StoryEditor

Mojžiš vz. Rusko: Koniec podozrení

04.04.2005, 00:00
Predseda ANO Pavol Rusko sa zbavil podozrenia v ďalšej zo šestice "svojich" káuz. Po tom, čo polícia zastavila stíhanie v prípade údajného vydierania šéfa elektrární Miroslava Rapšíka, skončilo teraz rovnako aj vyšetrovanie jedného zo série prípadov údajného vydierania a nátlaku voči podnikateľovi Františkovi Mojžišovi.

"Prokuratúra sa stotožnila so záverom vyšetrovateľa, podľa ktorého skutok nie je trestným činom," potvrdila HN hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Svetlana Husárová. O čo v tejto kauze išlo? Podľa Mojžiša ho mal Rusko po voľbách v roku 1998 nútiť, aby na náklady svojej firmy Drukos uhradil dvojici zabávačov Jozefovi Pročkovi a Miške Marienkovej odmenu - stavebné práce na dome, resp. auto - za ich účasť na predvolebnej kampani SOP. Drukosu tak mala vzniknúť škoda 3,6 milióna Sk. V opačnom prípade bol Rusko údajne pripravený zdiskreditovať Mojžiša cez "svoje" médiá (TV Markíza). Obvinenie označil šéf ANO viackrát za hlúposti. "Iba sa potvrdili jeho slová, že ide o vymyslenú diskreditačnú kampaň a všetky tieto obvinenia boli umelo vykonštruované proti jeho osobe," doplnil hovorca ANO Juraj Puchý. Svedok však na obvinení trvá. "To sa nerobí tak, že od tej osoby dostanete papier s pečiatkou, podpisom a oznámením: vydieram ťa! To sa robí medzi štyrmi očami," reagoval pre HN Mojžiš. Pripomeňme, že podľa informácií HN bolo zastavené vyšetrovanie aj v ďalšom prípade - Rusko mal v roku 2001 tlačiť na Mojžiša, aby Drukos dal 9 miliónov vznikajúcej ANO.
Ešte v roku 2003 zamietol vtedajší generálny prokurátor Milan Hanzel návrh vyšetrovateľa, aby NR SR umožnila trestné stíhanie Ruska (v tom čase bol poslancom). Podľa Hanzela na to už vtedy chýbali dôkazy a aktuálny verdikt o zastavení stíhania iba potvrdil opodstatnenosť jeho postupu. "Mali sme jednoznačne pravdu." Bývalý generálny prokurátor zároveň prízvukuje - Rusko po nástupe do vlády prišiel o imunitu, a vyšetrovateľ ho mohol predsa kedykoľvek obviniť. Doteraz sa tak kvôli žiadnemu skutku nestalo. "Čiže tie informácie sú vágne," dodáva Hanzel.
Trestné stíhanie (vo veci) na základe Mojžišových výpovedí tak pokračuje už iba v troch prípadoch.

Prípady spájané s menom Pavla Ruska

- Vydieranie šéfa elektrární Rapšíka - stíhanie zastavené v roku 2003, samotný Rapšík vyvrátil, že by ho niekto vydieral.
- Odmeny od Drukosu pre zabávačov za podporu SOP - stíhanie zastavené.
- 9 miliónov pre ANO (bola údajne podpísaná fiktívna zmluva o reklamnom čase, ktorý však Drukos nikdy nedostal) - stíhanie údajne zastavené, prokuratúra sa oficiálne vyjadrí tento týždeň.
- Podozrenie z podvodu za 400-tisíc dolárov pri predaji podielu R-Media Mojžišovi (Rusko mal Mojžiša donútiť, aby podpísal fiktívnu sprostredkovateľskú zmluvu) - vyšetruje sa, naše orgány požiadali o právnu pomoc Cyprus, kam boli doláre údajne prevedené.
- Pôžička 100 miliónov Sk pre istú firmu (pre Drukos bola údajne ekonomicky nevýhodná) - stíhanie pokračuje.
- Zmluvy za reklamné služby (Mojžiš mal platiť 30 miliónov za reklamu, ktorú nikdy nedostal) - stíhanie pokračuje.
Zdroj: HN

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 04:23