StoryEditor

Kryť vás môže len ten, komu veríte

10.12.2006, 23:00
V polícii je 22-tisíc policajtov a väčšina sú statoční a dobrí chlapi. Prvý viceprezident Policajného zboru SR Michal Kopčik v rozhovore pre HN.
O prepojení policajtov na podsvetie sa hovorí hlasnejšie ako kedykoľvek predtým. Podozrenia potvrdila smrť podnikateľa z Polomky, kde vraždili aktívny policajný "kukláč" a dvaja bývalí policajti. Čo robíte s týmto problémom?
- Tento problém je celosvetový a týka sa aj najstarších a najvyspelejších krajín. Minimalizovať mieru takýchto nepríjemných skutočností je cieľom každého vedenia, a teda aj toho nášho, avšak v polícii je 22-tisíc policajtov a väčšina sú statoční a dobrí chlapi. Nemyslite si - nás policajtov prípady ako Polomka mrzia omnoho viac, pretože znevažujú to, čomu veríme a v mene čoho nasadzujeme vlastné krky. Je len málo situácií pri našej práci, kedy sa nám dostane pochvaly, no na druhej strane sme počas každodennej služby neustále konfrontovaní s nepreberným množstvom opačných, negatívnych reakcií. To však nemení nič na fakte, že všade - a nemusia to byť len kukláči - sa nájdu jednotlivci, ktorí znevažujú prácu polície tým, že sú prepojení na ľudí, ktorí páchajú trestnú činnosť. Sú však spustené veci, ktoré by mali tieto skutočnosti eliminovať.
Odhalia tieto opatrenia aj ľudí s kontaktmi na zločin, ktorí už dnes v polícii pôsobia?
- V prvom rade sa prijali opatrenia na to, aby výber nových policajtov bol taký, aby sa nám podarilo v čo najväčšej možnej miere už pri vstupe eliminovať akékoľvek podozrenie. Taktiež sa prijali opatrenia, aby sme dokázali preveriť činných policajtov, či tam nie sú prepojenia na ľudí, ktorí páchajú trestnú činnosť. Nie je to žiadna honba na čarodejnice. Kvalitne a zodpovedne sa budú robiť previerky, aby sa nikomu neuškodilo, ale aby to bolo skutočne objektívne. Ak o niekom povieme, že je prepojený na ľudí, ktorí páchajú trestnú činnosť a túto činnosť s nimi pácha, musí to byť preukázané, aby sme ľudí nepostihovali za niečie tvrdenie.
Sám ste v minulosti boli aj v špecializovanej policajnej jednotke. Ako ste prijali fakt, že v Polomke vraždil práve policajný kukláč?
- Ja som bol v tej skupine policajtov, ktorí boli prví, keď sa zakladali tieto policajné útvary. Vtedy tu panoval veľký entuziazmus, pretože to bolo niečo nové. Tak ako sa to potom postupne vyvíjalo, došlo v určitých prípadoch k tomu, že niektorí jednotlivci mali toto prepojenie na tých ľudí, ktorí páchajú trestnú činnosť. O nikom neviete na začiatku povedať, že neskôr bude páchať trestnú činnosť. Všetko sa to vyvíja. Môžu sa robiť rôzne opatrenia, ale nikdy sa tomu nedá úplne zabrániť. Dá sa len zabezpečiť, aby sa to znížilo na najnižšiu možnú úroveň. To, že sa policajti spoja s "druhou stranou", sa jednoducho nedá vylúčiť. Sú to rôzne aspekty - hlavne morálne. Ak ja robím určitú prácu, tak sa nedá povedať, že ju robím len osem hodín, a potom už nie som policajt. Ak som raz policajt, tak som policajt stále.



Ako je možné, že sa takíto ľudia dostanú do polície?
- Nadriadení nemôžu strážiť svojich ľudí vo voľnom čase. To je ich voľba - alebo športujú, alebo sa stretávajú s ľuďmi, ktorí páchajú trestnú činnosť. V tom prípade však vznikajú väzby, kde už sú na týchto ľudí čoraz viac prepojení. Potom sa stáva, že to už niekedy nevedia rozlíšiť. Nie je to tak, že by si ľudia páchajúci trestnú činnosť vytypovali človeka a pretlačili ho do špecializovaných zložiek. To sa nedá. A hlavne v týchto útvaroch, kde musia spĺňať určité kritériá. To nie je iba to, že je kukláč. Musí to byť človek, ktorý ovláda určité zručnosti, je na tom fyzicky dobre, alebo je v istom smere špecialista. Morálne hľadisko rozhodne, či sa človek spojí s druhou stranou, alebo nie.
Poznali ste osobne ľudí, ktorí dostali ponuky, alebo dokonca so zločinom spolupracovali?
- Možno som mal šťastie, ale ja som nebol v blízkosti takýchto ľudí. Časom som získal určité informácie, ale tiež to boli slová, a nie dôkazy. K týmto ľuďom už kolegovia pristupujú s určitou opatrnosťou. Malo by to byť tak, že ak sú podozrenia, v prvom rade by tieto informácie mali preveriť spolupracovníci a priami nadriadení a ďalej sledovať, či sa to potvrdzuje, alebo nie. Základné indikátory toho, či ten človek pácha nejakú trestnú činnosť, alebo je na takých ľudí napojený, existujú. Všetky tieto aspekty musia sledovať priami nadriadení, ktorí s týmito ľuďmi prichádzajú dennodenne do kontaktu. Nie je nič horšie ako policajt, ktorý pácha trestnú činnosť.
Je vôbec podľa vás reálne, aby sa kukláči ustrážili medzi sebou a v prípade podozrenia informovali vedenie?
- Samozrejme. Ak sú v jednotke podozriví ľudia, postupne sa dostávajú na okraj a na dôležité zásahy sa jednoducho nevyberajú. Keď viem, že mi niekto má kryť chrbát, nevezmem si do skupiny človeka, ktorému nedôverujem. Sú to totiž ľudia, od ktorých závisí môj život.
Minister vnútra Robert Kaliňák podľa vášho predchodcu Jaroslava Spišiaka zabránil tomu, aby sa do vedenia polície dostali ľudia s napojením na podsvetie. Máte aj vy informácie, že boli takéto tlaky?
- Nemám o tom informácie. Ak to pán Spišiak povedal, asi mal informácie od pána ministra.
Vylučujete, že by sa tam takíto ľudia dostali?
- Za seba môžem povedať, že nie som osoba, ktorá by patrila do tejto skupiny. Fakticky sa vymenili traja ľudia - prezident, prvý viceprezident a viceprezident. S pánom prezidentom a viceprezidentom už spolupracujem dlhšie a v rámci tejto spolupráce môžem povedať, že na svojich miestach sú oprávnene.
V policajnej cele nedávno pár dní "strávili" aj prominenti - veľkopodnikateľ Ladislav Rehák a advokát Ernest Valko. Dáva si polícia väčší pozor, keď pripravuje akciu týkajúcu sa takýchto ľudí?
- Náš právny systém neumožňuje polícii posudzovať, či ide o dôležitých ľudí, alebo obyčajného občana. Postupuje vždy podľa zákona o Policajnom zbore a trestných kódexov. Vždy sú vypočutí svedkovia, poškodení, zbierajú sa dôkazy, a potom sa vyhodnotí situácia a robia sa ďalšie postupy. Po ukončení všetkých potrebných úkonov vyšetrovateľ posúdi či dôkazy indikujú spáchanie trestného činu, a ak áno tak odstúpi spis príslušnej prokuratúre, ktorá v rámci súdneho systému koná ďalej.
Súd však odmietol na Reháka a Valka uvaliť vyšetrovaciu väzbu. Ako ste to vnímali?
- Rešpektujeme rozhodnutie nezávislých súdov. Nás zaujíma či práca polície bola efektívna a profesionálna a aby bolo všetko urobené v súlade so zákonmi.
Súd reagoval pomerne skepticky na dôkaznú situáciu. Sudkyňa krajského súdu má obavy, že trestné stíhanie sa nemusí skončiť tak ako začalo vo vzťahu ku všetkým obvineným...
- To je názor súdu. Ak by tam bola zlá dôkazná situácia, určite by sa s uznesením vyšetrovateľa nestotožnila prokuratúra. Tá sa však s uznesením stotožnila.
Čo ak sa však podozrenia nepotvrdia a vy budete musieť niesť dôsledky?
- To, či sa potvrdia, alebo nepotvrdia, rozhodne súd. Našou prácou je retrospektívne vyšetriť skutok, tak, aby sa naše zistenia čo najbližšie približovali ku skutočnosti. No a ak ide o trestnú činnosť, zastaviť ju a urobiť kroky, smerujúce k minimalizovaniu rizika, aby sa táto a súvisiaca trestná činnosť neopakovala. Je to mravenčia práca pozostávajúca zo zbierania dôkazov a indícií. Túto dôkaznú situáciu a celkové postupy potvrdí prokuratúra a ja si myslím, že to je zákonný postup. Neviem, že by malo byť v trestných kódexoch vyvodzovanie dôsledkov voči polícii. Neviem, prečo by polícia mala znášať dôsledky, ak si robí svoju prácu v medziach zákona.
Jaroslava Spišiaka mnohí vnímali ako symbol boja proti mafii. Po jeho odchode sa veľa očakáva aj od vás. Ako to nesiete?
- Je to v prvom rade očakávanie, aby som si svoju prácu robil dobre. Aby sa mi darilo eliminovať zločinnosť - nielen organizovanú, ale aj takú, ktorá sa dotýka ľudí v ich bežnom živote.
Neprekáža vám porovnávanie s pánom Spišiakom?
- Porovnávaniu sa nevyhne nikto, či je to v rámci polície, bežného života, alebo vo firme. Vždy keď dôjde k výmene na určitých postoch, ľudia hodnotia a porovnávajú. Ak budem tak dlho vo funkcii ako bol pán Spišiak, potom sa dá porovnať, kto toho koľko urobil.
Ako vás prijali dovtedajší Spišiakovi ľudia?
- Doteraz sa neurobili žiadne personálne výmeny. Nerozdeľujem ľudí podľa toho, za koho éry prišli. Riadime sa podľa toho, ako robia svoju prácu - a to je beh na dlhé trate. To je jedno z hodnotiacich kritérií. Prešiel už dosť dlhý čas, čo som vo funkcii a neboli urobené personálne zmeny.
Spišiakovi sa viackrát vyhrážali likvidáciou. Zaznamenali ste už aj vy nejaké vyhrážky?
- Ja som tento problém nemal ani v minulosti a nemám ho ani teraz.
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 03:42