StoryEditor

Padne Južná Kórea do najväčšej krízy? Pozrite sa

15.08.2013, 00:05
Autor:
lulu
Južná Kórea hlási energetické problémy. Analytici prognózovali, čo to môže spôsobiť.

Južná Kórea hlási problémy. Zlyhali jej dve elektrárne a obyvatelia museli urobiť ústupky. Vláda nariadila vypnúť klimatizáciu, namiesto výťahu použiť schody a vzdať sa chladenej vody.

Juhokórejské ministerstvo financií sa zase snaží naplniť štátnu pokladnicu. Od roku 2015 navrhlo uvaliť štvorpercentnú sadzbu na mníšske platy a už od budúceho roku desaťpercentnú prirážku k DPH z plastických operácií úst, čeľustí a uší.

Minister priemyslu a energetiky zároveň varoval, že môže ísť o najväčšiu energetickú krízu v histórii. Je to skutočne také vážne? Pýtali sme sa analytikov.

Je to v Kórei podľa vás také vážne, ako sa to prezentuje? Hrozí najvážnejšia energetická kríza, ako upozorňoval minister?

Alexander Ač, Centrum výskumu globálnej zmeny AV:


Južná Kórea patrí medzi rozvinuté krajiny s vyššou spotrebou energie na obyvateľa ako napríklad Slovensko, či dokonca Holandsko. Medzi dlhodobé nevýhody patrí skutočnosť, že sú zo 100 % závislí od dovozu ropy, uhlia, aj zemného plynu, čo tvorí takmer 90 % primárnej spotreby energie, zvyšok pochádza zo štyroch jadrových elektrární (celkovo 23 reaktorov) a vody. V krajine je tiež šesť uhoľných elektrárni s kapacitou medzi 3-4 GW a osem elektrární s kapacitou nad 1 GW s pohonom na zemný plyn. Aktuálne prišla Kórea na niekoľko dní o výkon z dvoch elektrární približne 0,7 GW, čo nepredstavuje závažnejší problém. V posledných týždňoch tiež došlo k zastaveniu niekoľkých jadrových reaktorov z dôvodu bezpečnosti a opráv. Situáciu však komplikuje prebiehajúca vlna horúčav s rekordnými teplotami, ktorá výrazne zvyšuje dopyt a kladie nároky na odber elektriny. Čítajte viac...

Jiří Cihlář, Next Finance:


Energetická kríza by bola pre kórejskú ekonomiku veľkým problémom. Navyše Južná Kórea je svojou polohou čiastočne odrezaná od dovozu energie z ostatných krajín. V dnešnom svete si bez elektrickej energie nedokážeme predstaviť nielen platobný styk, ale život vôbec. Podľa nášho názoru však energetická kríza nedôjde tak ďaleko, že by Kórei hrozil dlhodobejší blackout. Ten by totiž pretrhol obchodné väzby s ostatnými štátmi. Čítajte viac...

Boris Tomčiak, Colosseum:


Južná Kórea vypla krátkodobo kvôli pravidelnej údržbe a nečakaným poruchám niektoré svoje jadrové elektrárne. Ministerstvo energetiky varovalo, že počas horúcich letných dní, keď sa vo veľkom využívajú klimatizácie, môže spotreba vzrásť cez deň počas špičky až na 80 miliónov kilowattov, pričom produkčná kapacita je len 77 miliónov kilowattov. Preťaženie siete by mohlo spôsobiť rozsiahly výpadok. Kríza hrozí predovšetkým teraz v lete. Na jeseň by sa situácia mohla vrátiť do normálu, keď dopyt po elektrickej energii poklesne a budú do systému opätovne pripojené odstavené zariadenia. Čítajte viac...

Najväčší blackout v histórii postihol Indiu. Výpadok prúdu vlani v lete zasiahol 670 miliónov ľudí.

Niektoré energetické krízy a blackouty v histórii

Za jednu z najväčších dlhodobých energetických kríz modernej histórie sa dá považovať rozpad bývalého Sovietskeho Zväzu, kedy v rokoch 1988 až 1994 klesla ťažba ropy až o 40 %. V roku 1988 mal Sovietsky zväz najvyššiu ťažby ropy a zemného plynu, a v tom čase viac ropy vyviezla iba Saudská Arábia. Dnes je na prvom mieste znovu Rusko, aj keď dôsledky vtedajšej krízy možno pozorovať v Rusku dodnes.

Známe sú aj ropné šoky z rokov 1973 a 1979, ktoré postihli vtedajšiu energetickú veľmoc USA (dnes je to Čína), a ktoré viedli k nedostatku paliva na čerpacích staniciach a k dovtedy rekordnému nárastu cien benzínu.

Najväčší blackout v histórii ľudstva postihol minulý rok v lete Indiu, kedy na niekoľko dní vypadol prúd a tento výpadok zasiahol odhadom 670 miliónov ľudí. Indovia tento krátkodobý výpadok zvládli vynikajúco.

Iný známy blackout, dovtedy 2. najväčší na svete, postihol 14. augusta 2003 severovýchodnú časť USA a kanadskú provinciu Ontário, kedy sa mesto Toronto ponorilo do tmy. Celkovo polo postihnutých 55 miliónov ľudí a bolo hlásených 11 obetí na životoch.

Všetky doterajšie velkoplošné blackouty však trvali nanajvýš niekoľko dní, takže škody boli relatívne malé. Pri dlhodobom výpadku by škody boli nedozerne a v mnohých prípadoch nezvratné.

Sumár kríz urobil Alexander Ač

01 - Modified: 2005-05-26 13:28:10 - Feat.: 0 - Title: Yahoo spustil testovaciu prevádzku služby Photomail 02 - Modified: 2005-05-26 13:39:46 - Feat.: 0 - Title: Gašparovič si nemyslí, že vnútropolitická situácia povedie k predčasným voľbám 03 - Modified: 2005-05-26 13:45:00 - Feat.: 0 - Title: Iracká al-Káida poprela vymenovanie zástupcu Zarkáwího
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 14:53