StoryEditor

Aj bez rozmýšľania môžete na trhoch zarobiť

14.05.2012, 00:05
Vysokofrekvenčné obchodovanie využíva algoritmické systémy a vyžaduje hlavne rýchlosť.

Za posledné roky si vysokofrekvenčné obchodovanie (high-frequency trading – HFT) získalo na finančných trhoch stabilné miesto. HFT je vnímané čiernobielo, t.j. niektorí ho znevažujú, tí druhí ho milujú. Pochopiteľne ho milujú tí, ktorí pomocou HFT profitujú aj počas kríz.

Klasické obchodovanie, resp. investovanie, sa z najväčšej časti opiera o tzv. ”buy & hold” – nakúp a podrž. Pozerajúc sa na posledné obdobie, prívrženci tejto stratégie museli mať riadnu dávku štastia, aby konštantne zaznamenali v portfóliu zisky v čase neustálych zásahov ratingových agentúr, vyhlásení politikov alebo dlhových problémov krajín EÚ.

Princíp HFT spočíva v extrémne krátkodobých pozíciach. To znamená, že obchodník alebo obchodný systém zrealizuje denne stovky transakcií na celej škále finančných inštrumentov (spot, futures, opcie, forwardy) a podkladových aktív (indexy, akcie, dlhopisy, forex, komodity, úrokové sadzby). Je logické, že také množstvo obchodov na dennej báze je pre človeka nemožné realizovať. Vyžaduje to totižto sústredenosť a hlavne rýchlosť – trhy sa neustále hýbu, preto zaváhanie na jednu sekundu môže urobiť veľký rozdiel. Tu nastupujú algoritmické systémy, ktore eliminujú ľudský faktor a nasledujú striktne predpísaný kód. Človek v tomto prípade vykonáva iba kontrolnú funkciu. Všeobecne platí, že latencia (oneskorenie) od zadania objednávky po realizáciu na trhu nepresahuje 4 milisekundy.

Pre zaujímavosť, vyše 80% obratu na akciách spoločnosti Apple Inc. je tvorených práve vysokofrekvenčnými automatizovanými systémami.

Jednoducho povedané, šanca na ziskový obchod je 1:1, lebo cena buď vyrastie, alebo spadne. Preto ak je systém schopný zaznamenať 51% ziskových pozícií, portfólio je potom celkovo ziskové. Síce sa HFT venuje len málo technologicky vyspelých firiem, zobchodovaný objem na burzách po celom svete je z väčšej časti tvorený práve HFT.

Je to dôkaz toho, že alternatívne investície sa tešia čoraz väčšej obľube fondov aj individuálnych investorov, pre ktorých HFT prináša zisky aj v časoch negatívneho vývoja na finančných trhoch.

Tomáš Porhajaš

Brevia finance

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 00:10