StoryEditor

Nové občianky odbúrajú byrokraciu

Koniec behania po úradoch. Komunikácia so štátnou správou cez počítač. Elektronické podpisovanie úradných dokumentov. Takýto komfort by mal občanovi priniesť nový občiansky preukaz so zabudovaným elektronickým čipom.

Koniec behania po úradoch. Komunikácia so štátnou správou cez počítač. Elektronické podpisovanie úradných dokumentov. Takýto komfort by mal občanovi priniesť nový občiansky preukaz so zabudovaným elektronickým čipom. Podľa štúdie, ktorú pripravil rezort vnútra, by na čipe mal byť aj tzv. zaručený elektronický podpis. Nové preukazy by sa mali začať vydávať už od júla tohto roka. "Elektronický podpis je jedným zo základných predpokladov na realizáciu a využívanie e-governmentu na Slovensku," povedal pre HN Marek Mišečka z komunikačného odboru rezortu vnútra.

O 70 miliónov viac
Verejná správa poskytuje občanovi približne tisíc druhov služieb. Podľa riaditeľa odboru pre medzinárodnú, medzirezortnú a regionálnu spoluprácu na ministerstve dopravy Tibora Pappa by sa každá z nich mala dať vybaviť elektronickou formou už v priebehu niekoľkých rokov. "Prvé chceme spustiť časovo náročné úlohy, akou je napríklad registrácia vozidiel, aby ľudia nemuseli celý deň stráviť na dopravnom inšpektoráte."
Takéto riešenie by si vyžadovalo aj zvýšené náklady. Nahrávanie dodatočných informácií do čipu by projekt eurodokladov predražilo o vyše 70 miliónov korún. Nové občianske preukazy pritom majú stáť približne miliardu korún. Júlové vydávanie občianskych preukazov na istý čas skomplikovalo pozastavenie tendra. Jeden z uchádzačov totiž namietal, že podmienky verejnej súťaže sú šité na mieru konkrétnemu dodávateľovi. "Úrad pre verejné obstarávanie námietku minulý týždeň zamietol a tender môže pokračovať," informoval Mišečka.

(Ne)zaujímavý e-podpis
Občania by podľa štúdie ministerstva vnútra mali dostať na výber, či chcú "obyčajný" preukaz alebo elektronický. Elektronický podpis budú vydávať akreditované certifikačné autority - napríklad Národný bezpečnostný úrad. Podľa Ivana Goldschmidta z úradu bude elektronický preukaz pravdepodobne drahší. Cenu však odhadnúť nevedel. "Dnes stojí elektronický podpis približne 3-tisíc korún na začiatok a ročne ďalších osemsto korún. Ak by sa to robilo plošne, cena by išla určite dole." Papp upozorňuje, že záujem občanov závisí od množstva služieb, ktoré sa budú dať vybaviť elektronicky. "Kvôli dvom-trom veciam sa to ľuďom veľmi nevyplatí. Ak ich bude sto, bude to stáť za to. Tak totiž ušetria niekoľko dní v roku, ktoré by inak strávili behaním po úradoch." Podľa Juraja Sabaku z Rady vlády pre informatizáciu spoločnosti by bolo lepšie, ak by boli elektronické všetky preukazy. "Výrobné náklady sa štátnej správe určite vrátia v tom, že budú občania komunikovať elektronicky. Takéto transakcie sú vždy lacnejšie ako papierové." Sabaka tvrdí, že štát by tak mohol ušetriť až stovky miliónov korún. "A to sú len náklady spojené s tlačením a posielaním papierov, takto by sa dali ušetriť aj pracovné miesta."

Internet v zdravotníctve využívajú najmä poisťovne
Elektronická komunikácia bude možná aj v zdravotníctve. Cez počítač sa bude možné objednať u lekára a v nemocnici, alebo vybaviť záležitosti okolo zdravotného poistenia. Predpokladá materiál Cestovná mapa zavádzania elektronických služieb verejnej správy. Projekt by mal stáť viac ako 200 miliónov korún. Príslušná štúdia mala byť hotová už na konci minulého roka. Rezort zdravotníctva však o nej bližšie informácie nemá. "Gestorské ministerstvo dopravy objednalo externých konzultantov, ktorí ich majú urobiť. Výsledky by sme mali mať čoskoro," dodal Farkašovský.
Osobný účet poistenca majú zdravotné poisťovne povinnosť viesť aj v elektronickej podobe - a to už od začiatku tohto roka. Klienti tak majú možnosť skontrolovať si výdavky poisťovne na starostlivosť o ich osobu. Zdravotná poisťovňa Dôvera ho zaviedla ako jedna z prvých ešte koncom roka 2004. Samozrejmosťou je elektronická podateľňa, cez ktorú môžu klienti podávať výkazy preddavkov poistného na zdravotné poistenie a "sťahovanie" niektorých formulárov z internetu. Poisťovňa Sideria umožňuje navyše svojim klientom vyhľadať si cez internet zmluvného lekára či požiadať o odporúčanie zdravotníckeho zariadenia. Platitelia poistného môžu zase cez internet posielať mesačné výkazy a získať množstvo ďalších tlačív.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 19:16