StoryEditor

Šéf STV? Pašš verzus Hreha

21.11.2006, 23:00
Boj o kreslo šéfa STV pokračuje ďalšou kapitolou. V druhej voľbe sa o tento post uchádza 19 kandidátov. Najvyššie šance na úspech majú podľa zistení HN dvaja uchádzači P. Pašš a R. Hreha.

Boj o kreslo šéfa STV pokračuje ďalšou kapitolou. V druhej voľbe sa o tento post uchádza 19 kandidátov. Najvyššie šance na úspech majú podľa zistení HN dvaja uchádzači - významný producent Patrik Pašš a exriaditeľ sekretariátu šéfa Českej televízie Radim Hreha. "Výhodu majú ľudia, ktorí pracovali v mediálnom či televíznom prostredí. Ľudia, ktorí sú previazaní s komerčným prostredím, môžu pôsobiť podozrivo," hodnotí kandidátov Katarína Javorská z Únie televíznych tvorcov.
Získať hlasy 15-člennej rady však môžu aj ďalšie mediálne známe mená - výkonný riaditeľ STV Branislav Záhradník, výkonný riaditeľ produkčného domu Forza Roman Lipták, exposlanec Jozef Heriban, ale aj pravá ruka exriaditeľa STV Igora Kubiša z mečiarovskej éry Štefan Dlugolinský.
Rada STV bude o nástupcovi Richarda Rybníčka rozhodovať 6. decembra po verejnom vypočutí kandidátov. Postupovať bude podľa nových pravidiel - na zvolenie riaditeľa už postačí osem hlasov.
Hrozí súdna dohra
Rada STV vyradila z voľby šesť záujemcov, ktorí nesplnili požadované náležitosti. "Chýbal odpis z registra trestov, čestné vyhlásenie, doklad o vysokoškolskom vzdelaní alebo projekt nemal stanovený rozsah," spresnil šéf rady Miroslav Kollár.
Jeden z vyradených - bývalý dramaturg STV Ľuboš Jariabka - žiada novú voľbu. Zároveň súd požiada, aby bolo otváranie obálok vyhlásené za neplatné. "Všetky doklady som predložil," hovorí Jariabka. Kollár sa odvoláva na prijaté uznesenie - čestné vyhlásenie o splnení odbornej praxe nezodpovedá prepísanej podobe a projekt nemá dostatočný rozsah. Jariabkov projekt mal totiž 13 namiesto radou stanovených najmenej 20 strán. "Na základe prechodného ustanovenia v novele zákona o STV som požiadal o možnosť doplniť projekt," bráni sa Jariabka.
Sporná novela
Podľa tohto ustanovenia sú totiž kandidáti "povinní doplniť prihlášku dokladmi v lehote určenej radou, ktorá nesmie byť kratšia ako desať pracovných dní". Rada STV však väčšinou hlasov nepriamo rozhodla, že toto ustanovenie nebude brať do úvahy. "Postupovali sme právne čisto," tvrdí Kollár. Ak by rada prechodné ustanovenie rešpektovala, musela by podľa podpredsedu rady Petra Maleca de facto otvoriť novú voľbu. "Na základe nešťastnej právnej formulácie by mohli požiadať o doplnenie dokladov či projektu aj tí kandidáti, ktorí sa napríklad prihlásili e-mailom," vysvetlil. Člen rady Bohumír Bobocký oponuje - mali sme rešpektovať prechodné ustanovenie. Podľa ústavného právnika Ladislava Orosza sa nedá vylúčiť, že ak niektorý z kandidátov bude namietať voči postupu rady pri voľbe generálneho riaditeľa, zákonnosť tohto postupu môže byť spochybnená.
Ďalší z vyradených - exriaditeľ VTV Pavol Varga, ktorému chýbal doklad o vysokoškolskom vzdelaní, sa obráti na ombudsmana EÚ. "Originál vysokoškolského diplomu bol na sekretariáte rady," dodáva. Varga sa totiž uchádzal o kreslo šéfa STV už v prvej voľbe, pri ktorej predložil originál.

Horúci kandidáti na šéfa STV
Patrik Pašš
- konateľ a spolumajiteľ produkčnej spoločnosti Trigon Production, spoluautor dokumentu Sila ľudskosti nominovaného na cenu Emmy
Radim Hreha - zakladateľ internetového portálu Česká média, preslávil sa niekoľkomesačným pôsobením na sekretariáte riaditeľa Českej televízie, odkiaľ odišiel na podnet herca a moderátora Jana Krausa, v prvej voľbe postúpil do finále, prisľúbil, že do STV privedie riaditeľa pre strategický rozvoj Českej televízie Nikolaja Savického
Branislav Záhradník - člen manažmentu Richarda Rybníčka, bývalý štatutár a dnes výkonný riaditeľ STV, komunálny poslanec za SDKÚ
Roman Lipták - výkonný riaditeľ produkčného domu Forza, bývalý šéf Centra umeleckej tvorby TV Markíza, neúspešne kandidoval proti Rybníčkovi aj v tohtoročnej prvej voľbe, kde získal jeden hlas
Štefan Dlugolinský - námestník ústredného riaditeľa STV Igora Kubiša, bývalý trojmesačný generálny riaditeľ štúdií Koliba, riaditeľ lokálnej televíznej stanice TV Centrum a majiteľ licencie na vysielanie
Jozef Heriban - mediálny poradca, exposlanec NR SR, dramaturg
Vladimír Puchala - programový riaditeľ SRo za čias Jaroslava Rezníka
Štefan Nižňanský - šéfredaktor spravodajstva Rádia OKEY, televízny producent
Vladimír Červenák - marketingový riaditeľ Slovenskej národnej galérie, bývalý Rybníčkov protikandidát
František Somorovský - dlhoročný právnik STV
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-04-14 08:17:37 - Feat.: 0 - Title: Fond vymenil svojich ľudí v DMD holdingu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
09. máj 2024 17:35