StoryEditor

Fico sa chválil

Ekonomika ide vysokým tempom. Investori prichádzajú. Korune sa darí. "Ešte sme aj ľuďom dali za 150 dní vládnutia toľko, čo predchádzajúca vláda neurobila za celých osem rokov," vyhlásil premiér Robert Fico .

Ekonomika ide vysokým tempom. Investori prichádzajú. Korune sa darí. Za tým všetkým je podľa premiéra Roberta Fica vláda na čele so Smerom. "Ešte sme aj ľuďom dali za 150 dní vládnutia toľko, čo predchádzajúca vláda neurobila za celých osem rokov," vyhlásil na sobotňajšom slávnostnom sneme strany. Hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth oponuje: "Je to absolútny nezmysel. Hospodársky rast nemôže súvisieť s krokmi súčasnej vlády, ale minulej."
Koho to je zásluha?
Tóth pripomína, že rekordný HDP zabezpečuje množstvo zahraničných investícií, ktoré sa podarilo na Slovensko pritiahnuť Dzurindovej vláde. Ide najmä o automobilový priemysel. Rovnako dobre na ekonomiku podľa neho vplýva rovná daň z dielne rezortu financií pod vedením Ivana Mikloša.
Posilnenie koruny zasa podľa analytika výrazne ovplyvňuje fakt, že súčasná vláda zvolila stratégiu minulej, keď sa rozhodla pokračovať v spĺňaní maastrických kritérií na prijatie eura v roku 2009. Podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič na rozdiel od svojho šéfa priznáva určitú zásluhu aj svojim predchodcom. Najmä to, že rozbehli reformné kroky. "Niekto niečo zasial, ale iní to zalievajú." Pripomína, že aj súčasnú garnitúru množstvo ekonómov, predovšetkým zahraničných, chváli za rozvojový program a systémové zmeny v prospech obyčajných ľudí. Tóth na margo toho však upozorňuje, že Ficov kabinet mal pri nástupe výhodu v tom, že po zmene vlády už nebolo treba "uťahovať si opasky", ako to bolo pri Dzurindovej vláde.
Späť do lona socialistov
Fico sa na sneme pochválil aj ďalším pozitívom pre jeho stranu. Smer by sa mal vrátiť do lona európskych socialistov. Fico je presvedčený, že sa tak stane už v máji budúceho roka. Eurosocialisti v októbri pozastavili členstvo Smeru na desať mesiacov - dôvodom bola koaličná spolupráca so SNS. Fico včera národniarov označil za stabilizujúci prvok v koalícii.
Podpredseda socialistickej frakcie v Európskom parlamente Hannes Swoboda však označuje Ficov optimizmus za predčasný. Na to, aby mohli odblokovať Smeru pozastavené členstvo, je podľa neho potrebný ďalší dialóg. "Nehovorím, že to nie je možné, ale v tejto chvíli je príliš skoro hovoriť o tom, či to bude reálne." Pripomína, že vláda urobila zopár dobrých krokov, ale spolupráca so Slotovou stranou je pre eurosocialistov stále hendikepom. "Vieme, že ho teraz nezvolili za starostu Žiliny. Takže budeme pozorne sledovať, akú politiku bude ďalej robiť."

Čím sa Robert Fico pochválil
- nižšia DPH na lieky
- zrušenie poplatkov u lekára
- vianočné príspevky pre dôchodcov

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 23:34