne prebudí a Španielsko požiada o záchranu, a umožní tak ECB začatie programu priamych finančných operácií, znížia sa periférnym krajinám náklady na financovanie až pod úroveň nominálneho rastu HDP. Zvýši sa tak pravdepodobnosť stabilizácie dlhu v strednodobom časovom období. To spolu s krokmi ECB oslabí eurodolár až pod úroveň 1,20 a podporí tak rast exportu, čo by sa prejavilo vo vyšších valuáciách na periférnych akciových trhoch.

Je dôležité, že relatívne silné periférne trhy nebudú ovplyvňované tak veľmi tvrdými ekonomickými dátami ako skôr zmenami sentimentu a prieskumy vývoja ekonomík v roku 2014. Zmeny v týchto predpovediach môžu zmeniť náladu investorov, ktorí by tak konečne mohli začať počítať s pozitívnejším vývojom periférnych ekonomík a akciových trhov. Isté je však len to, že to bude náročná cesta.

  Steen Jakobsen

  analytik Saxo Bank

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:10