StoryEditor

Cyprus má byť výstrahou. Rusko to môže využiť

20.03.2013, 23:05
Autor:
dujduj
Skončí Cyprus v bankrote alebo mu pomôže Rusko? Prečítajte si názory analytikov v Téme týždňa.

Peter Bálint

Infinity Capital

Cyprus by sa bankrotom odpísal na dlhé roky ekonomického marazmu, podobne ako Argentína. Po bankrote by nasledoval odchod z EÚ, pretože odchod z eurozóny nie je možný, pokiaľ sa flexibilne pre tento prípad nezmenia pravidlá. Aj keď Cyprus sedí na obrovských ložiskách zemného plynu, bude trvať roky, kým sa premenia na reálny prijem pre krajinu. Ak bankový systém, ktorý je veľkým kontributorom do HDP skolabuje, vkladatelia, domáci aj zahraniční prídu o peniaze.

Pomoc od Rusov je veľmi reálna a podla mňa jediné riešenie, pretože Nemci neustúpia v tomto bode. Krok eurozóny bol veľmi kritizovaný, dokonca bol jedným komentátorom Bloombergu pomenovaný ako pozdvihnutie stupidity v Európe na novú úroveň. Ak by eurozóna ustúpila, bude všetkým na smiech, prizná si, ze urobila hlúposť.

Čisto z emocionálneho hľadiska by mal Cyprus z eurozóny odísť, pretože eurozóna ukázala, ze neplatí na všetkých jeden meter a slovo solidarita nemá rovnaký význam vo všetkých prípadoch, keď sa solidarita vyžaduje. Cyprus bez reptania prispel na záchranu Írska, Portugalska, Grécka. Keď to potrebuje sám, tak to dostane za iných podmienok nez Írsko a to len kvôli tomu, ze v Nemecku je volebný rok a treba si prihriať politickú polievočku. Z racionálneho hľadiska, pokiaľ nemajú dohodu s Ruskom, že vstúpia do ich sféry vplyvu a stanú sa ich oficiálnym vazalom, je to ekonomická samovražda v priamom prenose.

Run na Banky na Cypre bude. V iných krajinách bude minimálny, ale pokiaľ sa Španielsko alebo Taliansko opäť dostane na okraj priepasti, tak runy budu oveľa väčšie, nez v minulosti, pretože sa vytvoril precedens. Celkovo toto rozhodnutie destabilizovalo situáciu, bolo, nešťastné, hlúpe a neprofesionálne. Základom fungujúcej ekonomiky je dôvera v peniaze ako výmenného prostriedku. Narušte ju a dostanete Zimbabwe.


Jaroslav Brychta

X-Trade Brokers

Ak by Cyprus zbankrotoval, tak tamojšie banky by skrachovali, ľudia by prišli o úspory, cyperská ekonomika by si prešla hlbokou recesiou a štát by nemal na splácanie svojich záväzkov. Na stole by, samozrejme, bolo aj vystúpenie krajiny z eurozóny, čím by sa krajina v podstate priblížila islandskému scenáru.

Pre Rusko by bol krach cyperských bánk rozhodne problém, kvôli takmer 30 miliardám eur, ktoré v bankách majú ruskí občania a firmy. K efektívnemu zabráneniu pádu cyperských bánk by však bolo potrebné, aby Cyprus buď prijal podmienky eurozóny a de facto zobral časť úspor ruským vkladateľom, alebo sa Európa dohodla s Ruskom na spoločnom postupe. Rusko samotné cyperské banky pravdepodobne nezachráni, pretože tie musia aj naďalej spoliehať na pomoc, ktorú im dlhodobo svojimi programami poskytuje ECB.

Ďalším problémom je run na banky. Je prakticky isté, že okamžite potom čo otvoria, začnú ľudia masívne vyberať vklady. Je len otázkou akú časť z týchto depozitov vyberú. Podobnú situáciu v ostatných krajinách eurozóny zatiaľ neočakávam, aj keď by táto reakcia bola oprávnená bez ohľadu na uisťovanie európskych politikov o tom, že sa jedná o výnimočný prípad.

Odchod Cypru z eurozóny a následný default sa mi momentálne javí ako jediné účinné a spravodlivé riešenie súčasnej situácie.

Markéta Šichtařová

NextFinance

Osobne neverím, že Cyprus zbankrotuje, pretože sa obráti o pomoc k Rusku a Rusko bude chcieť cez Cyprus presadzovať svoje geopolitické záujmy. Rusi sa už nechali počuť, že by radi mali v Stredomorí svoju flotilu ... Ak Rusko prevezme dve cyperské banky, bude to veľmi lacná cena za takúto možnosť.

Cyperčania sú nahnevaní na EÚ, že im nielen nepomohla, ale že dokonca ešte chcela obyvateľov pripraviť o vklady. Takže Cyperčania budú k Rusku ústretoví. A Rusi si tým zase budú radi dokazovať svoju politickú moc. Technicky to je jednoduché, stačí prevziať za symbolickú cenu problémové banky, prípadne štátu požičať za veľmi lacný úrok.

Je dosť možno, že Cyprus nebude chcieť zostať v eurozóne. Avšak aj keby Cyprus vystúpil z eurozóny, vzhľadom k jeho malej veľkosti to eurozónu technicky vzaté nijako neohrozí. Ohrozí ju to skôr psychologicky, keď tým vyjde najavo, že eurozóna nedokáže (či nechce?) zachrániť ani tak nepatrnú krajinu. Ako by potom mohla zachrániť napríklad Taliansko? Tento psychologický efekt je pre eurozónu tým najväčším rizikom.

To že bola možnosť zdaniť vklady v bankách na Cypre môže vniesť neistotu aj do iných štátov periférie, že už aj tak ťažko skúšaní ľudia môžu prísť o ďalšom peniaze? Áno, riziko runu rastie naprieč eurozónou.


Martin Vlachynský

INESS

Ak by Cyprus skutočne zbankrotoval, tak cyperský bankový systém by skolaboval a sporitelia by utrpeli ťažké straty. Bez pomoci ECB by sotva mohli rekapitalizovať, takže by museli vystúpiť z európskej menovej únie, alebo zaviesť duálnu menu.

Jednou z možností je požiadať o pomoc Rusko. Cyprus potrebuje relatívne málo peňazí a Rusi ich majú. Zároveň majú záujem aby ruskí klienti cyperských bánk boli spokojní. V roku 2011 Cypru už pomohli pôžičkou 2,5 miliardy eur.

Ak by Cyprus odišiel z eurozóny, priamy ekonomický dopad na Európu by bol zanedbateľný, cyperská ekonomika je veľká ako provinčné nemecké mesto, hoci nadproporčne veľký bankový systém jeho význam trochu dvíha. Bol by to však významný signál pre obyvateľov, vlády a aj investorov v eurozóne, ktorý by mohol dotlačiť problematické štáty ako Španielsko či Grécko k významnej reštrukturalizácii svojho bankového systému a vládneho dlhu. To by znamenalo veľmi ťažké obdobie pre celú európsku ekonomiku a veľké straty všetkých obyvateľov, keďže tieto krajiny si požičali z eurovalov. Na druhej strane by sa konečne začali riešiť skutočné problémy, čo je z dlhodobého hľadiska pozitívne.

Hoci to začína vyzerať, že priame zdanenie vkladov na Cypre nebude, otvorenie tejto otázky je veľký precedens. Každý racionálny sporiteľ sa musí pýtať, ako bezpečné sú jeho vklady v španielskych či gréckych bankách. Súčasný model centralizovaného frakčného bankovníctva dokáže všetkých vkladateľov pri rune na banky vyplatiť len natlačením peňazí, ktoré by sa kvôli inflácii stali aj tak bezcennými.


menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:38