StoryEditor

Najväčšie trendy, ktoré ovplyvnia naše životy a svet

14.10.2014, 00:00
Tieto trendy budú mať zásadný význam aj pre svetové ekonomiky a finančné trhy, preto si ich poďme sa stručnosti predstaviť.

Jedna z investičných poučiek hovorí, že "trend is friend" a ísť proti nastolenému trendu sa nemusí vyplatiť. Analytici zo Citi Bank spoločne s expertmi z Oxfordu v novej štúdii pomenovali päť hlavných trendov, ktoré budú ovplyvňovať náš život v najbližších rokoch. Tieto trendy budú mať zásadný význam aj pre svetové ekonomiky a finančné trhy, preto si ich poďme sa stručnosti predstaviť:

1) Prehĺbi sa globálna integrácia

Pokračujúca globalizácia (niekto dáva prednosť termínu mondializácia) by mala v nasledujúcich rokoch zvýšiť počet demokraticky riadených štátov, rozšíriť hranice pre voľný pohyb osôb / kapitálu, znížiť colné prekážky zahraničného obchodu, ešte viac prepojiť jednotlivca cez sociálne siete, atď.

Všetky tieto zmeny by mali prispieť k väčšej ekonomickej a politickej spolupráci. Na strane finančných trhov by tento proces mal vyústiť v užšiu integráciu, ktorá podporí (zahraničné) investície a cezhraničný pohyb kapitálu. Len pre ilustráciu dodajme, že napríklad v Indii predstavovali v roku 1990 clá na priemyselné výrobky 200%, o dvadsať rokov neskôr sa clá prepadli na 10% úroveň so všetkými pozitívnymi dôsledkami na zahraničný obchod, investície, rozvoj technológií, apod.

2) Svetová populácia (ešte viac) zostarne

Kvalitnejšia zdravotná starostlivosť prispela k zníženiu miery úmrtnosti, čím sa zvýšil podiel starých ľudí v spoločnosti. Priemernú očakávanú dĺžku dožitia zvyšujú tiež zlepšujúce sa ekonomické podmienky v rozvojových krajinách. V roku 1950 žilo na zemi 200 miliónov obyvateľov starších ako 60 rokov. Do roku 2050 sa očakáva, že šesťdesiatnikov a starších budú dve miliardy.

S demografickými zmenami inherentne súvisia tiež zmeny v ekonomickej štruktúre a organizácii hospodárskych činností. S tým, ako sa bude znižovať počet ekonomicky aktívnych obyvateľov, sa bude zvyšovať tlak na dôchodkové a zdravotné systémy. Možno preto očakávať, že sektor starostlivosti o seniorov zažije v nasledujúcich rokoch silný boom, ktorého začiatok môžeme pozorovať už teraz.

3) Nové technológie budú kraľovať

V súvislosti s novými technológiami sa často zužuje pozornosť iba na nové mobilné vymoženosti, sociálne siete, a pod. K slovu však prichádzajú technológie, ktorých vplyv bude oveľa väčší. Nanotechnológia, genetická liečba, GMO potraviny a 3D tlač sú najvýraznejšími adeptmi, ktorí majú potenciál zásadne zmeniť naše životy.

Na príklade 3D ​​tlače možno ilustrovať, aký (trhový) potenciál môžu tieto technológie mať. Aktuálne je trhová hodnota sektora 3D tlače približne dve miliardy dolárov. Do siedmich rokov by sa jeho hodnota mala zvýšiť na 12,5 mld. USD, ako predpovedajú analytici Citi.

4) Zdrojom globálneho rastu budú rozvojové krajiny

Do konca roka 2030 by sa svetová ekonomika mala zdvojnásobiť a do roku 2050 sa očakáva druhé zdvojnásobenie. Táto ekonomická expanzia však nebude mať pôvod v populačnom raste, ale v intenzívnych faktoroch hospodárskeho oživenia.

Stredná trieda v Číne a Indii bude najväčšou spotrebiteľskou entitou na svete s obrovským trhovým potenciálom. Do roku 2030 prerastie indická stredná trieda (1,2 mld.) tú čínsku (1,13 mld.), ale Číňania by mali zostať aj naďalej bohatší (21 tisíc USD per capita vs. 13 tis. V Indii).

5) Zvýši sa expozícia voči systematickému riziku

Väčšia integrácia a svetová kooperácia podporuje ekonomický rast, pomáha zahraničnému obchodu, investíciám, šíreniu technológií. Je však spojená aj so zvýšenou expozíciou voči systematickým rizikám. Globalizácia svojím spôsobom vedie k unifikácii, pričom málo diverzifikované systémy sú viac zraniteľné globálnymi šokmi dopadajúcimi na všetkých účastníkov. Riziko sa zvyšuje aj tým, ako sú na globálnej úrovni silne prepojené dodávateľsko-odberateľské reťazce.

Napríklad Thajsko, dôležitý hráč na poli pevných diskov, bolo v roku 2011 postihnuté silnými lejaky, ktoré prinútili mnoho spoločností k uzavretiu svojich prevádzok. To viedlo k celosvetovému poklesu produkcie pevných diskov o 28%, zisk Intelu v 4Q 2011 sa kvôli tomuto výpadku prepadol o jednu miliardu dolárov.

Všetky vyššie uvedené megatrendy môžu byť pre investorov zaujímavou inšpiráciou ohľadom alokácie aktív v dlhšom časovom horizonte. Stále totiž platí, že podceňovať trend sa nevypláca.

Zdroj: Citi Bank, Business Insider

01 - Modified: 2006-11-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: DEVÍZY
01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 04 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/skola-investora, menuAlias = skola-investora, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:48