StoryEditor

Tajné dokumenty sa povaľujú po zásuvkách

06.06.2006, 00:00

Ochrana štátnych tajomstiev na úradoch stále pokrivkáva. Viac ako polovica kontrol Národného bezpečnostného úradu zameraných na utajované skutočnosti sa skončila pokutou. Jedenásť kontrolovaných subjektov spolu zaplatí približne 130-tisíc korún. Podľa riaditeľa kancelárie úradu Ivana Goldschmidta najčastejšie ide o chyby z nedbanlivosti. "Úradník si prečíta utajovaný dokument a namiesto toho, aby ho riadne zaevidoval, strčí ho do zásuvky. Keď potom príde kontrola, sami sa čudujú, čo všetko v tých zásuvkách majú."
Stereotypy z minulosti
Nejde pritom o prvé problémy. Bezpečnostný úrad na kontrole ešte nedávno na niekoľkých úradoch a ministerstvách zistil aj prípady, keď utajované skutočnosti dostali firmy bez toho, aby predložili potvrdenie o previerke. V inom prípade zase organizačné zložky pracovali s tajnými materiálmi, chýbala však osoba, ktorá by na prácu s nimi mala oprávnenie. Predseda výboru na kontrolu činnosti bezpečnostného úradu Robert Kaliňák vidí za chybami pri práci s utajovanými materiálmi pretrvávajúce stereotypy z minulosti. Vzniká tak podľa neho riziko, že sa dôležité informácie dostanú do nesprávnych rúk. "Som presvedčený, že kontrola úradu nenašla v zásuvkách nič závažnejšie ako vyhradené, alebo dôverné veci. Ak by to boli prísne tajné dokumenty, bolo by to horšie."
Priveľa tajností
Za najväčší problém v tejto oblasti považuje Kaliňák príliš veľké množstvo utajovaných informácií. "Mnohé úrady tento priestor úmyselne rozširujú, pretože nemajú záujem komunikovať o niektorých citlivých veciach." Goldschmidt mu dáva za pravdu -- úrad však nemá právomoc to ovplyvniť. "Zoznam utajovaných skutočností určuje vedúci organizácie."

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. máj 2024 09:23