StoryEditor

Rizko na našich cestách sa znižuje

Slovenské cesty sú čoraz bezpečnejšie. Vlani po dopravných nehodách zahynulo 560 ľudí, s ťažkým zranením vyviazlo 1 962. "Obidve čísla sú od vzniku samostatnej Slovenskej republiky najnižšie," vyhlásil včera minister vnútra Vladimír Palko. V porovnaní s rokom 2004 klesol počet smrteľných nehôd o trinásť a v prípade ťažkých zranení o desať percent. Výrazné zlepšenie nastalo aj pri ľahko zranených osobách -- ich počet medziročne klesol o sedem percent. Palko upozorňuje, že príčiny nehôd sa napriek tomu nemenia. Naďalej dominuje nesprávny spôsob jazdy, neprimeraná rýchlosť a ignorovanie prednosti v jazde. V priemere každému 23. vinníkovi dopravnej nehody policajti namerali alkohol v krvi.
Nezaspať na vavrínoch
Minister vidí za úspechmi množstvo celoplošných dopravno-bezpečnostných akcií. V minulom roku pomohlo šesť akcií Jastrab, ale aj využívanie špeciálne upravených policajných áut na meranie rýchlosti jazdy. "Množstvo opatrení hodlám presadiť aj v budúcnosti, v tomto volebnom období sa ich už pravdepodobne nepodarí prijať," naznačil Palko. Chce sprísniť postihy za rýchlosť -- ak ju niekto prekročí o 30 km/h v obci a o 50 km/h mimo nej, príde o vodičský preukaz. V pláne má aj preskúšavanie vodičov, ktorí opakovane páchajú priestupky, či ďalšie bezpečnostné akcie.
Cieľ: ešte menej mŕtvych
Znížiť do roku 2010 úmrtnosť na cestách o polovicu -- takýto cieľ si stanovila Rada vlády pre bezpečnosť cestnej premávky. Na našich cestách by tak malo v budúcnosti zomrieť menej ako 305 ľudí ročne. "Vzhľadom na rastúci počet automobilov a stav našich ciest je to veľmi ťažký záväzok," reagoval pre HN prezident Národného automotoklubu Juraj Smrečan. Pripomenul, že každoročne pribudne na našich cestách približne 100-tisíc áut. Takmer z 18-tisíc kilometrov ciest však diaľnice tvoria len 316 kilometrov. "Slovensko sa doslova dusí pod dopravou." Hovorca ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Tomáš Šarluška však ubezpečuje: "Urobíme všetko pre to, aby sme tento cieľ splnili." Pripomenul, že už vo štvrtok začína mediálna kampaň zameraná na používanie bezpečnostných pásov v spolupráci s STV a Rádiom Expres. Trikrát denne budú cestujúcich nabádať, aby sa pripútali pásom. Rada pripravuje aj rozprávkový televízny seriál pre deti, ktorý má slúžiť dopravnej výchove.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 06:43