StoryEditor

Volebné zaujímavosti

03.12.2006, 23:00

Zmizlo občerstvenie
Polícia počas volieb nezaznamenala závažné porušenie verejného poriadku. "Preverili sme niekoľko desiatok podnetov od občanov, nič vážne sa však nepotvrdilo," reagoval hovorca Prezídia Policajného zboru Viktor Plézel. Skôr úsmevne ako vážne vyznieva krádež v bratislavskej Rači v Knižkovej doline. V noci z piatka na sobou sa neznámy páchateľ vlámal do objektu, kde sa nachádzala volebná miestnosť. Dovnútra sa zlodej našťastie nedostal. Ukradol iba občerstvenie pripravené pre členov komisie.

Nádejní poslanec zbil voličku
Jeden z kandidátov na poslanca mestského zastupiteľstva v Prievidzi údajne fyzicky napadol svedkyňu svojej podvratnej činnosti. Nádejní poslanec mal zaútočiť na ženu, ktorá ho pristihla pri vhadzovaní hanlivých pamfletov na niektorých primátorských kandidátov do poštových schránok. Incident vyšetruje polícia. Kvôli komunálnym voľbám bolo v pohotovosti až do odovzdania posledných výsledkov Ústrednej volebnej komisii približne 6-tisíc policajtov.

Volebná miestnosť pod paľbou
Streľba zo vzduchovky na volebnú miestnosť. Aj tomu museli čeliť členovia jednej volebnej komisie v Banskej Bystrici. "Predpokladáme, že to nemalo súvis s voľbami," povedal pre TASR hovorca polície Martin Korch. Strely mali podľa policajných expertov široký rozptyl a nízku rýchlosť. "Našťastie neboli nebezpečné ani pre členov komisie, ani pre voličov," dodal Korch. Streľba pritom patrila podľa neho k jedinému závažnému incidentu, ku ktorému došlo počas tohtoročných komunálnych volieb.

Obvinení nehlasovali
Možnosť zúčastniť sa na komunálnych voľbách nevyužil ani jeden z dvojice obvinených, ktorí tak mohli urobiť. "Obvinený, ktorý je vo výkone väzby v Nitre, sa písomne vyjadril, že svoje právo neuplatní," informoval včera TASR sekretariát riaditeľky nitrianskeho ústavu. "Obvinený, ktorý je vo výkone väzby v Leopoldove, si písomnú žiadosť nepodal," konštatovala predsedníčka príslušnej komisie Oľga Blašková. Z celkového počtu 2 243 ľudí vo výkone väzby mohli hlasovať iba títo dvaja.

Volebná komisia prešla sto kilometrov
Volebná komisia v Hornej Marikovej musela počas volebnej soboty absolvovať na pochôdzke za voličmi vyše sto kilometrov. Z vyše 600 oprávnených voličov sa totiž 69 rozhodlo, že bude voliť do prenosnej urny. Keďže dedina v Považskobystrickom okrese sa skladá asi zo stovky osád, vzdialenosti medzi domami sú veľké. V niektorých osadách žijú podľa predsedníčky volebnej komisie Nadeždy Vlčkovej iba dvaja-traja ľudia.

Milionári vďaka voľbám
Neúspešný kandidát na primátora Bratislavy Marian Kočner dodržal predvolebný sľub. Po zatvorení volebných miestností -- tak ako sľuboval v predvolebnej kampani -- vyžreboval troch nových milionárov. Podmienkou bolo odoslanie SMS-správy. Rovný milión získali za účasť na voľbách dve ženy a jeden muž. Finančne si tak vďaka komunálnym voľbám prilepšila rozvedená matka s 15-ročným synom, mladá slečna pred svadbou a 50--ročný grafik.

Samovražda sa podpísala pod účasť
Komunálne voľby vo Štvrtku na Ostrove v Dunajskostredskom okrese mali trpkú príchuť. Obyvatelia tejto obce nevolili starostu, hoci pôvodne mali o tento post záujem dvaja kandidáti. Jediný uchádzač o starostovské kreslo sa kandidatúry vzdal po tragickom úmrtí svoje protikandidátky, doterajšej starostky obce. Tú našli necelý týždeň pre voľbami mŕtvu v kancelárii obecného úradu -- podľa doterajších zistení polície sa starostka obesila. Tragická udalosť sa podpísala aj pod nižšiu volebnú účasť. Vo volebnej miestnosti vládla mĺkva atmosféra.

V Dolnej Strede hlasovali aj o vrakovisku
Obyvatelia Dolnej Stredy pri Seredi sa okrem komunálnych volieb mohli zúčastniť aj na miestnom referende. Hlasovanie vyhlásila obecná samospráva v súvislosti s problémom okolo výstavby firmy na likvidáciu áut a autovrakov v blízkosti obytnej zóny obce. V plebiscite mali rozhodnúť o tom, či bude v obci Spracovateľské centrum druhotných surovín.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 00:46