StoryEditor

Polícia možno chytila teroristu

23.06.2006, 00:00

Slovenská polícia má možno v rukách teroristu, ktorého po celom svete hľadá Interpol. "V rámci rutinných previerok sme zistili, že meno jednej zo zadržaných osôb figuruje na zozname hľadaných teroristov," informoval HN hovorca policajného prezídia Martin Korch. Polícia zadržala skupinu štyroch nelegálnych migrantov, ktorí na Slovensko prišli z Bangladéša. Jeden z nich sa volá rovnako ako hľadaný terorista. Špeciálna protiteroristická jednotka polície teraz zisťuje, či to je jedna a tá istá osoba alebo ide len o zhodu mien. Odpoveď by mala dostať od Interpolu v priebehu niekoľkých dní. "Dovtedy sa k tomu ďalej nebudeme vyjadrovať," dodal Korch.
Viac nepovedala ani tajná služba. "Nebudeme sa k tomu vyjadrovať," reagoval hovorca SIS Vladimír Šimko. Tajná služba monitoruje situáciu v utečeneckých táboroch. Zadržaní Bangladéšania chceli cez Slovensko pokračovať ďalej na zapád. Podľa informácií HN nemali pri sebe žiadne doklady, prezradili len svoje mená.
Bangladéš je označovaný za umiernenú a tolerantnú moslimskú krajinu. V posledných rokoch tu však silnie náboženský extrémizmus. Koncom februára tohto roka napríklad v Dháke odsúdili 22 moslimských radikálov na trest smrti za viac ako 400 bombových útokov.

Slovensko a osoby prepojené na terorizmus:
1992 až 1995
-- Jeden z blízkych spolupracovníkov teroristu bin Ládina Wahid El Hage kúpil v Martine niekoľko traktorov a náhradné diely.
2001 -- V Piešťanoch v júli zadržali troch členov írskej militantnej skupiny Pravá Írska republikánska armáda (Real IRA) pri pokuse získať na území Slovenska zbrane.
2002 -- V novembri vo Veľkej Británii zadržali člena alžírskej teroristickej skupiny Rabaha K. Ten sa pred tým asi rok ukrýval na Slovensku s falošným pasom. Slovenská polícia a tajná služba jeho pohyb monitorovala.
2004 -- Šéf SIS Ladislav Pittner informoval, že "teroristické organizácie napojené na sieť Al-Kajdy zvyšujú svoje aktivity aj s dosahom na záujmy a teritórium Slovenska". SIS zaznamenala u nás kontakty na Salafistickú skupinu pre kázanie a boj, palestínsky Hamas, libanonský Hizballáh, separatistický Slobodný a demokratický kongres Kurdistanu a na extrémistickú skupinu Hib at-Tahrír.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. máj 2024 14:15