StoryEditor

Toto je skrytá stránka investovania

21.08.2014, 09:54

K základom finančnej gramotnosti patrí aj znalosť, že investovanie má svoj význam a opodstatnenie ako aktuálne odloženie spotreby, kúpy statkov a služieb, za účelom rozmnoženia svojich aktív. Zisk, profit, marža, úrok, dividenda, kupón to všetko sú veľmi znelé a atraktívne slová, ktoré má pred očami investor. Stávajú sa akousi hybnou silou, pohnútkou, cieľmi aj očakávaniami, ale tiež zdrojom odvahy, prípadne sily zotrvať pri investičnom úsilí.

Málokto sa ale zamýšľa nad tým, či aj samotné investovanie podlieha vývoju, módnym štýlom alebo či dochádza ku všeobecnému progresu aj v zmýšľaní investorov. Podľa istých teórii práve peniaze odhaľujú pravý ľudský charakter, skutočný kódex morálnych hodnôt osobnosti. Na základe našich zistení a skúseností je možné konštatovať, že investor sa odlišuje a výraznejšie vystupuje z davu až pri dosiahnutí určitého stupňa finančnej bonity. Následne je možné, niekedy prekvapivo, spozorovať a pomerne exaktne zaradiť investora do jednej z nasledovných kategórii. Táto vyhranenosť je umocnená a stupňuje sa s výškou veku, pričom takmer spravidla v sebe nesie určitý spoločenský altruizmus.

Patriot vs. lokálpatriot

Pri ponuke našich investičných riešení sme sa stretli aj s pomerne dobre známou tendenciou, že klienti majú vo zvyku uprednostňovať napr. domáce akciové tituly na úkor tých zahraničných a pod., a to berúc do úvahy, že znalosť tuzemského cenného papiera nemusí byť lepšia v porovnaní s inými. Extrémnym prípadom bola skutočnosť, pokiaľ investor pochádza, žije alebo pôsobí v regióne, kde má napr. emitent (vydavateľ cenného papiera) svoje podnikateľské aktivity alebo sídlo. Mnohokrát bolo možné spozorovať až prílišnú náklonnosť a vnímanie parametrov finančného nástroja v pozitívnejšom meradle, ako bola objektívna skutočnosť.

Nostalgia

Jedným z najväčších nepriateľov pri investovaní sú emócie. Všetky investičné rozhodnutia, by mali byť racionálne, striedme a dlhodobé, realizované bez nátlaku. Žiadny časový stres či iný rušivý faktor, nemajú pri investovaní miesto. Okrem týchto emócii, ktoré sú najlepšie čitateľné, sa však objavujú niektoré skrytého charakteru. Aj racionálny investor je predsa „len“ ľudská bytosť, a občasný sentiment ku dobám minulým, prípadne ku akciám verejnoprospešných podnikov, môže ovplyvniť jeho investičné rozhodnutie. Túto vlastnosť sme identifikovali skôr u nežného pohlavia, aj keď je tu viac ako zrejmá paralela s typom investora uvedeným vyššie.

Spoločenská zodpovednosť

Práve túto kategóriu klientov by sme mohli označiť ako tú s najvyšším stupňom empatie, sociálneho cítenia a altruizmu. Takmer vždy sú ochotní podporiť dobrú myšlienku, kde okrem samozrejme osobného finančného prospechu budú mať tendenciu vrátiť niečo späť spoločnosti alebo blízkej komunite. Ako by cítili záväzok voči svojmu okoliu, kolegom a známym, ktorí im dopomohli k ich finančnému úspechu. Typickým príkladom, ktorý evidujeme je investícia do fondu kvalifikovaných investorov podporujúci obnoviteľné zdroje energie. Prekvapilo nás, že cca 20 – 25 percent investorov má ekologicky orientované zmýšľanie, a pokiaľ investícia obsahuje aj tento proenviromentalistický rozmer, rozhodne má body navyše.

Inovátor - objaviteľ

Aj keď vo všeobecnosti platí, že viac ako 90 percent investorov trpí pri svojich prvých krokoch do neznáma, napríklad pri kontakte s novým finančným nástrojom, určitým stupňom neistoty, ktorá môže vyústiť do neofóbie, no nájdu sa i takí, ktorí sa radi oboznamujú s novými investičnými príležitosťami. Pramení to zrejme z podstaty ľudskej povahy. Skúsenosť znovu hovorí, že tento typ správania spozorujeme v drvivej väčšine u mužov, no rozhodne to nemôžeme poňať ako pravidlo.

Exkluzivita

Bonitný investor sa rád odlíši niečím menej tradičným, čo nespadá do ponuky tradičných alebo pobočkových produktov. V extrémnych prípadoch to na neho môže pôsobiť dokonca v jeho optike až urážlivo, pokiaľ mu je ponúkaný niektorý z tradičných, bežne dostupných spôsobov investovania. Kvalitná investičná služba ideálne spojená s určitým benefitom, ktorý má prestížny či spoločenský rozmer, to je rozhodne niečím, čo budú klienti preferovať. Vlastníctvo korporátnych dlhopisov, ktorých emisia sa rýchlo vypredala, prípadne akciový titul s možnosťou účasti na valnom zhromaždení, v úzkom kruhu iných bonitných investorov, pre individualistu prahnúcom po odlíšení, je rozhodne tým pravým.

01 - Modified: 2006-09-22 14:49:00 - Feat.: 0 - Title: Viedeňské letisko má údajne záujem o budapeštianske
01 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 04 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 05 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/skola-investora, menuAlias = skola-investora, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:40