StoryEditor

Od skupinky ku konfliktu v Slobodnom fóre

06.06.2006, 00:00

5. august 2003 -- Premiér Mikuláš Dzurinda informoval, že na Slovensku existuje skupinka, ktorá škodí SIS a vláde, vyrába škandály a mediálne kauzy.
18. august 2003 -- Šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Robert Kaliňák vyhlásil, že z prostredia SDKÚ vie, kto podľa premiéra tvorí skupinku (šéf NBÚ Ján Mojžiš, vyšetrovateľ Jozef Šátek, novinári Martin M. Šimečka a Milan Žitný a podnikatelia Miloš Žiak, Peter Lukeš a Michal Lazar).
9. septembra 2003 -- Dzurinda sa rozhodol odvolať šéfa NBÚ Mojžiša. Dôvod -- "Totálna strata dôvery." Na predsedníctve SDKÚ bol proti len minister Ivan Šimko. Manžel Zuzany Martinákovej Marián Bednár v tom čase pôsobil u Šimka, ako riaditeľ kancelárie ministerstva.
10. septembra 2003 -- Šimko hlasoval proti Mojžišovmu odvolaniu aj na vláde -- aj preto Mojžiš vo funkcii vydržal. Ešte v ten večer prišiel Šimko o všetky stranícke funkcie, Dzurinda navrhol aj jeho odvolanie z vlády.
2. októbra 2003 -- Vláda Mojžiša odvolala.
18. novembra 2003 -- Šimko založil vnútornú opozíciu v SDKÚ. Po odchode zo strany založili Ivan Šimko, Zuzana Martináková, Peter Bódy, Zuzana Plháková, Jozef Hurban, Alexej Ivanko a Ľubica Navrátilová vlastný politický subjekt. Pridal sa k nim Branislav Opaterný (ex-ANO) -- zakrátko sa stáva oficiálne najväčším darcom do straníckej kasy.
16. január 2004 -- Nový minister obrany Juraj Liška tvrdil, že mu štátny tajomník ministerstva Martin Fedor hovoril, že Bednár naňho tlačil, aby podpísal tender na komunikačný systém TOKOS za niekoľko miliárd.
24. marec 2004 -- Generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásil, že žiadna skupinka neexistuje.
29. marec 2004 -- Na ustanovujúcom sneme Slobodného fóra Šimko prehral súboj o predsednícky post o jediný hlas s Martinákovou. Neskôr zo SF odišiel a založil vlastnú stranu.
koncom roka 2004 -- Šéf ANO Pavol Rusko rokoval s časťou SF o možnom zlúčení oboch strán.
24. január 2005 -- Slobodné fórum opúšťa Alexej Ivanko a časť členskej základne v Trebišove a Michalovciach.
máj 2005 -- Opäť sa nahlas hovorí o možnej fúzii ANO a SF.
január 2006 -- ANO opúšťajú podpredseda strany Milan Kepeňa a generálny manažér liberálov Juraj Puchý. Kepeňa začal okamžite rokovať o spolupráci s Martinákovou. Zakrátko ho nasledoval aj Puchý.
23. máj 2006 -- Na verejnosť sa dostala zápisnica SF, ktorá hovorí o rozkole v strane, podplácaní na sneme strany a vydieraní.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
02. máj 2024 18:05