StoryEditor

Odškodné rozdelí komisia

05.03.2007, 23:00
Pozostalých aj zranených po piatkovom tragickom nešťastí vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch čaká odškodnenie. Hoci ešte nie je jasný presný počet obetí, premiér Robert Fico už ohlásil ochotu vlády pomôcť. Potvrdil, že daným materiálom sa bude vláda zaoberať na zajtrajšom rokovaní. Objem vyčlenených peňazí a kritériá výberu ľudí, ktorí odškodnenie dostanú, v súčasnosti spracúva ministerstvo obrany.

Pozostalých aj zranených po piatkovom tragickom nešťastí vo Vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch čaká odškodnenie. Hoci ešte nie je jasný presný počet obetí, premiér Robert Fico už ohlásil ochotu vlády pomôcť. Potvrdil, že daným materiálom sa bude vláda zaoberať na zajtrajšom rokovaní. Objem vyčlenených peňazí a kritériá výberu ľudí, ktorí odškodnenie dostanú, v súčasnosti spracúva ministerstvo obrany. Hovorca rezortu Vladimír Gemela potvrdil, že sa tým zaoberá vyšetrovacia komisia. "V rámci tejto komisie pôsobia i právnici ministerstva, ktorí budú pri riešení otázok odškodňovania nápomocní. Zodpovednosť za odškodnenie však nesie samotná akciová spoločnosť." Nehodu zatiaľ neprežili traja ľudia, ďalších päť je stále nezvestných. Zranených bolo zhruba 40 osôb.
Peniaze od odborov aj mesta
Rovných 50-tisíc korún pozostalým rozdá aj Slovenský odborový zväz zamestnancov obrany. Predseda zväzu Marián Lacko tvrdí, že peniaze poskytne zo svojho sociálneho fondu. Finančnú výpomoc pritom prisľúbilo aj samotné mesto Nováky. Chce sa orientovať na ľudí, ktorým výbuchy zničili obydlie a iný súkromný majetok. Primátor mesta Dušan Šimka hovorí, že dal prísľub ľuďom, ktorí nemali svoj majetok poistený. Ostatní poškodení si už nechávajú preplácať škody na majetku cez poisťovne. Mesto Nováky chce okrem toho prispieť aj na účet na pomoc pozostalým, ktorý má zriadiť rezort obrany. Šimka zatiaľ odmietol konkretizovať, aká suma to bude. Má ju schváliť mestské zastupiteľstvo.
Vláda už odškodňovala
Odškodnenie vlády do nováckeho regiónu smerovalo aj nedávno. Pričinilo sa o to nešťastie v Bani Nováky z novembra minulého roka. O život prišli po zosuve pôdy štyria baníci. Vláda každému pozostalému odklepla milión korún. Išlo o tri pozostalé manželky a šesť detí. Odškodnené boli aj rodiny obetí po tragickej havárii vojenského lietadla AN-24 spred roka, kde zahynulo 42 slovenských vojakov vracajúcich sa z misie v Kosove. Vláda im celkovo rozdelila 57 miliónov korún. Plnú sumu určenú v zákone dostali všetky rodiny okrem pilota, ktorý sa podľa výsledkov vyšetrovania mal na leteckom nešťastí podieľať.

Čo hovorí zákon
-- jednorazové odškodnenie sa týka manžela, manželky alebo nezaopatreného dieťa poškodeného, ktorý zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania
-- predstavuje 730-násobok denného vymeriavacieho základu, najviac však milión korún na jedného pozostalého
-- nezaopatrené dieťa získa polovicu sumy jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky, súhrn súm odškodnenia pre všetky nezaopatrené deti nesmie presiahnuť sumu milión korún

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 08:13