StoryEditor

Smútok a strach ostávajú. Život sa nezastavil

11.06.2007, 00:00

Včera uplynulo sto dní od tragédie vo Vojenskom opravárenskom podniku Nováky, no stále nepoznáme príčiny, prečo k výbuchu munície došlo a kto za túto "katastrofu" ponesie zodpovednosť. Mesto Nováky sme navštívili v piatok, no do vojenského podniku novinári stále nemôžu vojsť.
Príkaz mlčať
Výroba v podniku sa obnovila, okrem civilnej pre automobilový priemysel začali opäť likvidovať muníciu, zatiaľ však len tú s menšími rozmermi. "Bol prijatý taký program, že sa rozbehne tzv. malá muničná výroba. Teraz sa robí revízia jedného typu munície pre zákazníka, no nebudem to konkretizovať," povedal súčasný riaditeľ podniku Ján Lasab.
Zamestnancom, ktorých sme sa snažili osloviť po skončení ich zmeny, do reči veľmi nebolo. "Mám naponáhlo, veď je piatok," povedal jeden z nich. Kolega ho doplnil. "Muničná výroba aj likvidácia munície idú ďalej, no už musím letieť. Nehnevajte sa, no máme zákaz rozprávať o všetkom."
Strach ostáva
Ľudia z podniku sa stále nevedia zbaviť spomienok na tragédiu. Bilancia tohto nešťastia je desivá -- sedem obetí, stále nezvestná jedna žena a desiatky zranených. "Najmä, keď je tma, cítia sa ľudia z podniku dosť nepríjemne," hovorí pani Marta s tým, že aj keď ľudia majú strach, musia živiť rodiny. "Mám pár mesiacov do dôchodku, rodina nechce, aby som sa tam vrátila, ale peniaze potrebujem."
Obavy pozostalých
Pozostalí po obetiach sa dali dokopy a podali trestné oznámenie na bývalý manažment podniku. Erika Vačková, matka jednej z obetí, pre HN povedala, že niekto musí byť vinný a zodpovedný za to, čo sa stalo. "My sme sa už cítili troška podvedení, že už taká doba prešla a odvolali jedného človeka -- riaditeľa Beráka." Pozostalým prekáža, že podnik vedú tí istí ľudia, ktorí boli vo vedení v čase výbuchu. "Mali sme obavy, aby sa niečo za tú dobu neututlalo," vraví Vačková. V Bojniciach sme sa pokúšali spojiť sa aj s odvolaným riaditeľom Jozefom Berákom -- na snahy skontaktovať sa s ním však nereagoval.
Mlčí aj polícia
Trestné oznámenie sa týka aj nového šéfa podniku Lasaba. Pozostalí žiadajú jeho odstúpenie. Vraví, že sa zodpovednosti nezrieka, ale dostal úlohu rozchodiť podnik. "Prebieha vyšetrovanie a prijali sme úzus, že do jeho skončenia sa nebudeme k veciam takéhoto emotívneho charakteru vyjadrovať."
K prípadu sa v tejto chvíli nechce vyjadrovať ani polícia. Tragédiu stále vyšetruje, netrúfa si ani odhadnúť termín jeho ukončenia. Podľa primátora mesta Nováky Dušana Šimku obava medzi ľuďmi stále pretrváva, no život sa pomaličky obnovil. "Chceme dať urobiť v meste pamätník pre obete tohto nešťastia. Ministerstvo obrany je tomu naklonené," povedal Šimka.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
03. máj 2024 19:56