StoryEditor

Z kasína až po „Kráľa dlhopisov“. To je Bill Gross

16.12.2013, 23:00

Hazard pred dospelých. Tak nazýva akciové trhy Bill Gross, ktorého prezývajú aj Kráľ dlhopisov. Myšlienka, že založí firmu, ktorá bude obchodovať s dlhopismi, sa totiž v Grossovej hlave zrodila v kasíne, keď ako profesionálny hráč vyhrával tisíce dolárov v hre BlackJack. Pri počítaní kariet totiž zistil, že aj trhy majú svoje zákonitosti, ktoré sa dajú vypočítať a predvídať.


Hazard pre dospelých
Asi pred rokom, v nedeľu večer, sedel Bill Gross so svojou manželkou pri televízore a spolu popíjali pivo. Manželke Sue zazvonil telefón, tak ho zdvihla. So slovami „to je pre teba, zlatko, volá ti nejaký Tim Geithner“ mu podala svoj telefón. Minister financií sa potreboval s mierne pripitým Grossom porozprávať o tom, ako riadiť americkú ekonomiku. No keďže Bill Gross nemá svoj vlastný mobil, všetky hovory prijíma jeho manželka Sue.
Kráľ dlhopisov, ktorému sa nedá dovolať. Takto pozná celé San Francisco investičného mága menom Bill Gross. Gross dnes prostredníctvom svojej spoločnosti Pacific Investments, známej skôr ako PIMCO, spravuje asi dva bilióny dolárov svojich klientov. To robí z jeho spoločnosti najväčší dlhopisový fond na svete. A keď Bill Gross niečo povie, každý, kto pracuje s peniazmi, ho počúva. Rovnako, ako jeho spoločníka a šéfa spoločnosti Mohameda Al Eriana. K takémuto rešpektu však, ako to už býva, neviedla jednoduchá cesta. Ani Bill Gross nedostal nič zadarmo. Vyštudoval psychológiu, no cez prázdniny a voľno radšej trávil v kasíne. Prišiel totiž na to, ako pri hre BlackJack počítať karty. Za štyri mesiace urobil z dvoch stoviek dolárov 10-tisíc. „Mám naozaj rád matematiku, systémy, tvrdú prácu a pracovitosť. Ale vtedy som sa opýtal sám seba, čo je hazard pre dospelých? Zistil som, že akciové trhy. Možno sa nedajú oklamať, ale môžem skúsiť zistiť, ako fungujú. Tak som sa rozhodol, že mojou prácou bude správa aktív,“ povedal Bill Gross v dávnejšom rozhovore pre kanadský denník The Globe and Mail. Na burze ho však ako mladého absolventa nechceli zamestnať. No získal miesto analytika, kde sa prvý raz stretol s dlhopismi. Netrvalo dlho a Gross v roku 1971 založil PIMCO. Spomína si, ako ho vtedy prišli navštíviť rodičia a pýtali sa ho, čo vlastne robí. „Odpovedal som im, že dlhopisový manažment. A oni sa ma opýtali, čo to vlastne je,“ smeje sa Gross.
Veštecké schopnosti
Bill Gross si miesto medzi investorskými esami zaslúžil najmä pre prístup k svojej práci. Až do založenia fondu PIMCO sa dlhopisy iba držali. Gross vymyslel hneď niekoľko spôsobov, ako s nimi obchodovať. Keď ostatní investori zistili, že Bill Gross za obchodovanie s dlhopismi inkasuje tučné zisky, prebrali niektoré z jeho metód. Jeho zvláštna schopnosť je predvídanie trhov na celé roky dopredu. Každý krok si veľmi dobre premyslí a nerobí unáhlené rozhodnutia. „Zdá sa, ako keby mal schopnosť vytvárať si makroúsudky na veľmi dlhé obdobie, a pritom mu väčšina z nich vyjde,“ povedal pre ten istý denník pán Thorp, sám úspešný manažér hedgeových fondov, ktorý z času na čas zájde s Grossom na obed.
Mnoho jeho kolegov verí, že má určitý dar, podobný vešteckým schopnostiam. Takýmto špekuláciám nahráva aj fakt, že počas štúdia na vysokej škole mal škaredú automobilovú nehodu, pri ktorej prišiel o časť pokožky hlavy. Po tom, čo sa vyliečil, začal hrať BlackJack a rozmýšľať nad vlastným podnikom.
Neodídem
Bill Gross niekoľkokrát potvrdil, že má tuhý korienok a že bude pracovať, pokiaľ bude vládať. „Warren Buffett má 80 a stále pracuje. Ja mám iba 66,“ vyjadril sa Gross pred vyše troma rokmi. Šéf najdôležitejšieho dlhopisového fondu na svete však už párkrát ušiel hrobárovi z lopaty. Okrem spomínanej autonehody si privodil aj zlyhanie obličky. Stalo sa mu to po tom, čo v priebehu šiestich dní zabehol takmer dvesto kilometrov a zastavilo ho iba spomínané zlyhanie obličky. Ani v čase, keď sa liečil, neležal iba tak v posteli. Za ten čas nahromadil jednu z najväčších a najlepších zbierok známok v USA.


Kto je Bill Gross
Spoluzakladateľ Pacific Investment Management Company (PIMCO) je najvplyvnejším mužom trhu s dlhopismi. Spravuje približne dva bilióny dolárov svojich klientov, čo robí z jeho spoločnosti najväčší dlhopisový fond na svete. Magazín Forbes jeho majetok odhadol na 2,2 miliardy dolárov a v rebríčku najvplynejších ľudí ho zaradil v rebríčku najvplyvnejších ľudí na 55 miesto. Spolu s manželkou založili rodinnú nadáciu William and Sue Gross Family Foundation, ktorá je každoročným podporovateľom Columbijskej Univerzity, Doktorov bez hraníc a Smithsonovho inštitútu a jeho Národného poštového múzea, ktoré zastrešuje Grossovu galériu známok. Budúci rok tento investičný mág oslávi 70 rokov.

01 - Modified: 2005-10-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fronc uvoľnil cestu pre motivačné štipendiá
01 - Modified: 2017-07-05 15:58:21 - Feat.: - Title: Henry Ford: Kapitál na firmu vyzbieral na ulici a odštartoval automobilovú revolúciu 02 - Modified: 2015-05-07 13:52:37 - Feat.: - Title: Tri dôvody, prečo dolár ostane silný (komentár dňa) 03 - Modified: 2017-07-19 16:58:36 - Feat.: - Title: "Strýčko Sam" vybudoval multimiliardový biznis na kolene. Dnes je najväčší na svete 04 - Modified: 2014-12-02 10:57:54 - Feat.: - Title: Boli kráľmi dlhopisov. Po odchode legiend prišli o biznis za sto miliárd 05 - Modified: 2014-11-05 08:08:32 - Feat.: - Title: Nešetrite, míňajte. Bill Gross varuje pred svetovou defláciou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:04