StoryEditor

Koaliční poslanci napadli vysokoškolskú novelu

13.06.2007, 00:00
Autor:
SITASITA
Koaliční poslanci Mojmír Mamojka zo Smeru-SD a Katarína Tóthová z ĽS-HZDS kritizovali vysokoškolskú novelu z dielne ministra školstva Jána Mikolaja.

Počas rokovania ústavnoprávneho parlamentného výboru sa postavili na stranu opozičných poslancov. Pridal sa k nim aj poslanec Jaroslav Paška zo SNS, ktorá do funkcie nominovala Mikolaja.
Problémové poplatky
Poslanec za KDH Daniel Lipšic upozornil, že novela nerieši vyberanie peňazí od študentov vysokých škôl cez rôzne občianske združenia či nadácie. Nepáči sa mu, že štát chce vyplácať dotácie na externistov len vtedy, ak sa vysoké školy rozhodnú nevyberať od nich poplatky za štúdium. Podľa neho školy neupustia od toho, aby brali peniaze od študentov prostredníctvom tretích osôb. "Školám nič nebráni, aby nešpekulovali a neobchádzali zákon," dodal Lipšic. Myslí si, že práve naopak, v týchto praktikách budú pokračovať, aby neprišli o dotácie. S Lipšicom súhlasila aj Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS. Za absurdné označila, že "návrh spoplatňuje externé štúdium, aby zlegalizoval stav, ale pritom to nezvládli vyriešiť". Paška vyhlásil, že treba nájsť mechanizmus, ako školám zabrániť vyberať poplatky takýmto spôsobom.
Povinné spoplatnenie
Tóthová povedala, že spoplatnenie by malo byť určené v novele ako povinnosť. Ako problém vidí aj to, že študenti nebudú mať motiváciu, aby sa búrili neplatiť tretej osobe. Mamojka považuje návrh novely za antivysokoškolský. Podľa neho novela je "ťažko chorý pacient". O novele by mali poslanci rokovať na najbližšej schôdzi. Ak ju schvália, zmeny by mali byť účinné od 1. septembra. Novela zavádza poplatky pre externistov.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 21:08