StoryEditor

Pred Mečiarom som varoval

06.06.2007, 00:00

Ako sa váš osud preťal s Mečiarovým po roku 1989?
-- Napísal som otvorený list Dubčekovi a Čičovi (vtedajší predseda Federálneho zhromaždenia a predseda slovenskej vlády), že on (V. Mečiar -- pozn. red.) nie je vhodný kandidát na ministra vnútra. Jedným z dôvodov bola aj jeho spolupráca s ŠtB. Ja som o tej spolupráci vedel, pretože aj o mne im hovoril, no teraz sa to už ťažko dokáže. Vtedy začal medzi nami otvorený boj. Prišiel Leonard Čimo, ktorý bol vtedy šéfom inšpekcie ministerstva vnútra aj s ďalšími a vypytovali sa ma na ten list. A hlavne Štefan Lastovka začal okolo mňa "šaškovať", že som nezodpovedná osoba, aby som odovzdal zbraň a podobne. Vtedy som získal aj "istý" materiál, ktorý mi mal pomôcť brániť sa.
Komu ste tak prekážali?
-- Komu asi? (Smiech.) Isteže najmä tým, ktorí vedeli, že nie som člen strany a že som mal určité ambície. Veľa som vedel.
Ten "istý" materiál bol jedným z dôkazov, že Mečiar bol v úzkom kontakte s ŠtB?
-- Tieto veci už radšej nechcem komentovať.
Existuje ešte, prípadne kde sa nachádza, ten materiál?
-- To sú už veľmi veľké detaily na telefón. Bývalí funkcionári, aj keď boli komunisti, nemohli stráviť to, čo sa dialo proti. Keď videli, že šlo do tuhého, poskytli mi pomoc -- podklady.
Keď už sa stal Mečiar ministrom vnútra, z Tisovej vily zmizli zväzky ŠtB. Kto o to mohol mať záujem?
-- Kto bol vtedajší minister vnútra?
Ako sa na to pozeráte s odstupom času, že sa podarilo dať dokopy dokumenty, ktoré naznačujú "prepojenie" Vladimíra Mečiara s ŠtB?
-- Mečiar ma vtedy zažaloval, že som zverejnil "nehoráznosti" na jeho osobu, že mu klesli percentá a podobne. Chcel odo mňa dva milióny. Svoje tvrdenia som dokázal na vrchnom pražskom súde. Aj o tom, že mal kontakty s ŠtB, pretože ja som im tam doniesol aj "istý" materiál. Súd jeho žalobu zmietol zo stola. Môžem len ďakovať nezávislému českému súdnictvu a senátu, ktorý to prejednával.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
06. máj 2024 02:42