StoryEditor

Stavte na istotu. Coca-Cola vie zarobiť

16.07.2013, 00:04
Porovnali sme pre vás akcie spoločností Pepsi a Coca-Cola. Vyberte si podľa svojej chuti.

Akcia Pepsi (PEP) sa správa trochu inak, ako akcia Coca-Coly (KO). Najmä päťročný vývoj ukazuje, že PEP sa dosť drží trhu, zatiaľ čo KO je taký rebel. V päťročnom období je to pre akcionárov KO lepšie, za posledný rok bol ale lepší príklon k trhu sa držiacej PEP.

Betu má PEP skoro rovnakú ako KO, takže ju z tohto pohľadu môžeme smelo zaradiť do našej rozrastajúcej sa skupiny konzervatívnejších titulov. Práve tie by mohli investorov v pravdepodobne volatilnejšej druhej polovici tohto roka zaujímať.


pepsi1
Porovnaním štvrťročných výsledkov KO a PEP zistíme, že prevádzková marža na úrovni EBITDA sa pri oboch spoločnostiach vyvíjajú podobne, pri PEP je ale krivka vývoja marží posunutá o nejakých 7 - 9% nižšie. Pepsi teda nie je Coca-Cola, ako čo sa týka správania akcie, tak čo sa týka ziskovej zdatnosti. Kým KO dosahuje nižšie tržby, čo sa týka absolútnej ziskovosti, je pred PEP vďaka vysokým ziskovým maržiam.

pepsi2

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Ako správne odmeňovať vedenie firiem

Prečo v Brazílii horia autá?

Dinosaurus to neprežil, veľké banky musia?

Oživenie tržieb PEP, ktoré nastalo po roku 2008, sa zastavilo v roku 2011, rok 2012 priniesol mierny pokles. S ním sa dostavilo aj určité zhoršenie prevádzkových marží. Podobne ako napríklad KO má PEP jednoduché a ľahko čitateľné cash flow. Prevádzkový cash flow je v podstate dané čistým ziskom a odpismi. PEP dáva v posledných rokoch v priemere 5% tržieb na investície. Pre porovnanie, pomer CapEx a tržieb pri KO dosahoval za posledných päť rokov v priemere 6,1%, pri Unilevere 3,9%, pri Danone 4,6% a pri PG 4,1%.

Nasledujúca tabuľka ukazuje kľúčový, ale v praxi v podstate nevídaný ukazovateľ celkovej efektivity firmy (chvíľu totiž trvá, než ho spočítame). Ide o pomer cash flow po CapEx (teda prevádzkového CF po investíciách) k tržbám. Ide teda o to, akú časť tržieb je firma schopná premeniť na cash flow, z ktorého slúži dlhu, či akcionárom. Či už dividendami, odkupmi, či investíciami nad rámec prevádzkových investícií, ktoré by mali zvyšovať hodnotu firmy viac než rozdelenie peňazí akcionárom. Do tohto ukazovateľa sa teda premieta ako vyššie prevádzkových ziskových marží, tak schopnosť efektívnej práce s pracovným kapitálom a investíciami.


pepsi3
V schopnosti generovať cash flow je podľa popísaného ukazovateľa absolútnou jednotkou KO, v závese za ňou sa v niektorých rokoch pohybuje PG, tá sa ale postupne dostáva na štandardy zvyšku pelotónu, do ktorého patrí aj PEP. Pre neho je typické, že je schopný 8 - 9% tržieb premeniť na cash flow, ktoré môže byť smerované k poskytovateľom kapitálu v tej, či onej forme. Teraz už tradičné "valuačné" tabuľky:


pepsi4
Tradičná kalkulácia ukazuje, že trh teraz počíta s tým, že cash flow PEP bude dlhodobo rásť tempom 1,2 - 1,7% (nominálne). Pri KO to bolo 1 - 1,5%. Porovnávanie násobkov si môže hovoriť čo chce, ale obe spoločnosti sú teraz trhom ocenené dosť podobne. Či je to v súlade s pravdepodobným vývojom na relevantných spotrebiteľských trhov, musí každý čitateľ už posúdiť sám. Ja by som poukázal na to, že globálna ekonomika síce možno ani v stredne dlhom období neporastie tak, ako sme boli zvyknutí pred prelomovými rokmi 2008 - 2009. A komodity sa po prestávke možno opäť vydajú k rastu. Posledná tabuľka ukazuje, ako by sa menila "cieľová cena" v závislosti na odhadovanom CF roku 2013 a dlhodobom raste.

Jiří Soustružník

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:39