StoryEditor

Odporúčanie cirkvi môže pomôcť "nehodným"

29.05.2006, 00:00
Zdravé manželstvá a rodiny. Ochrana života od počatia po prirodzenú smrť. Dodržiavanie nedeľňajšieho pokoja. Tieto kritériá odporúčajú biskupi veriacim pri parlamentných voľbách.
Zdravé manželstvá a rodiny. Ochrana života od počatia po prirodzenú smrť. Dodržiavanie nedeľňajšieho pokoja. Tieto kritériá odporúčajú biskupi veriacim pri parlamentných voľbách. "Je morálna povinnosť voliť takých politikov, ktorí nie sú proti náboženstvu, cirkvi a hodnotám, ktoré hlása," zdôraznil pre HN predseda Konferencie biskupov Slovenska František Tondra.
Cirkev neradí veriacim, aby volili konkrétny politický subjekt. "Každá strana, myslím, z toho listu vycíti, či sa jej to týka alebo nie." Odporúčania ako postupovať vo voľbách dávala cirkev aj v minulosti. Pred štyrmi rokmi arcibiskup Ján Sokol vyzýval veriacich, aby volili kresťanov - katolíkov, ktorí sú dobrými vlastencami. "Nebudem voliť takú stranu, ktorej vodca cez svoju televíziu znemravňuje náš národ a najcennejšiu vrstvu - mládež," napísal Sokol do letáčikov s názvom Modlitba pred voľbami, ktoré sa objavili v kostoloch. Podľa analytikov však podobné výzvy nemali nikdy výraznejší efekt: skôr mobilizovali prívržencov kritizovaných strán.

Pomoc kresťanom
Väčšina veriacich usmernenie od cirkvi víta. "Je veľmi dobré, ak biskupi kresťanom trošku pomôžu, povedia im, za čo sa majú postaviť a čo brániť. Keď sa kráča po boku pána Ježiša a plníme jeho odporúčania na verejnosti vo svojom živote, ukážeme aj ostatným správnu cestu," tvrdí pani Jarmila, ktorá si obsah pastierskeho listu vypočula na omši v kostole v bratislavskom Ružinove. Pán František dodáva, že by bolo dobré, ak by sa ľudia týchto odporúčaní držali. "Myslím si, že cirkev musí dať nejaké odporúčanie. Je však na človeku, čo si zvolí. Nikto len kvôli pastierskemu listu nezmení názor o 180 stupňov," hovorí pani Želmíra.
Podpredseda Smeru-sociálna demokracia Dušan Čaplovič víta, že cirkev vyzvala ľudí na účasť vo voľbách, odporúčania ako voliť však podľa neho neboli potrebné. "Ani jedna politická strana vrátane KDH, SMK a SDKÚ nespĺňa tieto kritériá. Občania sa s tým aj tak vyrovnajú po svojom."

Rizikové poradenstvo
Analytici upozorňujú: Výzva biskupov sa môže minúť účinkom. "Väčšina ľudí má na politiku vyhranený názor a ani odporúčanie biskupov na ňom nič nezmení. Z hľadiska účasti to môže práve, naopak, posilniť strany, ktoré presadzujú tie kritizované princípy," tvrdí sociológ Pavel Haulík. Pastiersky list podľa neho osloví najmä približne desať percent voličov, ktorí by svoj hlas aj tak dali KDH.
Marušiak dodáva, že aj v minulosti, keď sa cirkev pokúsila takto ovplyvniť rozhodovanie veriacich, malo to pre kresťansky orientované strany skôr kontraproduktívne účinky. "Voličov to veľmi neovplyvní, no môže to trošku pozmeniť názory politických elít, ktoré si možno netrúfnu niektoré otázky presadzovať tak razantne, ako to hlásajú v rámci predvolebnej kampane."
Člen predsedníctva KDH Pavol Abrhan zdôraznil, že je prirodzené, že sa KDH ako kresťanská strana snaží tieto hodnoty presadzovať aj vo svojom politickom programe. "Nič nebráni, aby takisto konali aj iné politické strany, ktoré nesú v názve slovo kresťanské."
Výzvu na účasť vo voľbách pripraví pravdepodobne aj evanjelická cirkev na Slovensku. "Nemôžem vylúčiť, že prijmeme aj isté odporúčania, ale predpokladám, že to bude najmä povzbudenie, aby ľudia išli k voľbám," povedal pre HN generálny biskup evanjelickej cirkvi Július Filo.

Obyvateľstvo podľa vierovyznania
Rímsko-katolícka cirkev 68,9
Evanjelická cirkev augs. Vyznania 6,9
Grécko-katolícka cirkev 4,1
Reformovaná kresťanská cirkev 2
Pravoslávna cirkev 0,9
Iné 4,2
Bez vyznania 13
Zdroj: ŠÚ SR
01 - Modified: 2003-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nový zákon 02 - Modified: 2003-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nevylučujú ďalší štrajk 03 - Modified: 2003-03-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zmenia predstavenstvo elektrární
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 23:17