StoryEditor

Slováci investujú čoraz viac. Sú odvážnejší ako Česi

27.10.2014, 23:00
Autor:
redred

Máte voľné peniaze a premýšľate, kam ich uložiť, aby sa zhodnotili? Chcete si zabezpečiť dobrý životný štandard aj v dôchodku? Začnite investovať, nie je to tak zložité, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Slováci so svojimi peniazmi nakladajú opatrne. Príslovím "Čo je doma, to sa počíta" sa riadi takmer polovica Slovákov (45,7%), ktorí by uprednostnili nižší zisk a väčšiu istotu pred rizikovou investíciou s prísľubom vyššieho výnosu.

Rizikové investície s vyšším výnosom podľa prieskumu investičnej skupiny Pioneer Investments v súčasnosti využívajú len štyria zo sto Slovákov. Celkovo sa pritom do tzv. "riskantného obchodu" niekedy v živote pustilo 40% Slovákov, čo je dvojnásobok oproti českým susedom. Polovica z nich sa striedavým úspechom a asi šiestim percentám sa takýto krok vyplatil.

"Lepší vrabec v hrsti ako holub na streche. Zdá sa, že toto porekadlo je u veľkej časti slovenskej populácie silno zakorenené," hovorí Miroslav Ovčarik, country manager Pioneer Investments SR, a dodáva: "Aj napriek tomu, že prieskum ukázal, že proti našim susedom v Čechách sme predsa len o poznanie odvážnejší investori, stále panuje v oblasti rizikových investícií istá obozretnosť. Tá je samozrejme - zvlášť bez predchádzajúcich skúseností - na mieste. Aj neskúsený investor však má dnes rad nástrojov, ako dosiahnuť slušný výnos. Sú to napríklad podielové fondy alebo investičné programy životného cyklu, kedy sa o peniaze investora stará skúsený tím portfólio manažérov a ten tak nemusí tráviť čas štúdiom finančných trhov a výberom titulov do svojho investičného portfólia."

Naučte sa peniaze odkladať pravidelne. Pokiaľ to ide, je dobré dávať bokom aspoň 5-10% mesačného príjmu. Časť peňazí uložte napríklad na sporiaci účet, ktorý síce ponúka nižší úrok, ale peniaze máte okamžite k dispozícii v prípade náhlej potreby, časť voľných finančných prostriedkov umiestnite do výnosnejších investičných nástrojov, napríklad do dlhopisov firiem či akcií. Predtým než sa rozhodnete, doprajte si čas na zváženie dôležitých aspektov:

  • na akú dlhú dobu chcete investovať
  • aké riziko ste ochotní akceptovať
  • čo od svojej investície očakávate

Rovnako ako v iných oblastiach, aj v investovaní sú potrebné skúsenosti, ktoré vám môžu chýbať. Preto je vhodné požiadať o pomoc finančného poradcu alebo investovať prostredníctvom podielových fondov, kde sa o zverené peniaze stará skúsený portfólio manažér. Na výber je ich bezpočet a záleží na vašej investorskej odvahe, či zvolíte dynamickejšie riešenie (spravidla akciový fond) s vyšším rizikom, ale aj potenciálom vyššieho výnosu alebo sa budete držať konzervatívnejšieho konceptu s nižším výnosom, ale tiež nižšiou pravdepodobnosťou významnejších strát.

Kolísanie hodnoty podielového listu, cien akcií, dlhopisov alebo iných finančných nástrojov však neznamená, že vaše investícia musí skončiť na nule. Je viac ako pravdepodobné, že pravidelné a dlhodobé investovanie prinesie určitý výnos. História ukazuje, že finančné trhy sa doteraz spamätali z každého poklesu. Keď odborníci radia nakupovať v dobe, kedy akcie alebo podielové fondy klesajú, je to preto, že vtedy máte najväčšiu šancu pri následnom raste realizovať zaujímavý výnos.

Tak ako tomu niekedy býva v bežnom živote, aj vo svete investícií sa pohľad a prístup mužov a žien môže líšiť. Spýtali sme sa finančných odborníkov, ako a či vnímajú pri svojej práci rozdiely v investovaní žien a mužov.

"Myslím, že to skôr súvisí s povahami konkrétnych mužov a žien," myslí si Andrea Straková, senior manažérka Partners Group SK. Svoje investície podľa nej aktívne sledujú skôr muži. "Pri niektorých to súvisí s nadšením a, vášňou, u iných s tým, že financie doma riadia, a teda majú pocit, že pri intenzívnom monitorovaní majú peniaze viac pod kontrolou. Ženy pri starostlivosti o rodinu, ktorú často kombinujú s prácou, sledovanie vývoja investícií akoby, vypúšťajú a nevenujú mu až takú pozornosť - čo často býva dobrý prístup, pretože nerobia unáhlené rozhodnutia a nekombinujú viac než by bolo zdravé. "

Úspešných investorov z oboch táborov pozná Dana Kryńská, riaditeľka marketingu a PR Pioneer Investments ČR a SR. "Muži sú skrátka z Marsu a ženy z Venuše. Niekedy tak majú na veci rozdielny pohľad a volia odlišný prístup. V prípade investícií mávajú muži väčšiu tendenciu pustiť sa do toho hneď a s vervou, aj keď výsledok môže byť neistý. Žene častejšie v hlave bliká výstražná kontrolka, že by mala uvažovať prakticky, strážiť si zadné dvierka, myslieť na rodinu, na zabezpečenie detí. Na druhú stranu potom hrozí, že sa tak dlho rozhoduje a vyberá ideálne varianty, až sa nakoniec nerozhodne vôbec alebo zvolí tú najmenej efektívnu."

S tým súhlasí aj country manager Pioneer Investments na Slovensku Miroslav Ovčarik: "Ženy zvyčajne zvažujú všetky aspekty investície, nielen výnos, a investujú s väčšou rozvahou ako muži. Pri rozhodovaní dávajú prednosť konzervatívnejším dlhodobým riešeniam s nižším, ale stálym výnosom. Za dôležitú pritom považujú aj flexibilitu pri zhodnocovaní prostriedkov (napríklad možnosť zmeniť výšku investovanej čiastky, na určitú dobu investovanie prerušiť a pod.). Poznám veľa úspešných žien, ktoré sa investíciám a investičnému sprostredkovaniu venujú profesionálne, a som presvedčený, že za muži v ničom nezaostávajú. "

V investovaní teda môžu byť úspešní ako muži, tak ženy, ide len o to začať. Pre vstup do sveta investícií pritom nie je nutné siahať do peňaženky tak hlboko, ako by možno niektorí očakávali. Okrem jednorazových investícií, ktoré bývajú zvyčajne vyššie, sa ponúka možnosť pravidelného investovania už od 30 eur.

Graf I) využívajú / využili by ste tzv. Rizikové investície s prísľubom vyššieho výnosu?

Zdroj: Pioneer Investments

01 - Modified: 2006-12-01 08:26:00 - Feat.: 0 - Title: Nezávislí experti odporučia stiahnutie jednotiek z Iraku
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/skola-investora, menuAlias = skola-investora, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:23