StoryEditor

Krajiny, v ktorých sa žije ako v stredoveku

19.07.2013, 00:04
Autor:
adpadp
Prinášame rebríček 25 krajín, pri ktorých je ťažké uveriť, že sa môžu mať až tak zle.

Minulý mesiac bol zverejnený každoročný rebríček dvadsiatich piatich krajín s najviac poškodeným hospodárstvom. Poradie bolo zostavené na základe dvanástich ukazovateľov zo sociálnej, ekonomickej, politickej a bezpečnostnej oblasti. Napriek tomu, že máme rok 2013, je len ťažké uveriť, že tak veľa krajín na tom môže byť až tak zle.

25. Eritrea
V malej krajine ležiacej medzi Sudánom a Etiópiou vládne už od roku 1993 diktatúra. Eritrea pôvodne patrila pod Etiópiu a práve mnohé ozbrojené konflikty a vládne zlyhania sa podpísali na jej momentálnej situácii. Najviac krajinu sužuje nedodržiavanie ľudských práv, demografické problémy vychádzajúce z vysokého počtu obyvateľstva, ktoré však krajina nedokáže uživiť a tiež problémy ohľadne legitímnosti štátneho zriadenia.

24. Libéria
Ďalšia africká krajina, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete, nemá vybudovanú takmer žiadnu infraštruktúru vrátane pitnej vody, telefonických sietí alebo kanalizácie. Západoafrická krajina má tiež veľký problém s utečencami.

23. Severná Kórea
Krajinu, ktorá sa snaží čo najviac izolovať od zvyšku sveta, najviac trápi neistota ohľadne legitímnosti jej štátneho zriadenia. Politická a právna moc spolu s porušovaním ľudských práv znamená pre krajinu už dlhodobý neprekonateľný problém. Predpokladá sa, že od polovice deväťdesiatych rokov zahynulo viac ako 2 milióny ľudí iba kvôli nedostatku potravín.

22. Uganda
Väčšina problémov obyvateľov Ugandy je spôsobených preľudnením a s tým súvisiacim hladomorom.  Šesť a pol percenta populácie je nakazených vírusom HIV.

21. Sýria
Už dva roky je krajina Stredného Východu zmietaná občianskou vojnou, ktorá má na svedomí viac ako 100.000 životov a jej koniec je stále v nedohľadne. Hospodárstvo sa stále zhoršuje a bezpečnostné orgány zlyhávajú.

20. Burundi
Až 85% obyvateľov tejto malej africkej krajiny žije v extrémnej chudobe. Hrubý domáci produkt na obyvateľa dosahuje sotva 600 dolárov.

19. Etiópia
Po tom, ako Eritrea získala samostatnosť, Etiópia stratila svoj prístup k moru a poľnohospodárstvo ju nedokáže uživiť. Obyvatelia trpia hladom a chudobou.

18. Niger
Nigerské ženy držia svetový rekord v pôrodnosti, v priemere počas svojho života každá porodí až sedem detí. Táto západoafrická krajina je extrémne preľudnená, úroveň vzdelávania je nízka a obyvateľov trápi chudoba a hladomor. Ženy si na trhu práce nenájdu takmer žiadne uplatnenie a úroveň verejných služieb je tiež mizivá.

17. Keňa
Asi polovica obyvateľov žije pod hranicou chudoby a 40% je nezamestnaných. Poľnohospodárstvo je jedinou formou obživy, avšak nepostačuje na prelomenie kruhu chudoby.

16. Nigéria
Hlavnými problémami Nigérie sú veľmi rozšírená korupcia, vysoká nezamestnanosť a veľmi zlá úroveň infraštruktúry.

15. Guinea Bissau
Viac ako dve tretiny obyvateľov tejto západoafrickej krajiny žije z menej ako dvoch dolárov na deň. Extrémna chudoba, nezamestnanosť, nedostatok kvalitných potravín a pitnej vody robia z Guinea Bissau jednu z najchudobnejších krajín sveta.

14. Guinea
Guinea už dlhé roky rieši problémy so suverenitou svojej krajiny. Krajina je odsudzovaná za nedodržiavanie ľudských práv, je v nej bežné mučenie štátnymi bezpečnostnými zložkami, obriezky žien a detí a celkovo rozšírené násilie a zneužívanie.

13. Pakistan
Obrovský dlh, chudoba a extrémne islamské náboženstvo prispieva k tomu, že je rozvoj Pakistanu v takmer všetkých oblastiach zabrzdený. Juhoázijská krajina má veľmi zle nastavený bezpečnostný systém a je zmietaná násilím a vzájomnými súbojmi menších extrémistických skupín.

12. Pobrežie slonoviny
Túto africkú krajinu v posledných jedenástich rokoch zasiahli až dve občianske vojny a momentálne sú tu tisíce pracovníkov Organizácie spojených národov, ktorí sa snažia o udržanie mieru v krajine. Krajina v dôsledku vojen podobne ako ostatné africké krajiny bojuje s chudobou, hladomorom a chorobami.

11. Irak
Napriek tomu, že americké ozbrojené sily opustili Irak už v roku 2011, terorizmus a násilie tu od začiatku roka zapríčinili stovky úmrtí. Irackému hospodárstvu sa napriek značným zásobám ropy  nedarí a problémy tu podobne ako v Pakistane spôsobujú extrémistické skupiny.

10. Zimbabwe
V čele Zimbabwe je jeden z najhorších diktátorov v histórii, Robert Mugabe. Krajina bojuje s vysokou infláciou, chudobou a medzi obyvateľmi sa tiež veľmi rozšíril vírus HIV. Odhaduje sa, že HIV alebo AIDS má až milión ľudí.

9. Stredoafrická republika
Od získania nezávislosti v roku 1960 krajina zaznamenala viacero pokusov o zosadenie vlády, politicky aj ekonomicky je Stredoafrická republika veľmi nestabilná a bojuje tiež s nedostatočnou úrovňou obrany a udržiavania bezpečnosti. Do krajiny tiež prúdia utečenci a z toho plynú ďalšie problémy, s ktorými sa hospodársky slabá krajina nedokáže efektívne vysporiadať.

8. Haiti
Už aj tak zlá hospodárska situácia sa ešte zhoršila v roku 2010, keď Haiti zasiahlo rozsiahle zemetrasenie. Kým sa z neho krajina spamätala, zasiahla ju epidémia cholery.

7. Afganistan
Po odchode Američanov sa krajine snažila pomôcť Organizácia spojených národov, ani tá však nedokázala naštartovať ani mierny rast hospodárstva. Krajinu sužuje chudoba, slabý obranný a bezpečnostný systém a chatrná vláda, ktorá nie je schopná urobiť rozhodnutia smerujúce k ukončeniu extrémnej chudoby.

6. Jemen
Táto arabská krajina je jednou z najchudobnejších zo Stredného Východu. Problémy spôsobujú najmä islamskí extrémisti a neschopnosť štátnych bezpečnostných zložiek.

5. Čad
V Čade je najnižšia priemerná dĺžka života, len niečo vyše 49 rokov. Verejná infraštruktúra takmer neexistuje a ľudské práva sú neznámy pojem. Vnútrozemská krajina je kvôli svojim geografickým susedom, Sudánu a Stredoafrickej republike, politicky nestabilná.

4. Južný Sudán
Nedávno sa Južný Sudán odtrhol od Sudánu. Krajina je posiata mínami a tiež bojuje s nedostatkom veľmi potrebných vakcín. Celá jej existencia závisí na podpore zo strany Organizácie spojených národov a jej misionárov. V krajine je časté násilie, vzájomné súboje ozbrojených skupín a problémy tiež spôsobujú utečenci.

3. Sudán
Sudán má kvôli genocíde v Darfúre, utečencom, vnútorným nepokojom a externým zásahom do krajiny jedno z najhorších skóre. V krajine je extrémna chudoba a všadeprítomné násilie.

2. Kongo
V Kongu je extrémne rozšírený AIDS a krajina bojuje s podvýživou, znečisteným prostredím, chorobami, nedostatkom pitnej vody, preľudnením. Stovky tisíc ľudí je každý rok zabitých kvôli vnútorným ozbrojeným konfliktom a znásilnených je približne 400.000 žien.

1. Somálsko
Krajina má veľmi vysokú úmrtnosť novorodencov a tiež nízku priemernú dĺžku života. Na prvé miesto sa dostala kvôli nezvládnuteľnej situácii vyplývajúcej z nedodržiavania ľudských práv, obrovských rozdielov medzi vládnucou triedou a zvyškom obyvateľov a neúspešným bojom s neustálym zvyšovaním počtu utečencov.

Spracované podľa Business Insider.

01 - Modified: 2024-03-31 11:00:00 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu Terminál. Muž býval mesiace na letisku: Z dôchodku si nedokázal zaplatiť podnájom 02 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Rozvojová pomoc viac škodí ako pomáha. Pre miestnych ľudí v Afrike je beloch čosi ako chodiaci bankomat 03 - Modified: 2024-02-06 15:40:45 - Feat.: - Title: Ekvádorské zásahy proti násilnej trestnej činnosti menia krajinu na drogový štát 04 - Modified: 2024-02-06 15:14:52 - Feat.: - Title: Filipíny zaviedli potravinové poukážky na zníženie hladu 05 - Modified: 2024-02-06 15:06:16 - Feat.: - Title: Čínske kapitalistické reformy vraj vymanili 800 miliónov ľudí z extrémnej chudoby - nové údaje naznačujú opak
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/serialy, menuAlias = serialy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:59