StoryEditor

Padlý anjel pobúril veriacich v mestečku Hejce

05.11.2006, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Návrh pamätníka 42 obetiam januárovej havárie vojenského lietadla AN-24, ktorý má vyrásť v severomaďarskej obci Hejce, pobúril niektorých tamojších veriacich.

Návrh pamätníka 42 obetiam januárovej havárie vojenského lietadla AN-24, ktorý má vyrásť v severomaďarskej obci
Hejce, pobúril niektorých tamojších veriacich. Nepozdávala sa im totiž pôvodná podoba sochy zobrazujúca archanjela Michala s mečom padajúceho na zem, a preto sa na dielo sťažovali u egerského biskupa. Podľa katolíckej náuky totiž padlý anjel symbolizuje zlo. Spor sa už medzičasom podarilo odstrániť. Autori potlačia na soche anjelský výraz a viac zvýraznia črty bojovníka. Sochár Ladislav Sabo tvrdí, že cirkev si zle vysvetlila ideový zámer diela. "Boli neinformovaní a chceli presadiť cirkevný postoj." Po dohode s cirkvou a starostom obce slovenskí umelci sochu prepracujú. "Príliš zvýraznené krídla sa stlmili, aby nedominovalo, že je to anjel. Na obsahu
to veľa nemení," dodal Sabo.
Maďarský arcibiskup István Seregély povedal, že pre katolícku cirkev je neprípustné, aby pamätník zobrazoval padlého anjela, zvlášť ak má byť postavený na cirkevnom pozemku. Objavili sa tiež špekulácie o tom, že výhrady voči návrhu súviseli s predvolebným bojom pred októbrovými komunálnymi voľbami v Maďarsku. Starosta Hejce Géza Rohály to však odmietol.
S maďarského biskupa názorom súhlasil aj slovenský vojenský biskup František Rábek. "Podľa kresťanskej náuky padlý anjel symbolizuje anjela, ktorý sa odvrátil od Boha. Je negatívnou postavou, niečím zlým."
Pamätník by mal byť dokončený na prvé výročie katastrofy 19. januára 2007. Celkové náklady na výstavbu dosiahnu asi 4,5 milióna Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
30. apríl 2024 12:13