StoryEditor

Do Schengenu už na budúci rok

06.10.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Slovensko by sa mohlo spolu s ostatnými novými členskými štátmi EÚ stať súčasťou schengenského priestoru na budúci rok. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť v decembri. Oznámil to včera komisár pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť Franco Frattini po prvom kole rokovaní ministrov vnútra v Luxemburgu. Fínske predsedníctvo únie vypracuje do decembra novú štúdiu, v ktorej už bude figurovať definitívny dátum vstupu nových členských štátov do Schengenu. Podľa portugalského návrhu by sa mali zatiaľ nové krajiny EÚ pripojiť do súčasného systému s tým, že jeho nová verzia SIS II bude pripravená do leta 2008.
Slovenský veľvyslanec pri EÚ Maroš Šefčovič, ktorý na rokovaniach zastupuje ministra vnútra Roberta Kaliňáka, včera pripomenul, že tento dátum je reálny, "ak sa podarí vyriešiť všetky technické problémy". Európska komisia zároveň oznámila, že študuje spôsoby, ako aspoň čiastočne kompenzovať možné straty spojené s odkladom zavádzania nového systému. Frattini je pripravený nájsť financie vo fonde ochrany hraníc.
Práve včera zasadala na ministerstve vnútra komisia, kvôli tendru na systém technického a fyzického zabezpečenia ukrajinskej hranice, ktorý je nevyhnutný pre náš vstup do Schengenu a mal by zhltnúť veľkú časť zo 44 miliónov euro, ktoré pre rezort vnútra vyčlenila Európska únia. "Definitívne rozhodnutie o osude tendra padne na budúci týždeň," avizuje hovorca rezortu Erik Tomáš. Podľa informácií HN bude pravdepodobne súťaž opäť zrušená, rovnako ako ešte pred dvoma rokmi prvý pokus ministerstva na nákup tohto systému.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
07. máj 2024 16:09