StoryEditor

Ďalšia firma prišla o previerku

13.11.2005, 23:00
Ďalšia firma prišla o previerku priemyselnej bezpečnosti. Súkromná akciovka Cesty Nitra zmenila člena predstavenstva a zákon o ochrane utajovaných skutočností vyžaduje, aby boli preverení všetci členovia štatutárneho orgánu spoločnosti. Dovtedy certifikát nebude.

Ďalšia firma prišla o previerku priemyselnej bezpečnosti. Súkromná akciovka Cesty Nitra zmenila člena predstavenstva a zákon o ochrane utajovaných skutočností vyžaduje, aby boli preverení všetci členovia štatutárneho orgánu spoločnosti. Dovtedy certifikát nebude. Rovnaký osud postihol pred niekoľkými mesiacmi aj spoločnosť QBSW, ktorá pôsobí v oblasti informatiky. Podľa riaditeľa sekcie priemyselnej bezpečnosti NBÚ Petra Dohányosa firmy o previerku prísť nemuseli. "Keby na post konateľa alebo člena predstavenstva dosadili človeka, ktorý už je preverený, nebol by dôvod odobrať im povolenie."
Preverte si ľudí!
Spoločnosti zväčša vedia vopred, kto sa stane členom vedenia. Podľa Dohányosa by preto bolo lepšie požiadať s predstihom o preverenie budúceho člena predstavenstva či konateľa. "Je to vždy lepšia možnosť, ako ísť do toho, že potvrdenie bude odobraté a proces bude musieť prejsť znova od začiatku do konca." Na nové povolenie sa musí čakať aj niekoľko mesiacov a firma sa v tom čase nemôže zapojiť do tendrov, kde sa previerka vyžaduje. "Nie sú vlastníkmi potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti, čo znamená, že sa nemajú čím preukázať," vysvetľuje Dohányos.
Diaľnica mimo ohrozenia
Nitrianska firma v tom vidí aj isté výhody. "Požiadali sme o preverenie na vyšší stupeň," poznamenal člen Predstavenstva Cesty Nitra Ján Hyža. Táto spoločnosť dostala už viacero štátnych zákaziek - vybudovala aj diaľnicu Viedenská cesta v Bratislavskom kraji. "V rámci stavebnej činnosti, ktorú nám firma poskytuje, previerku nepotrebuje," uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík. Pre nich sa teda voči tejto firme nič nemení.
Život bez certifikátu
O previerku priemyselnej bezpečnosti žiada čoraz viac firiem, preverených je už vyše sto subjektov. Od certifikátu si sľubujú lukratívne štátne zákazky aj záruku spoľahlivosti. "Nechceme byť pri verejnom obstarávaní znevýhodnení," vysvetľuje Hyža. Viacero žiadostí pritom úrad odmietol, keď parlamentná odvolacia komisia sa už musela zaoberať desiatkami podobných sťažností. Ako povedal šéf komisie Roman Vavrík, niekoľko rozhodnutí úradu už zrušili.
Utajený verdikt
Ak sťažovatelia neuspejú ani v parlamente, môžu sa obrátiť aj na Najvyšší súd SR. Ten však podľa informácií HN zatiaľ rozhodnúť nemôže. Pôsobnosť poslaneckej komisie totiž na podnet generálneho prokurátora Dobroslava Trnku skúma Ústavný súd SR. Dôvod? Činnosť poslancov NR SR síce upravuje ústava, no v nej sa odvolacia komisia, na rozdiel od výborov, nespomína.
Ústavný súd už v tejto veci rozhodol, no hovorca súdu Štefan Németh zostáva zdržanlivý. "Keďže účastníkom konania ešte nebolo doručené rozhodnutie, nemôžeme informovať verejnosť." Dodal iba toľko, že stanoviská sudcov boli odlišné. Ak by súd rozhodol o protiústavnosti komisie, Vavrík má riešenie. "Vypracujeme ústavný zákon, ktorý stanoví právomoci takéhoto odvolacieho výboru."


Kedy podnikateľ nedostane previerku
- ak nie je firma ekonomicky stabilná
- neplní si finančné povinnosti voči štátu
- opakovane si neplní finančné záväzky voči iným fyzickým alebo právnickým osobám
- u podnikateľa bolo zistené bezpečnostné riziko v oblasti obrany štátu a bezpečnosti štátu
- obchodné, majetkové alebo finančné vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu
- korupčné správanie
- personálna nestabilita vo vedúcich funkciách
Zdroj: Zákon o ochrane utajovaných skutočností

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. máj 2024 18:42