StoryEditor

Neprijali vás na vysokú školu? Šanca stále žije

28.07.2006, 00:00
Technici, informatici, kňazi, zdravotníci či učitelia. Pokiaľ záujemcovia o takéto profesie neuspeli na prijímačkách, nič nie je ešte stratené. Vysoké školy môžu v novom školskom roku umiestniť ešte zhruba tisíc ďalších študentov. Šestnásť fakúlt počas letných prázdnin vypísalo dodatočné prijímacie skúšky.

Technici, informatici, kňazi, zdravotníci či učitelia. Pokiaľ záujemcovia o takéto profesie neuspeli na prijímačkách, nič nie je ešte stratené. Vysoké školy môžu v novom školskom roku umiestniť ešte zhruba tisíc ďalších študentov. Šestnásť fakúlt počas letných prázdnin vypísalo dodatočné prijímacie skúšky. Treba sa však poponáhľať - niektoré termíny sa končia už v júli.

Ak nie dnes, až o rok
Dnes je posledná možnosť prihlásiť sa na Fakultu športu Prešovskej univerzity. Do prvého ročníka plánujú prijať 250 študentov denného i externého štúdia - voľných majú stále sto miest. "Kapacita fakulty je väčšia ako prejavený záujem študentov. Dodatočné prijímačky sme vypísali najmä na tie študijné programy, s ktorými sú problémy obsadiť ich úplne, ako napríklad trénerstvo," hovorí rektor univerzity František Mihina. Časy, keď sa na fakultu športu hlásilo oveľa viac študentov, sú preč. "Prekvapilo ma, ako slabo vnímajú mladí ľudia šport. No možno sa prihlásili na iné školy," dodáva rektor. S prihláškou by sa mali poponáhľať aj záujemcovia o Fakultu elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Dnes uplynie termín na doplnenie dvesto voľných študijných miest.

Sú plní, ale...
Do pondelka majú ešte čas uchádzači o štúdium na Prírodovedeckej fakulte Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach - škola má vypísaný inzerát na dodatočných 120 miest. "V podstate máme prijatých 500 študentov, a keby nastúpili všetci, boli by sme plní. Máme však skúsenosti, že na matematické a fyzikálne vedy nenastúpia všetci," tvrdí prodekanka pre štúdium Katarína Kimáková. Dodatočné prijímačky škola vypísala pre odbory, o ktoré nebýva až taký záujem, ale aj na nové kombinácie programov, ktoré boli čerstvo akreditované. Filozofická fakulta Univerzity Konštantína filozofa v Nitre si zas potrebuje doplniť študentov prvého ročníka v odbore učiteľstvo francúzštiny v kombinácii s iným predmetom. "Odbor nám akreditovali len nedávno, a keďže tam už máme druhý aj tretí ročník, chceme tiež prvákov," konštatuje dekanka fakulty Zdenka Gadušová. Ak by prijali hoci len 15 študentov, potešilo by ju to. "Francúzština nebýva až taká zaujímavá, študenti si vyberajú skôr iné školy." Otvorené sú tiež stále termíny na štúdium so zdravotníckym či teologickým zameraním.

Čas aj v auguste
Pre nedostatočný záujem o štúdium bude opätovne robiť prijímacie konanie aj Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. Do polovice augusta sa môžu hlásiť záujemcovia o štúdium na Fakulte humanitných vied a Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov a do konca augusta na Fakulte prírodných vied. Z desatťisíc študentov, ktorí prejavili záujem o štúdium na tejto univerzite, prišlo na prijímačky šesť a pol tisíca uchádzačov, pričom dekani fakúlt prijali len štyritisíc študentov.

Študenti v číslach (školský rok 2006/2007)
- tridsiatka vysokých škôl ponúka zhruba 69-tisíc voľných miest
- brány stredných škôl opustilo asi 64-tisíc študentov
- v prvom kole zaslalo prihlášky na školy 147-tisíc záujemcov o štúdium
- presné počty dosiaľ prijatých študentov zatiaľ nie sú známe
Zdroj: hn

Kam a dokedy sa dá ešte prihlásiť:
- Fakulta športu Prešovskej univerzity v Prešove (28. júl)
- Fakulta elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach (28. júl)
- Ústav prírodných a humanitných vied Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne (30 júl)
- Evanjelická bohoslovecká fakulta Univerzity Komenského v Bratislave (31. júl)
- Prírodovedecká fakulta Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach (31. júl)
- Fakulta priemyselných technológií Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne (31. júl)
- Fakulta špeciálnej techniky Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne (31. júl)
- Ústav zdravotníctva a ošetrovateľstva Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne (31. júl)
- Fakulta enviromentálnej a výrobnej techniky Technickej univerzity vo Zvolene (31. júl)
- Gréckokatolícka teologická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove (31. júl)
- Teologická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku (31. júl)
- Fakulta zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave so sídlom v Banskej Bystrici (31. júl)
- Filozofická fakulta Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (31. júl)
- Fakulta humanitných vied Univerzity M. Bela v Banskej Bystrici (15. august)
- Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity M. Bela v Banskej Bystrici (15. august)
- Fakulta prírodných vied Univerzity M. Bela v Banskej Bystrici (31. august)

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 17:27