StoryEditor

Prepúšťanie a SuperStar zachránili STV

15.06.2006, 00:00

Mnohými nenávidený, inými zas chválený. Reč je o šéfovi STV Richardovi Rybníčkovi. Jednu vec mu však treba priznať -- odvrátil hroziaci pád verejnoprávnej televízie a udržal ju nad vodou. Viacerými programami teraz STV konkuruje súkromným televíziám, údaje o sledovanosti výrazne stúpli, televízia si dokáže na seba lepšie zarobiť. Z roka na rok sa nabaľujúce dlhy televízie sa Rybníčkovi podarilo zastaviť, strata v hospodárení STV je v súčasnosti o niekoľko stoviek miliónov korún nižšia ako keď nastupoval v januári 2003 .
Rybníček sa na svojom poste preslávil najmä hromadným prepúšťaním nadbytočných pracovníkov. Na dlažbe skončila takmer tisícka zamestnancov STV z centrály aj z regiónov. Mnohí nespokojní sa pritom obrátili na súd -- v dvoch prípadoch im už aj súd dal za pravdu. No Rybníček hovorí -- prepustením ročne televízia šetrí na mzdách vyše 200 miliónov korún, kvôli týmto peniazom sa oplatilo ísť aj do rizika prehratých súdnych sporov.
Vrátiť verejnoprávnu televíziu mladému divákovi chcel prostredníctvom reality šou Slovensko hľadá SuperStar. Očakávaný efekt aj prišiel -- STV v čase vysielania dvoch sérií relácie nikdy nesledovalo viac mladých ľudí. Speváci, ktorých STV našla na Slovensku prostredníctvom tejto šou, sa pre mnohých mladých stali idolom. No s finančnou stránkou úspešného projektu to bolo horšie. Licenčná rada ešte stále udeľuje miliónové pokuty za prerušovanie programu reklamou.
Dobré finančné vyhliadky pre verejnoprávnu televíziu môže ohroziť aj spor so Štúdiom Beta. Krajský súd v Bratislave už rozhodol, že zmluvy so štúdiom boli platné. Nižší súd teraz rozhodne, na aké odškodné má štúdio nárok. Môže ísť aj o miliardy korún. Rybníčkovi sa tak pravdepodobne nepodarí napraviť chyby predchodcov -- zmluvy uzavrel ešte exriaditeľ Igor Kubiš, nezákonne ich vypovedal zas jeho nástupca Milan Materák. Sám Rybníček pomerne ťažko znáša kritiku ostatných -- najmä zo strany Rady STV. Šepká sa o jeho predčasnom odchode z postu riaditeľa STV.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
04. máj 2024 18:16